Десет занимљивости о најстаријем граду у Русији

Објављено: 19.07.2020.год.
фото: © krym4you.com


Керч су основали још Стари Грци. Особине античке архитектуре и данас се могу запазити на улицама и трговима града, који сведочи о читавој историји развоја Кримског полуострва, пише Russia beyond.

Ту су некада живели мамути и неандерталци

Таврида - пећина у којој су пронађени праисторијски остаци

Мали број места у Русији може се похвалити налазима из праисторијских времена. А овде су пронађени најстарији артефакти из времена палеолита, стари чак 100 хиљада година. Научници су, између осталог, пронашли остатке каменог оруђа који указују да су у овим крајевима живели неандерталци. Осим тога, у Керчу је пронађен зуб мамута.

Основали су га Стари Грци 

Рушевине Пантикапеја

Прво насеље на овом месту појавило се 610-590 године пре наше ере. Грци из области Карија у савременој Турској основали су Пантикапеј. Научници претпостављају да је то била прилично велика грчка колонија са импозантним Акропољем, посвећеним Аполону. У 5. веку пре наше ере град је чак постао престоница хеленског Босфорског краљевства, а касније римска колонија. Рушевине Пантикапеја сачуване су до наших дана.

Око града је била подигнута некропола и неколико брежуљака-кургана са гробницама скитских владара које су Грци поставили да управљају њиховом колонијом. У 19. веку археолози су у гробницама пронашли огромне количине скитског злата које се данас налази у највећим музејима Русије и Европе.


Ту је сачувана базилика из времена Византијског царства 

 Храм Јована Претече

У 7. веку наше ере Крим је потпао под власт Византије, источног дела Римске империје. Цар Јустинијан I на полуострву је подигао нове градове. Пантикапеј је добио име Босфор и повратио стару славу. Из тих времена у граду је сачувана византијска црква Јована Претече, један од најстаријих храмова на територији Русије. Научници се разилазе у процени његове старости, али изградњу цркве у сваком случају смештају у период од 7. до 10. века. Реконструисана је више пута, све до 19. века.

Назив Керч потиче од древних руских племена

Николај Рерих, Прекоморски гости

 

После слабљења Византијског царства град је потпадао под утицај најразличитијих племена и каната. У 9. веку Керчко полуострво на кратко време заузеле су кнежевске дружине Старе Русије и успостављена је трговина са тадашњом престоницом Кијевом. И док су номадски хазарски народи град називали „Карша“, што значи „супротна обала“,  Руси су тај назив променили у „Корчев“, што је постепено прешло у краћи облик „Корч“ или „Керч“.

Налазио се под влашћу Златне Хорде, Ђенове и Османске империје

 

Рушевине турске тврђаве Јени-Кале

Од краја 13. века Кримом је владала Златна Хорда. Њене војсковође и намесници асимиловали су се са локалним становништвом, Кримским Татарима, и са Крима су у армију Хорде стално пристизали најамници. После распада тог огромног царства од његових остатака је настао Кримски канат.

У 14. веку у Керчу и суседној Феодосији појавила се колонија Републике Ђенове. Плаћајући канату порез, трговци из Ђенове су овде развили риболов и трговину, те од града начинили развијену луку.


Крајем 15. века Османска империја освојила је све колоније Ђенове, а затим и читав Кримски канат. Почетком 18. века Турци су почели да страхују од све веће војне моћи Руске Империје и у Керчу су подигли тврђаву Јени-Кале, која је сачувана до данас.


У 18. веку град је ушао у састав Руске Империје

Улаз у Керчку тврђаву

После низа исцрпљујућих руско-турских ратова 1771. године руска војска је без отпора заузела тврђаву Јени-Кале. После потписивања мировног споразума, Крим је припао Руској Империји. Детаљније о томе сазнајте овде. У 19. веку Русија је одлучила да утврди мореуз између Црног и Азовског мора, подигавши Керчку тврђаву. Град је почео интензивно да се развија и као лука, а осим тога почели су радови на вађењу кречњака и руде гвожђа. Керч је тешко оштећен у Кримском рату Русије против Енглеске, Француске и Турске.

Споменик одбрани Аџимушкајских каменолома

Једна од главних знаменитости града су Аџимушкајски каменоломи. За време Другог светског рата Керч су окупирале немачке и румунске снаге и практично га у потпуности уништиле. Неколико месеци трајала је партизанска одбрана каменолома, а данас се на том месту налази музеј.

Ту је долина блатних вулкана

Булганачки блатни вулкани

У Русији се на само два места може видети ово право чудо природе: активни блатни вулкан. Оба се налазе недалеко један од другог, на Криму и на суседном Таманском полуострву. Булганачки блатни вулкани северно од Керча чине долину од седам кратера који избацују лековито блато богато бором и јодом. „Ерупције“ се углавном дешавају зими, тада „блатна фонтана“ може достићи и 15 метара висине. 

Туристи на Чокрачком језеру

Недалеко се налази Чокрачко језеро, такође богато блатом. Ту непрекидно долази на стотине туриста како би се окупали у хладној блатњавој води.

„Рибља“ престоница Крима

Рибар у Керчу

Наравно, рибна индустрија се развија у многим градовима на полуострву, али у Керчу је једно од најважнијих и најстаријих постројења за прераду рибе. За град се чак каже да је „рибља“ или „рибарска“ престоница Крима. Вреди пробати дагње, инћуна, шкољке рапане, црноморску ајкулу и печеног барбуна.

„Главочи у парадајз сосу“

И обавезно пробајте „Главоче у парадајз сосу“. Овај специјалитет пореклом из Керча био је једна од најпопуларнијих конзерви у Совјетском Савезу.

Једно од најпопуларнијих летовалишта на Криму

Керч поседује огроман број плажа, а многе од њих су пешчане, што је за стеновити Крим права реткост. Притом овде можете уживати у Црном и Азовском мору. Азовско је крај обале доста плитко, па је Керч погодан за одмор с децом.

У Керчу се налази велики број хотела, али постоји и широка понуда приватног смештаја за изнајмљивање. Локални становници за одмор препоручују насеља Геројевко, Јуркино, Јаковенково код Керча. Она се налазе далеко од луке, па је вода чистија. Градска плажа је смештена на живописном Аршинцевском рту. Ту дувају снажни ветрови, па је место добро за једрење на дасци.


Ту је најдужи мост у Русији

Кримски мост

Из Краснодарског краја и његових црноморских лука некада сте на Крим могли да дођете трајектом. У летњој сезони често се по цео дан чекало у реду. После изградње Керчког (или Кримског) моста преко мореуза, који повезује град са насељем Тамањ, путовање траје само око 40 минута. Са својих 19 километара ово је најдужи мост  у Русији и један од најдужих у Европи. 

Russia beyond


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Да ли је зими било хладно у тенку Т-34?

2020-09-19 07:22:13

У рату су људи проводили по неколико дана на терену, у даноноћним борбама и увек на опрезу. То се тицало и тенкиста, који су у одређеним...

Да ли сте знали да у Русији постоје једва познате религије, да имају извесне присталице и колико их?

2020-08-30 08:11:32

У шуми се налази неколико котлова у којима се кувају жртвене гуске. Недалеко од крви жртвених животиња и мешавине житарица праве се „шницле“. Нико не прилази...

Одстајала медовина – заборављени чаробни напитак старе Русије

2020-08-16 07:46:01

Није савремена „медовуха“, није квас, и свакако није вотка, него одавно заборављени древни напитак од меда који је фасцинирао странце и по свему судећи уливао велику...

Москва сити: Седам необичних чињеница о бизнис-центру руске престонице

2020-08-09 09:16:21

Москва-Сити је живописни кластер небодера који крије неке невероватне тајне. Светски рекорд у ходању по жици Један од спортиста који је поставио светски рекорд mos.ru Рекорд је 2019. године поставио тим...

Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију

2020-08-04 08:06:41

  У Русији има четрдесетак затворених градова и отприлике 1,5 милиона становника који у њима живе далеко од очију јавности. Затворени градови су део совјетског наслеђа Русије. СССР...

РТ: Јединствени летећи брод „Каспијско чудовиште“ из времена Хладног рата  постаће главна атракција војног парка у Русији

2020-08-01 20:35:06

Јединствени екраноплан, које личи на авион, а који је заправо војни супер-брод, стигао је у град Дербент на Каспијском мору где ће представљати главну атракцију парка...

„Руска ракија“: Како Руси пеку самогон у кућним условима?

2020-08-01 20:30:16

Каква алкохолна пића Руси праве сами и у којој мери је то противзаконито? „Овај казан за печење самогона направисмо за мале паре, а доноси нам зараду, братијо,...

Како је совјетски ас због једног лета испод моста ризиковао живот и каријеру

2020-08-01 08:59:34

Фото-монтажа или не, али овај неустрашив подухват је стварно изведен! Врелог летњег дана, 4. јуна 1965. године, градска плажа у Новосибирску је била препуна људи, као и...

Десет занимљивости о најстаријем граду у Русији

2020-07-19 10:20:02

Керч су основали још Стари Грци. Особине античке архитектуре и данас се могу запазити на улицама и трговима града, који сведочи о читавој историји развоја Кримског...

Музеј у тајној бази: Пет најзанимљивијих бункера у Русији

2020-07-18 10:11:43

Подморничка база, тајни архив Министарства спољних послова и Стаљинова лична склоништа... Ови бункери некада су чувани у најстрожој тајности, тако да чак ни људи који су...

rt - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Москва ноћу

Москва ноћу