Најлепше стамбене зграде у Москви

Објављено: 20.06.2021.год.
фото: © Михаил Почујев / Russia beyond


Овде издвајамо најпривлачније стамбене зграде главног града Русије. У којој од њих бисте волели да живите?

Небодер на Котељническом кеју 

Један од седам чувених Стаљинових небодера је обична стамбена зграда са 700 станова, које су, додуше, добијали само представници „креативне интелигенције“.

Грађена је као јединствени ескперимент од 1938. до 1952. године. То је совјетски небодер чији становници не морају да пешаче цео километар до најближе пекаре. Био је то својевремено „град у граду“, јер је сва потребна инфраструктура била смештена у приземљу. И то нису биле само продавнице прехрамбених производа, него и биоскоп, чиме је додатно истакнут статус станара. Занимљиво је да биоскоп „Илузија“ још увек ради и недавно је реновиран.

Цена: Најниже цене изнајмљивања стана овде су у просеку 150.000 рубаља месечно (2.070 долара)


Ажурни дом

 

Ово је била једна од првих зграда у Москви изграђених од готових блокова. Подигнута је још пре рата, 1940. године на Лењинградском проспекту. Зове се „Ажурна“ или „чипкаста“ због украсних решетака на кухињским лођама од којих се не види шта је унутра. Такво решење се појавило је пре масовне изградње, после које је заиста затребало јер су балкони постали пуни крша (будући да су коришћени као складиште за ствари које „могу да затребају“) и кварили су сваки лепо уређени амбијент.

На улазу у објекат културног наслеђа. Лењински проспект 27. Зграда је подигнута 1940. по пројекту архитекти А. К. Бурова и Б. Н. Блохина и инжењера А. И. Кучерова и Г. Б. Карманова.

Ажурни дом је подигнут за обичне совјетске грађане, јер се очекивало да ће они у најскорије време преплавити Москву. Претпостављало се да ће Московљани све време проводити на послу, и да ће ручати у ресторану са кухињом у приземљу. Због тога су у згради велики ходници, али су станови мали, а кухиње су минијатурне. Међутим, све те планове је осујетио рат. Направљена је само једна оваква зграда, а први су кључеве добили високи војни официри.

Цена: Изнајмљивање двособног стана кошта 60.000 рубаља месечно (830 долара)


„Capital Hill Residence“ (Кућа Владислава Дороњина) 

Креација познатог архитекте Захе Хадид грађена је специјално за руског магната Владислава Дороњина на западу Москве у елитном насељу Барвиха. Требало је да ова вила буде Дороњинов свадбени поклон америчкој манекенки Наоми Кембел, али је 2019. године објављено да се објекат продаје, и то по „нестварној“ цени, како су говорили експерти за тржиште.

Зграда личи на космички шатл, има терасу на висини од 22 метра, а поред соба за становање има и базен дугачак 20 метара, сопствени спа-центар, спортску салу, јапански врт и ноћни клуб.

Цена: 6,4 милијарде рубаља (8,8 милиона долара)


Зграда И.П. Исакова са становима за изнајмљивање

 

Здање у стилу сецесије у улици Остоженка, једној од најскупљих у савременој Москви, подигао је 1899. године Јаков Рек, банкар и власник грађевинске фирме. Његова идеја је била да украси престоницу стилски префињеним вилама за летовање са комплетним луксузом у западноевропском маниру.

Касније је вилу купио петербуршки трговац Исаков. Он је био њен власник док није избила револуција. Бољшевици су је 1925. године доделили стамбеној задрузи, па се у њој настанило преко 300 људи! Зграда је и данас стамбена.

Цена: 600.000 рубаља месечно (8.310 долара)


Зграда осигуравајућег друштва „Русија“ 

Зграда осигуравајућег друштва са становима за издавање направљена је почетком 20. века са циљем да у њој станују имућнији људи, али је брзо постала омиљена у круговима „креативне интелигенције“, а у совјетско време су у њој били смештени књижевни, музички и сликарски атељеи, који су затим постали стециште московског „андерграунда“. Сада се све просторије у овом здању третирају као елитни простор.

Камин у згради са више станова „Русија“.

Вила се налази преко пута седишта нафтне компаније „Лукойл“. Према неким изворима, у њој се настанио шеф компаније Вагит Алекперов.

Цена: Просечна цена стана може износити и 100 милиона рубаља (1,5 милиона долара)


Прочитајте више! 
Раскош као смисао живота: Најбогатији руски олигарси и њихове некретнине

Стамбени комплекс Noble row 

Комплекс од шест таунхауса у француском стилу бозар одржава се у сарадњи са њујоршком канцеларијом Ralph Lauren. Налази се у центру „златне миље“, најелитнијег рејона новоградње у Москви. Дуго је држао рекорд на престоничком тржишту елитног стамбеног простора.

Концепт је такав да у свакој резиденцији живи по једна породица. Постоји засебан главни улаз и унутрашње двориште, а са терасе се пружа поглед на Кремљ и Храм Христа Спаситеља.

Цена: 26 милиона кошта таунхаус


„Зграда у Мосфилмовској“ 

Ово су заправо два небодера, један са 53 спрата (висок 213 метара) и други са 34 спрата (132 метра).

И поред великих размера облакодери се лако и ефектно уклапају у градску панораму, због чега их је Emporis Skyscraper Award 2012. године уврстио међу 5 најлепших небодера на свету.

Цена: најмање 450.000 рубаља месечно (6.230 долара)


„Москва сити“ 

У пословном кластеру „Москва сити“ поред пословног простора и великог броја ресторана и продавница постоје и премиум апартмани.

То је случај, на пример, у кули „Федерација“ која је водећи пројекат кварта и његов највиши небодер (374 метра, 95 спратова), а такође званично најскупљи објекат са стамбеним простором у Русији.

Цена: Цене апартмана у кварту варирају од неколико десетина милиона до 2,2 милијарде рубаља (30,4 милиона долара)!


Палата Тријумф („Триумф-Палас“) 

Здање личи на чувене Стаљинове небодере али потиче из сасвим друге епохе. Наиме, ово је новија грађевина, подигнута средином 2000-их. Истина, архитекте су ревносно испоштовале стилистику Стаљинових небодера и њихову функционалност, тако да су и овде сводови високи, простор је велики, на врху је шиљак (постављен је помоћу хеликоптера), унутра има много мермера, а холови су пространи.

Овде живе имућни људи, од звезда шоу-бизниса до редитеља и бизнисмена.

Цена: Изнајмљивање кошта најмање 180.000 рубаља месечно (2.500 долара).


Зграде на Гагариновом тргу

Према једној московској легенди, зграде на Лењинском проспекту бр. 30 добиле су назив „зграде самоубица“, а све због тога што су биле украшене са 16 скулптура висине људског раста и издалека су личиле на људе који су на ивици очајања.

А то су заправо фигуре 16 ратника-победника који прослављају победу девојака. Зграде су подигнуте крајем 1940-их. Између њих пролази магистрална саобраћајница, тако да су оне својевремено у извесном смислу биле као свечана капија на улазу у град.

Цена: Најмање 50.000 рубаља месечно (700 долара)

Јекатерина Синељшчикова, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Новоизабрани председник Аргентине прелази у јудаизам

Напомиње се да је Милеј у више наврата најављивао планове да посети Израел и премести амбасаду земље из Тел Авива у Јерусалим.

Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола (https://t.me/spainrus)
Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола (https://t.me/spainrus)

Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола и њиховог ратника Косту који је био српски добровољац снајпериста у ратовима у циљу заштите српског народа и српских земаља укључујући и Кошаре.

2023-11-27 21:41:00

Јесте ли знали да су Немци од свих савезника само Хрватима поверили учешће у јуришу на Стаљинград?
Јесте ли знали да су Немци од свих савезника само Хрватима поверили учешће у јуришу на Стаљинград?

Румунске, мађарске и италијанске трупе учествовале су у великој Стаљинградској бици, али нису ушле у сам град. Оне су са крила покривале немачке ударне снаге које су јуришале у правцу Волге

2023-11-22 22:52:03

Жене почињу да раде у украјинским рудницима – Ројтерс
Жене почињу да раде у украјинским рудницима – Ројтерс

Хиљаде мушкараца рудара послато је на прве линије, остављајући само жене да попуне своје позиције, наводи новинска агенција

2023-11-22 18:31:24

Корени америчког богатства - најутицајније породице моћ су стекле незаконитом продајом опијума у Кини
Корени америчког богатства - најутицајније породице моћ су стекле незаконитом продајом опијума у Кини

Френклин Делано Рузвелт провео је 12 година у Белој кући, спасио је Сједињене Државе последица Велике депресије и земљу успешно провео кроз олујне воде Другог светског рата. Међутим, његов деда Ворен Делано, као и преци више других имућних и политички утицајних америчких породица, изградио је породично богатство неморалном и нелегалном трговином опијумом у Кини.

2023-11-21 12:09:22

Писмо Осаме Бин Ладена за САД постало вирално на ТикТок-у
Писмо Осаме Бин Ладена за САД постало вирално на ТикТок-у

Оправдања покојног џихадисте за нападе на Америку изазвала су похвале на ТикТоку усред рата између Израела и Хамаса

2023-11-17 00:50:08

Шездесет година рафинерије гаса у Елемиру
Шездесет година рафинерије гаса у Елемиру

Погон за припрему и транспорт нафте и гаса, Рафинерија гаса или Дегазолинажа Елемир, како се најчешће ово постројење компаније НИС називало кроз историју, прославља 60 година постојања.

2023-11-14 12:46:51

Украјинске избеглице у Немачкој више воле бенефиције него посао – Шпигел
Украјинске избеглице у Немачкој више воле бенефиције него посао – Шпигел

Они који живе у земљи мање су спремни да нађу посао након што су прешли на издашне накнаде

2023-11-05 13:52:55

РТ: Већина америчких војника је гојазна или има вишак килограма - истраживање
РТ: Већина америчких војника је гојазна или има вишак килограма - истраживање

Непрофитна организација Америчког пројекта безбедности упозорила је да тренутни трендови представљају „страшну претњу“ оперативности оружаних снага

2023-10-21 20:14:47

15 неочекиваних чињеница о Русији
15 неочекиваних чињеница о Русији

Најчудније, најсмешније и сасвим неочекиване чињенице о највећој земљи на свету

2023-10-15 22:06:46

Зашто је Северни морски пут толико важан за Русе?
Зашто је Северни морски пут толико важан за Русе?

Још од средњег века многи народи су маштали да открију најкраћи пут од Европе преко Северног леденог окана до Далеког истока и Кине. Руси су то спровели у дело

2023-09-28 17:17:38

Совјетски официр који није дозволио избијање Трећег светског рата
Совјетски официр који није дозволио избијање Трећег светског рата

Пре 40 година, 26. септембра 1983, цела планета је била у његовим рукама, јер је он морао да донесе паклено тешку одлуку – почети нуклеарни рат или не

2023-09-27 15:01:04

На данашњи дан, 1983. године Томас Санкара је постао председник афричке земље Буркине Фасо
На данашњи дан, 1983. године Томас Санкара је постао председник афричке земље Буркине Фасо

У свом недовршеном мандату, јер је био убијен покренуо је многе пројекте за побољшање живота у својој земљи.

2023-08-04 19:37:02

Именован водитељ Би-Би-Сија у сексуалном скандалу
Именован водитељ Би-Би-Сија у сексуалном скандалу

Хју Едвардс је оптужен да је платио тинејџеру за неприкладне слике

2023-07-13 11:40:40

Восток у дому најстаријег руског ветерана
Восток у дому најстаријег руског ветерана

Јевсеј Јаковлевич Рудински (1922) je најстарији ветеран на паради у част Дана победе

2023-05-09 15:08:53

Син портпарола Кремља дели детаље о својој служби са Вагнер групом
Син портпарола Кремља дели детаље о својој служби са Вагнер групом

Николај Песков открио је да је добио Орден за храброст за један посебан подвиг у Украјини

2023-04-23 02:23:53

Иван из Шида препешачио најдубље на свету, залеђено и сурово Бајкалско језеро
Иван из Шида препешачио најдубље на свету, залеђено и сурово Бајкалско језеро

Иван Младеновић из Шида први је и једини Србин који је препешачио Бајкалско језеро. Након пуних двадесет дана пешачења, пређених 650 километара, у просеку преко 30 километара дневног хода по леду, снегу и екстремно ниским температурама испунио је свој циљ

2022-03-21 16:23:42

Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом
Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом

Буери су чамци са једром и клизаљкама. По залеђеном Ладошком језеру су коришћени за извиђање, али и за допремање намирница у опкољени град и за евакуацију цивила исцрпљених од глади.

2022-02-13 09:00:36

„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?
„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?

Пре тачно 55 година одиграо се несвакидашњи догађај који је ушао у анале совјетског ратног ваздухопловства. Наиме, „ганц“ нова модификација ловачког авиона МиГ-21ПФМ је грешком пилота који је управљао овом летелицом, слетела на ваздухопловну базу НАТО у Западном Берлину. Оно што је потом уследило, ушло је историју која се и даље препричава.

2022-01-08 07:50:50

Како је прослављан Божић у царској Русији
Како је прослављан Божић у царској Русији

Бољшевици су укинули древни хришћански обичај и уместо њега увели помпезну прославу Нове године. А како је изгледала прослава Божића пре револуције?

2022-01-07 07:02:35

Шта је то „пољубац Бајкала“?
Шта је то „пољубац Бајкала“?

Замислите, неколико десетина туриста лежи на залеђеној површини највећег језера на свету и нешто пажљиво из њега пије. Не, то није вода. И да, за то постоји разумно објашњење.

2022-01-03 07:47:18

Необичне појаве на небу изнад Русије
Необичне појаве на небу изнад Русије

Када је најбоље кренути у „лов“ на поларну светлост? Где се могу видети три сунца одједном? Зашто облаци постају седефасти?

2022-01-02 10:58:01

Како је Стаљинград изгледао пре Другог светског рата?
Како је Стаљинград изгледао пре Другог светског рата?

Фотографије Стаљинграда у рушевинама обишле су свет. Али да ли знате како је легендарни град изгледао пре доласка непријатељских трупа?

2022-01-02 10:16:16

Председник није дугме – дечак пожелео гитару, Путин му помогао да добије стан
Председник није дугме – дечак пожелео гитару, Путин му помогао да добије стан

Руски председник Владимир Путин помогао је породици дечака који је маштао о гитари да, у оквиру кампање „Јелка жеља“, реши стамбено питање.

2021-12-28 12:05:05

Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?
Како настаје звук „пуцања из ласера“ на леду Бајкалског језера?

Ове космичке звуке најдубљег језера на планети тешко је уловити микрофоном и снимити, али понеком је то пошло за руком. Овај звук подсећа на међугалактичку паљбу из „Ратова звезда“!

2021-12-12 08:52:48

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
Руска чага
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: