Како се јакутски „људи-моржеви“ греју на мразу

Објављено: 03.07.2020.год.
фото: © Наталија Бељакова / Russia beyond


Житељи маленог села у Јакутији и по неколико минута могу да бораве у леденој води, па чак и да загњуре главу у воду. Из оближње избе у лаким огртачима и са фротирским пешкирима око врата излазе обични људи, мушкарци и жене различите конституције и различитог узраста, од 30 до 90 година, и долазе до отвора направљеног у леду. Остављају гумене папуче на снегу, пажљиво се спуштају низ клизаву лотру и проводе у води чак и по десетак минута, пишe Russia beyond

На крају загњуре главу, али обавезно покрију теме, место које код новорођенчади пулсира, јер је оно најосетљивије. Исто тако полако излазе из воде, без икакве журбе. И после тога се полако и сталожено трљају снегом. Посматрајући тај призор човек и сам нехотице падне у медитативни транс. Батерија на телефону се на мразу одмах испразни тако да се овакви тренуци морају памтити. Све се то дешава у маленом јакутском селу Чурапче, једном од најхладнијих насеља на свету.

Јакутија је највећи регион Русије. Има већу површину од сваке европске или афричке земље. Ова територија је чувена по својој „двострукој хладноћи“. Одоздо „бије“ хладноћа од пермафроста, вечно смрзнутог тла – подземни лед сеже 400 метара у дубину. Одозго стеже мраз у ваздуху, чија температура се редовно спушта испод -45 степени Целзијуса. Најхладније место на северној полулопти Земље налази се управо у Јакутији. За титулу климатског екстрема у насељеним деловима планете такмиче се Верхојански и Ојмјаконски рејон руске републике Јакутије.

Они се надмећу око десетих делова једног степена, али обични туристи не осећају разлику. Њима је свакако гарантован „јакутски ватромет“, који се добија када се врела вода проспе из шоље, па се моментално смрзне у ваздуху и направи облак замрзнутих честица.

Али зато „Освајачи хладноће“ бележе рекордно ниске температуре по специјалним методама руске метеоролошке службе. То је пројекат чији учесници врше експерименте на научној основи и проверавају своју издржљивост.

Познанство са људима-моржевима

У најхладније доба године, тј. крајем јануара, људи-моржеви у запрегама ирваса или на моторним санкама одлазе у долине где се таложи хладан ваздух. Главна награда им је званично регистрована најхладнија температура у току године, што ће можда бити последњи пут на Земљи, с обзиром на глобалне климатске промене.

Успут „освајачи хладноће“ обавезно сврате у Чурапче. Ту живе чурапчински људи-моржеви – они се у леденој води не прекаљују, него се греју.

На површини отвора у леду вода испарава и стално се пресвлачи танким слојем леда, али Чурапчинци ломе тај лед и заиста се греју у води.

Када је температура ваздуха -30 степени Целзијуса или још нижа, температура воде је +4 степена. На тој температури вода прелази из течног у чврсто, тј. залеђено стање. Заправо, прелази у течни лед, који се још није стврднуо, и постаје биолошки инертна. Честице течног леда не продиру кроз канале ћелијских мембрана. Сматра се да је то „биолошка нулта“ температура, граница између топлоте и хладноће. Испод те границе није могућ развој живих организама. На тој температури долази до стресне реакције организма.

Али јакутски „моржеви“ су опуштени. Може се чак рећи да медитирају улазећи у воду.

Како се постаје човек-морж?

Оснивач „Клуба зимског пливања“, 90-годишњи Афанасиј Дорофејев, прича како је постао „човек-морж“ када је имао 48 година. Званична медицина му је запечатила судбину дијагнозом тешке наследне болести. Сахранивши своје ближње Афанасиј је одлучио да превари смрт.

Док се без журбе враћа кући само у купаћем, он прича како је почео редовно да се бави арктичким купањем. Препланули мушкарац са одличним држањем, бистрог ума и без икаквих болести карактеристичних за његов узраст, најбољи је доказ тезе о успореном старењу организма на екстремно ниским температурама.

Постепено се око Афанасија окупила група од 15-20 људи из села, којима су се придружили и дошљаци из других крајева Јакутије. Они се током целе године прекаљују у хладној води, а зими то раде редовно, једном у неколико дана.

Сви слушају Афанасија без поговора. Он зна животну причу свакога од њих. Један је криотерапијама приступио као алтернативној медицини, други да би проширио могућности свога организма. Афанасиј је на моје очи искусног човека-моржа оставио у води целих девет минута. Почетници бораве у леденој води највише 2-3 минута. Из воде се излази кад каже Афанасиј – ни раније ни касније. Кажу да он зна „кад је прави тренутак“.

Понекад се неко нашали на рачун чурапчинских људи-моржева и каже да су секташи, али је ово потпуно отворено друштво људи истих интересовања, људи који су увек спремни да поделе са другим своје искуство тестирања сопственог организма. У разговору са њима човек лако може да погреши ако покуша да процени колико година има саговорник. Сви Афанасијеви следбеници могу мирне душе да „пријаве“ бар десет година мање, нико неће приметити.

Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

РТ: Набавите људима мапу: Амерички војници упали у бугарску фабрику за биогориво током лоше организоване вежбе

Америчка амбасада у Софији извинила се због случајног упада који су амерички војници извели у бугарској...

Како је Русија припојила Средњу Азију?
Како је Русија припојила Средњу Азију?

Средња Азија је постала арена за „Велику игру” између руске и британске империје. Управо појава Британаца...

2021-05-29 09:42:10

Ловци на главе и мајстори врбовања: Четири чувене совјетске шпијунке
Ловци на главе и мајстори врбовања: Четири чувене совјетске шпијунке

Оне су ловиле некадашње царске генерале, врбовале нацисте на високим положајима и крале нуклеарне тајне САД...

2021-05-10 06:05:19

Ослобођена Будимпешта кроз објектив совјетских фотографа
Ослобођена Будимпешта кроз објектив совјетских фотографа

У главном граду Мађарске се 13 немачких тенковских дивизија нашло у обручу јер нису хтели да...

2021-05-08 08:05:45

Десет преукусних руских васкршњих посластица
Десет преукусних руских васкршњих посластица

На васкршњој трпези у Русији почасно место заузимају кулич, сирна пасха и фарбана јаја. Погледајте, шта...

2021-05-02 07:45:04

Екстремна авантура човека који је залеђени Сибир освојио на бициклу
Екстремна авантура човека који је залеђени Сибир освојио на бициклу

Померио је границе могућег тако што је прешао Сибир усред зиме на бициклу. Овај екстремни изазов себи је поставио 23-годишњи Италијан Лоренцо Бароне, који је прешао преко 2.000 километара најхладнијим путевима на свету, где температура пада испод -50°C.

2021-04-10 08:06:18

Како живе руски Алеути на крају света
Како живе руски Алеути на крају света

Један од најмалобројнијих народа Русије компактно живи на далеком острву иза Камчатке и одржава везу са америчким Алеутима на Аљасци.

2021-04-04 09:10:58

„Обично јутро у Русији“: Ракетни систем С-400 изазвао удес у Москви
„Обично јутро у Русији“: Ракетни систем С-400 изазвао удес у Москви

Занимљив почетак дана. Судар се догодио у осам сати ујутро у Москви, у рејону Голицино.

2021-03-28 13:13:31

Остаци Хладног рата у Русији и ван ње
Остаци Хладног рата у Русији и ван ње

Пре 75 година Винстон Черчил је описао нову реалност у којој је Совјетски Савез оквалификован као узрок „међународних тешкоћа“. Његов говор у Фултону се узима као почетак Хладног рата за којим је уследила готово педесетогодишња трка у наоружању и стална претња Трећим светским ратом. Неки од објеката из тог периода постоје и данас као подсећање на ова времена затегнутих односа између великих сила, пише Russia beyond.

2021-03-27 08:25:28

Пропагандни леци НАТО-а 1999.
Пропагандни леци НАТО-а 1999.

Навршава 22 године од почетка бомбардовања СР Југославије. Агресију НАТО-а пратила је и одговарајућа пропаганда, делом...

2021-03-25 10:01:32

Бела кућа: Ветрови вероватно проузроковали пад Бајдена
Бела кућа: Ветрови вероватно проузроковали пад Бајдена

Поводом пада америчког председника Џоа Бајдена који се саплео док је ишао уз степенице председничког авиона,...

2021-03-20 09:24:13

Бајден пао три пута на степенице
Бајден пао три пута на степенице

Председник САД-а Џо Бајден пао три пута док се пењао уз степенице председничког авиона. Бајден (78) је...

2021-03-19 18:05:51

РТ: Неустрашиви руски планинари се попели на највиши вулкан током ерупције и пржили кобасице на лави
РТ: Неустрашиви руски планинари се попели на највиши вулкан током ерупције и пржили кобасице на лави

Група одважних руских планинара постала је сензација на друштвеним мрежама након пењања на активни вулкан у...

2021-03-19 08:27:06

Најстарији град у Русији
Најстарији град у Русији

Дербент је најстарији град у Русији, као и један од најстаријих на планети. Прво насеље на овом месту, према археолошким налазима, настало је још крајем 4. миленијума пре нове ере, а савремени град је основан у 5. веку наше ере.

2021-03-13 08:28:31

Џиновска табла и живе фигуре: Како је изгледала најнеобичнија шаховска партија у СССР-у
Џиновска табла и живе фигуре: Како је изгледала најнеобичнија шаховска партија у СССР-у

1924. године на најпознатијој локацији у Лењинграду појавила се џиновска шаховска табла. На хиљаде гледалаца окупило се да прати необичан догађај.

2021-02-28 08:17:59

РТ: Нагази! Руске дипломате на дресини напустиле Северну Кореју
РТ: Нагази! Руске дипломате на дресини напустиле Северну Кореју

Са затвореним границама због пандемије коронавируса, дипломате руске мисије у Пјонгјангу морале су да се користе...

2021-02-26 05:52:06

Како је Русија изгледала пре 90 година
Како је Русија изгледала пре 90 година

Зашто је 1931. година битна за историју Русије? Како су тада људи изгледали? Шта се дешавало на улицама руских градова?

2021-02-21 09:11:34

Четири најпознатија руска издајника
Четири најпознатија руска издајника

Највише штете својој земљи је нанео колаборациониста Андреј Власов. Он је допринео томе да на десетине хиљаде совјетских ратних заробљеника крене у борбу против своје отаџбине на страни нациста.

2021-02-14 08:25:58

Како је КГБ тајно дискредитовао чилеанског диктатор Аугуста Пиночеа
Како је КГБ тајно дискредитовао чилеанског диктатор Аугуста Пиночеа

Угледни амерички новинар Џек Андерсон имао је иза себе лоше искуство са државним агенцијама као што...

2021-02-14 08:08:38

Како и зашто се врше подземне нуклеарне пробе?
Како и зашто се врше подземне нуклеарне пробе?

Кратко упутство на тему како изазвати земљотрес и тектонске поремећаје После прве експлозије совјетске атомске бомбе 29....

2021-02-13 11:13:28

Како живи једини град на поларном кругу?
Како живи једини град на поларном кругу?

У Салехарду људи кажу да арктичке хладноће подносе боље од летњих врућина и да их живот у тешким условима чини јачим.

2021-01-30 09:52:10

Московљанка ронила 85 метара испод леда залеђеног Бајкала
Московљанка ронила 85 метара испод леда залеђеног Бајкала

На Бајкалу је постављен јединствени рекорд. Московљанка Јекатерина Некрасова заронила је у део незамрзнуте воде и...

2021-01-12 08:48:20

Како је настао „руски рулет“ - бесмислено поигравање са животом?
Како је настао „руски рулет“ - бесмислено поигравање са животом?

Постоји претпоставка да се руски рулет појавио у царској армији као релативно безазлен трик који је лако могао да импресионира присутне.

2021-01-10 09:51:04

Завирите у руске историјске авионе из угла чувеног фотографа Саше Генциса
Завирите у руске историјске авионе из угла чувеног фотографа Саше Генциса

Желите ли да се осећате као совјетски пилот и виртуелно се нађете за командама чувених авиона...

2021-01-10 09:44:38

Невероватно лепи призори из затрпане снегом Русије
Невероватно лепи призори из затрпане снегом Русије

Дрвеће покривено снегом, снежни намети преко два метра висине и –50 Целзијусових. Скупили смо све најлепше фотографије снежне Русије крајем 2020. године.

2021-01-02 08:49:01

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
baner apartman desno / zanimljivosti
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Крим

Крим