Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал

Објављено: 12.09.2021.год.
фото: @oleg_chegodaev / Russia beyond

Уралске планине одвајају европски део Русије од њеног источног дела. Овај планински венац пружа се од јужне границе земље све до северних мора. Истраживач Олег Чегодајев прешао је овај пут пешице како би људима приближио планину коју толико воли.


Истраживач Олег Чегодајев себе назива „амбасадором“ Уралских планина. Како би потврдио ову самопрокламовану титулу, Чегодајев је управо окончао грандиозну експедицију. Овај човек је прешао 3.183 километра читавом дужином планинског венца и тако постао први човек који је то учинио пешице, пише
Russia beyond.

 


Експедицију је започео 1. маја 2021. из места у близини Оренбурга (1.500 километара од Москве). Замишљен циљ постављен је на планину 
Константинов камен, која се налази само 45 километара од Бајдарацког залива у Карском мору на северу Русије.

Истраживач је рекао да је достигао тренутак у свом животу када је овакво путовање за њега постало могуће „сад или никад“.

 


Ментални став је веома важан за овакве експедиције. Потребни су извесно искуство и ментална чврстина. Не бих ово могао да изведем кад ми је било 20 или 25 година. Са друге стране, оваква експедиција захтева особу која је физички снажна, издржљива и здрава. Значи да је за њу потребно добро одредити време тако да сте ментално спремни, али такође да су ваши зглобови, врат и леђа у добром физичком стању“, каже Чегодајев.

Мада овај путник признаје да његови стандарди можда не важе за друге људе, сматра да су то неки од фактора који су му омогућили да стигне до циља, да не одустане на сред пута и да избегне све опасности.


Међу стварима којих се траба чувати када сте сами на планинарској експедицији као што је ова Чегодајев издваја три главне потенцијалне опасности за истраживача: крпеље, дивље животиње (посебно медведе) и људе.

 

Када се ради о крпељима, релативно је лако заштити се предузимањем мера предострожности. „Крпељи су фактор ризика, посебно када сте сами. Веома је непријатно ако нађете крпеља на својим леђима или задњици где их не можете извадити без нечије помоћи. За време моје експедиције било је на десетине, можда и стотине крпеља сваког дана на мом путу, али неколико правила ми је омогућило да се осећам самоуверено на том пољу. Одећа мора бити добро намештена, панталоне увучене у чарапе, мајица увучена у панталоне. На белој одећи лакше је уочити крпеље. Користите ефикасно средство против крпеља. Ако користите право средство, крпељи падају мртви. Коначно, слушајте своје тело. Ако вас негде засврби, проверите. Вакцине против менингоенцефалитиса који преносе крпељи такође се препоручују“, рекао је Чегодајев.

Медведи представљају велику опасност за неприпремљене путнике. „Видео сам неколико медведа на свом путу. Један од ових сусрета је био прилично близак и десио се неочекивано. Док сам друге медведе приметио из даљине и могао или да их заобиђем или да их поплашим и тако отерам (што је било прилично лако, јер медведи на Уралу немају жељу да дођу у контакт са људима), овог једног сам изненада угледао када се налазио на само три метра од мене. Ишао сам у смеру супротно од ветра који је односио мој мирис и звук мојих корака од животиње. Златно правило у рејонима насељеним медведима је да упозорите животиње да се приближавате: да повремено пустите глас, правите звуке са неким стварима код ходате. Али тада је било вече и ја сам био превише уморан за тако нешто, иако сам на све стране видео велики број трагова. Изненада сам угледао леђа медведа три или четири метра од себе. Копао је нешто у земљи. Зауставио сам се и кренуо назад како бих се удаљио од њега. Док сам ишао уназад, стао сам на грану која је пукла под мојом ногом. Медвед се окренуо и угледао ме. Истог тренутка сам подигао руке како бих изгледао већи и почео сам да вичем. Медвед се уплашио, окренуо од мене и нестао у шуми“, присећао се Чегодајев свог најопаснијег сусрета за време експедиције.

Он саветује путницима да упозоре животињу да се приближавају и да се никада не нађу између медведа и његове хране или младунчади.

Помало изненађујуће, али Чегодајев људе убраја у исту категорију као крпеље и медведе, као нешто о чему неприпремљени планинар треба да води рачуна. 

„Ове године једна туристкиња је убијена на Средњем Уралу. Она се спуштала сплавом по реци када ју је убио криминалац који је желео њену кредитну картицу. Испоставило се да је живео у шатору у дивљини и да ју је случајно угледао. Лично покушавам да избегавам градове и друга насеља, посебно петком увече и викендом, како не бих никога провоцирао. Алкохол је проблем у овом крају и свашта се дешава. Понекад сам био сведок потпуно безразложне агресије. Дакле, људи су један од најважнијих фактора на путу.“

Друге животиње којих се људи масовно плаше, као што су ждеравци и вукови, релативно су безопасне за човека, упркос свом имиџу, каже Чегодајев. „У највећем броју случајева ове животиње не представљају опасност за одраслог човека. Ми смо већи од њиховог просечног плена и они радије избегавају људе. Током свих мојих планинарења видео сам једно 30-ак медведа, а само двапут сам видео вука, у пролазу. Крпељи убију више људи него вукови“, каже Чегодајев.

Осим од дивљих животиња, безбедност планинара често зависи од природних услова. Чегодајев се присећа како су током једног дела путовања олује постале прави проблем.

„На делу пута од неких 600-700 kmна северу Урала стална појава су биле ноћне олује. Сваке вечери облаци би се сакупили и почела би олуја. По правилу сам се трудио да ноћи проводим на различитим узвишењима. Међутим, у то време ово је постао фактор ризика, јер гром обично удара у врхове. Трудио сам се да се за време олује спустим ниже, али то није увек било могуће. Понекад би гром ударио врло близу мог шатора, стотину метара даље или слично. Једном је ударио тако јако да замало нисам пао са душека. То је непријатно, али тим поводом мало тога можете учинити“, рекао је Чегодајев. 

Свакоме ко би се одважио на сличан подухват Чегодајев саветује да унапред испланира доставу намирница током пута, јер није могуће да једна особа понесе довољно хране за три или више месеци, а логистика би могла да буде проблем у неким удаљеним крајевима.

„Мој пут је био дуг 3.000 километара. Потрошио сам шест пари ципела. Биће вам потребно 80, а можда и 100 кила хране за три месеца путовања. То је тежина коју једна особа која иде пешице не може да носи. Не знам како је могуће прећи такав пут без помоћи од спољног света. Зато је мој пут подељен у 18 етапа и људи су ми организовали снабдевање на свакој договореној тачки. То ми је омогућило да ходам доста брзо и прелазим 30-40 километара дневно“, рекао је Чегодајев. 


Упркос свим опасностима, Чегодајев је на циљ стигао жив и здрав. Изгубио је осам килограма, што није много за такво путовање. Сада је заузет држањем предавања о свом путовању, уређењем фотографија и видео-материјала које је сакупио на путу и планирањем нових авантура у природи.

Николај Шевчено, Russia beyond

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Који разлози леже иза рата између Русије и Француске 1812. године?

Око чега се водио овај рат? Зашто је Наполеон ризиковао да нападне Русију? И ко је смислио план за уништење његове Велике армије на руској територији?

Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију
Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију

У Русији има четрдесетак затворених градова и отприлике 1,5 милиона становника који у њима живе далеко од очију јавности.

2021-10-10 13:23:09

Пет најзначајнијих руских владарки
Пет најзначајнијих руских владарки

Током два последња века земљом су владали искључиво мушкарци. Међутим, није одувек било тако. Русија памти...

2021-10-10 13:10:25

Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?
Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?

Где су нестале десетине хиљада белих емиграната у послератној Југославији?

2021-09-19 09:48:54

„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку
„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку

Ове крупне операције совјетских трупа фактички су биле пресудне у победи Антихитлеровске коалиције над Силама Осовине у Другом светском рату.

2021-09-19 09:29:31

Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал
Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал

Уралске планине одвајају европски део Русије од њеног источног дела. Овај планински венац пружа се од јужне границе земље све до северних мора. Истраживач Олег Чегодајев прешао је овај пут пешице како би људима приближио планину коју толико воли.

2021-09-12 09:21:01

Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру
Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру

Немачка војска лако је прошла совјетску границу скоро на читавој њеној дужини и за само неколико недеља продрла у дубину совјетске територије. Само на крајњем северу земље све до краја рата није успела да пробије одбрану Црвене армије.

2021-08-29 09:58:37

РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему
РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему

Потпредседник Сједињених Америчких Држава Камала Харис је током посете Вијетнаму запала у низ културних незгода, што...

2021-08-26 09:02:23

„Лабудово језеро“ на тенку
„Лабудово језеро“ на тенку

На полигону Алабино код Москве, другог дана тенковског биатлона на Међународним војним играма, такмичење је завршено...

2021-08-25 08:12:44

Колико је стара Русија?
Колико је стара Русија?

Актуелна држава ове године пуни 30 година. Али, њени историјски почеци се везују за 862. годину.

2021-08-08 07:43:59

Како се Русија проширила на Далеки исток
Како се Русија проширила на Далеки исток

Да су Руси само мало оклевали, овај регион би постао америчка, француска или британска колонија.

2021-08-07 08:28:16

Пет тајни московског Кремља
Пет тајни московског Кремља

Најстарија улица у Москви, лустер, претопљен од црквеног сребра које су украли Французи, вековима недоступне древне...

2021-08-01 13:00:44

Ко је био главни непријатељ Руске империје?
Ко је био главни непријатељ Руске империје?

Руси су најчешће ратовали против Турака. И готово увек су из тих окршаја излазили као убедљиви победници.

2021-08-01 06:34:45

Први руски владар – реална личност или само мит?
Први руски владар – реална личност или само мит?

Тако мало се зна о Рјурику, зачетнику руске династије Рјуриковича, да се још дискутује о томе да ли је он био реална историјска личност.

2021-07-24 08:00:13

Операција „Велики валцер“: Како су немачки војници марширали Москвом у Другом светском рату
Операција „Велики валцер“: Како су немачки војници марширали Москвом у Другом светском рату

Нацисти су сањали о томе како ће да марширају Москвом, и тај сан им се на крају остварио. Додуше, не баш онако како су замишљали... Скоро 60.000 војника Вермахта је марширало кроз совјетску престоницу у такозваној „Паради побеђених“. Немци су у том маршу учествовали као ратни заробљеници.

2021-07-20 07:24:09

Са којим земљама се граничи Русија?
Са којим земљама се граничи Русија?

Јесте ли знали да су обале Русије и САД удаљене једна од друге само четири километра? Погледајте и друге занимљиве чињенице везане за руске границе.

2021-07-18 16:50:12

Због лета руских авиона прекинута прес конференција шпанског премијера и литванског председника у НАТО бази
Због лета руских авиона прекинута прес конференција шпанског премијера и литванског председника у НАТО бази

Конференција за штампу шпанског премијера Педра Санчеза и литванског председника Гитанаса Науседе у бази НАТО-а хитно...

2021-07-08 16:38:26

Када је основана Русија?
Када је основана Русија?

Није се, наравно, то догодило тако што су се људи у неком тренутку окупили и одлучили да оснују руску државу. Међутим, постојали су време, место и личност која је свесно изградила темеље руске државе.

2021-07-03 20:55:38

Пад „Црне птице“: Како СССР умало није дошао у посед америчких тајни
Пад „Црне птице“: Како СССР умало није дошао у посед америчких тајни

Пре 34 године изнад Балтика се догодио инцидент који је могао бити катастрофалан по ратно ваздухопловство САД. На америчком стратешком извиђачком авиону Lockheed SR-71 Blackbird отказао је мотор и авион је почео принудно да се спушта близу државне границе Совјетског Савеза. Супертајни шпијунски авион је могао постати трофеј СССР-а, али су шведски ловци дејствовали веома брзо и ефикасно.

2021-06-27 09:06:21

Најлепше стамбене зграде у Москви
Најлепше стамбене зграде у Москви

Овде издвајамо најпривлачније стамбене зграде главног града Русије. У којој од њих бисте волели да живите? Небодер...

2021-06-20 06:57:38

РТ: Набавите људима мапу: Амерички војници упали у бугарску фабрику за биогориво током лоше организоване вежбе
РТ: Набавите људима мапу: Амерички војници упали у бугарску фабрику за биогориво током лоше организоване вежбе

Америчка амбасада у Софији извинила се због случајног упада који су амерички војници извели у бугарској...

2021-05-30 17:27:24

Како је Русија припојила Средњу Азију?
Како је Русија припојила Средњу Азију?

Средња Азија је постала арена за „Велику игру” између руске и британске империје. Управо појава Британаца...

2021-05-29 09:42:10

Ловци на главе и мајстори врбовања: Четири чувене совјетске шпијунке
Ловци на главе и мајстори врбовања: Четири чувене совјетске шпијунке

Оне су ловиле некадашње царске генерале, врбовале нацисте на високим положајима и крале нуклеарне тајне САД...

2021-05-10 06:05:19

Ослобођена Будимпешта кроз објектив совјетских фотографа
Ослобођена Будимпешта кроз објектив совјетских фотографа

У главном граду Мађарске се 13 немачких тенковских дивизија нашло у обручу јер нису хтели да...

2021-05-08 08:05:45

Десет преукусних руских васкршњих посластица
Десет преукусних руских васкршњих посластица

На васкршњој трпези у Русији почасно место заузимају кулич, сирна пасха и фарбана јаја. Погледајте, шта...

2021-05-02 07:45:04

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
baner apartman desno / zanimljivosti
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: