Дунавске але и санџаме

Објављено: 14.10.2017.год.
Илустратор: Зоран Н. Ђорђевић / Забавник

Крајем 19. и почетком 20. века међу београдским аласима истицао се и један доктор математичких наука


Живот на београдским обалама почетком деветнаестог века праћакао се некако у условима младе кнежевине и покушавао да се отргне турским обичајима и извукао се из глиба заосталости. За разлику од савског дела града названог Прибрежје, где су се у луци искрцавале и товариле босанске дереглије, дунавска обала била је посвећена искључиво рибарењу.

Дорћолски рибари, најразличитијих народности и вера, живели су у приобаљу, у скромним кућама плеханих кровова прекривених черенцима, сачмом и осталим аласким мрежама које су се, поред чуваркућа у шерпицама, сушиле и чекале излазак на воду. Тежак посао на реци омогућавао је тим људима преживљавање, па су без већих тешкоћа издржавали породице и школовали децу. Захваљујући још неразвијеним технологијама Дунав је био чиста река у којој је живело више од 200 врста риба, а речна вода користила се за кување и гашење жеђи у време вишесатног боравка у рибарским чуновима.

Да би могли да рибаре аласи су морали да плаћају закуп одређених риболовних подручја, а најбогатија рибом била су на Дунаву. Рибари са Јалије најчешће су ловили код Куле Небојше, на Ушћу и испод Ратног острва где је одувек било крупних сомова и јесетри, а дешавало се да се налети и на велике моруне у мресту. Ловило се и низводно, на Роспи-ћуприји код Карабурме, на Црквишту код Вишњице, па све до Винче. У време док је лева обала Дунава припадала Аустроугарској, често се дешавало да се ноћу „залута” на њихову обалу, најчешће код Аде Хује и Вишњичке аде. За крађу су се користиле лаке мреже које су се брзо бацале и скупљале. У Малим водама, између српске обале и Панчевачке аде, било је пуно смуђева, кечиге и манића, а у шеварима даље од обале ловили су се и лињаци.

Расцветана вишња на Јалији

Када би се чамцима пуним рибе враћали узводно, аласи са Дорћола често су се качили за шлепове који су им штедели мукорпно веслање. А кад би се раном зором чамци вратили на Јалију и када би се мреже рашириле, а риба разврстала, долазили би трговци и кафеџије на лицитирање улова. Међу њима је могао да се нађе и по који пандур, проверавајући да се у рибарским чамцима не налази и нека шверцована роба, јер су ноћ и магла омогућавали и неке друге „послове”.

Ситнија бела риба из мрежа није се продавала већ се поклањала најбољим купцима рибе на велико, а у тешким временима бесплатно делила сиротињи. Када би се обала коначно испразнила, рибарски помоћници остајали би да оперу чамце и окрпе мреже, а мајстори залазили у неку од многобројних аласких кафана. У „Борчи”, „Спужу” или код „Златног шарана”, уз циганску музику делила се зарада и уз ракију и вино правили планови за следећи излазак на воду, препричавале згоде с аустроугарским властима и чарламе које су приређивали једни другима.

„Ту се пило, свирало и певала ’Расцветана вишња на Јалији” и припремали рибљи ђувечи од сомовине или шарана, са много зејтина…”, записао је Жика Јовановић, библиограф и преводилац.

Неки рибари бавили су се и трговином, па су на пијацама држали тезге на којима су, осим рибе, могли да се пазаре и ракови, тегле са „црним ајваром” од моруне, јесетре или кечиге, или зачињене рибље пихтије коју су рибари називали „мира”, а додавала се у разна јела од рибе.

Рибарски еснаф није дозвољавао да се професионалним риболовом бави неко ко није положио бар калфенски испит пред комисијом састављеном од искусних аласа, а тек потом се могло полагати за рибарског мајстора, за којег је требало много знања и искуства. Тако је било и са једним од најпознатијих београдских аласа, Михаилом Миком Петровићем, математичарем и редовним професором Београдског универзитета.

Мајстор рибарења са Сорбоне

Михаило се родио 1868. године у кући над савским лагумима на Косанчићевом венцу, као прво од петоро деце професора Богословије Никодима Петровића, и његове супруге Милице, протине кћи. С прозора собе још као дете је посматрао Савско пристаниште и мале пароброде који су полазили пут Земуна и Панчева. Поглед му је досезао преко Циганске баре препуне шикара и муљевитих наноса, све до Макишке аде где је први пут забацио бамбусов штап.

Радо је силазио не само на Саву већ и међу дорћолске рибаре. Од аласког мајстора Дуре Пупе слушао је о старом мајстору Ибишу и турском начину риболова, а од деда-Жика приче о Госпођином виру у Ђердапу који је „гутао” чамце, о вилењацима, дунавском змају, разним санџамама и огромним носатим морунама од пола тоне. Слушајући приче тих бркајлија избораних лица пожелео је да се једног дана и он отисне чамцем, у потрази за највећом рибом.

Рибарски шегрт постао је 1882. године, са четрнаест лета, код Гаје Гашпара званог Чукља, а калфенски испит положио је 1888, код аласа Арсе Илића. На Лицеју, у класи професора више математике Димитрија Нешића, Михаило Петровић показао је даровитост која ће га одвести на школовање у Француску. После студија на Сорбони, диплома из математичких и физичких наука, придодао је и ону мајсторску, Рибарског еснафа, стечену 1895. године пред комисијом на Дорћолу.

По повратку из Француске, осим професуре на Београдском универзитету, Михаило Петровић редовно је одлазио у рибарење, на Саву или Дунав. На Ђердапу је закупљивао риболовна подручја и са друштвом ловио моруне и сомове капиталце. Није мировао ни у зимским месецима, када је залазио у замрзнуте кубике код Јојкићевог канала где је риба била заробљена. Када би се и река замрзла, вадио је са осталим рибарима велике табле леда које би чувале улов до удаљенијих места, а рибама које би остале под водом омогућиле доток кисеоника.

ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ ИСЦЕПАНОГ ТУРА

Из студентских дана Михаила Петровића Аласа остало је сачувано писмо деди, написано 8. фебруара 1894, када га је председник Републике Француске позвао на свечани пријем, као студента генерације:

„Имам да вам јавим једну вест: И ове сам године, као и лане, позват са још четворо другова из ове школе код председника Републике на забаву која ће бити кроз три недеље. Немојте молим вас то никоме причати, јер ће вам ретко ко веровати од оних који су ме видели летос босонога, са исцепаним туром, носећи оне штуке које сам хватао у Макишком виру..."

Иако у своје време један од најцењенијих светских математичара, са шубаром и рибарским чизмама Мика Алас није се разликовао од осталих рибара. Без њега није могло да прође ниједно аласко дружење и весеље на које је долазио с виолином, коју је научио да свира од циганина Арсе Јовановића, чубурског примаша званог „Шкембоња”. Мика Алас био је скроман, па су ти скупови с ићем, пићем и музиком најчешће договарани у малим дорћолским кафанама, и то у башти иза куће, далеко од очију јавности.

Мика, како су га звали чак и послужитељи на Београдском универзитету, учинио је много за Србију као научник и љубитељ реке. Учествовао је у доношењу првог Закона о риболову на рекама и језерима Србије, а био је и стални члан Одбора за риболовне конвенције с Румунијом и Аустроугарском. После Великог рата учествовао је у измирењу румунских и српских аласа код Кладова, који су због лова моруне вечито били у завади. Купивши бродић „Караш” основао је 1920. године паробродарско предузеће и успоставио речну линију Београд–Обреновац. У својој рибарској каријери уловио је тридесетак сомова тешких између 80 и 100 килограма, а највећег, од 120 кила, ухватио је 1912. године.

Осим достигнућа у физици и математици, Михаило Петровић био је и страствени путник и истраживач. Поред свих европских држава, у саставу Међународне експедиције 1931. године, обилазио је бродом поларне пределе, где су истраживане природне појаве и живот Ескима. У укупно три експедиције учествовао је у лову на китове, истраживао сеобе јегуља и живот целокупног поларног света.

Михаило Петровић Алас умро је 8. јуна 1943. године у свом дому на Косанчићевом венцу пошто је, већ болестан, ослобођен из немачког логора, у коме се задесио због бављења криптографијом у војној служби. На последњи пут ка вечном пребивалишту понели су га његови пријатељи аласи.

Аутор: Жељко Вук,
Забавник


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију

У Русији има четрдесетак затворених градова и отприлике 1,5 милиона становника који у њима живе далеко од очију јавности.

Пет најзначајнијих руских владарки
Пет најзначајнијих руских владарки

Током два последња века земљом су владали искључиво мушкарци. Међутим, није одувек било тако. Русија памти...

2021-10-10 13:10:25

Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?
Сенке над Балканом: Где су нестале десетине хиљада балканских „Белих Руса“ након 1945?

Где су нестале десетине хиљада белих емиграната у послератној Југославији?

2021-09-19 09:48:54

„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку
„Десет Стаљинових удараца“ који су оборили нацистичку Немачку

Ове крупне операције совјетских трупа фактички су биле пресудне у победи Антихитлеровске коалиције над Силама Осовине у Другом светском рату.

2021-09-19 09:29:31

Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал
Савети за преживљавање од човека који је пешице прешао Урал

Уралске планине одвајају европски део Русије од њеног источног дела. Овај планински венац пружа се од јужне границе земље све до северних мора. Истраживач Олег Чегодајев прешао је овај пут пешице како би људима приближио планину коју толико воли.

2021-09-12 09:21:01

Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру
Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру

Немачка војска лако је прошла совјетску границу скоро на читавој њеној дужини и за само неколико недеља продрла у дубину совјетске територије. Само на крајњем северу земље све до краја рата није успела да пробије одбрану Црвене армије.

2021-08-29 09:58:37

РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему
РТ: Потпредседник САД посетила вијетнамски споменик посвећен хватању непријатељског пилота Џона Мекејна... мислећи да је то споменик њему

Потпредседник Сједињених Америчких Држава Камала Харис је током посете Вијетнаму запала у низ културних незгода, што...

2021-08-26 09:02:23

„Лабудово језеро“ на тенку
„Лабудово језеро“ на тенку

На полигону Алабино код Москве, другог дана тенковског биатлона на Међународним војним играма, такмичење је завршено...

2021-08-25 08:12:44

Колико је стара Русија?
Колико је стара Русија?

Актуелна држава ове године пуни 30 година. Али, њени историјски почеци се везују за 862. годину.

2021-08-08 07:43:59

Како се Русија проширила на Далеки исток
Како се Русија проширила на Далеки исток

Да су Руси само мало оклевали, овај регион би постао америчка, француска или британска колонија.

2021-08-07 08:28:16

Пет тајни московског Кремља
Пет тајни московског Кремља

Најстарија улица у Москви, лустер, претопљен од црквеног сребра које су украли Французи, вековима недоступне древне...

2021-08-01 13:00:44

Ко је био главни непријатељ Руске империје?
Ко је био главни непријатељ Руске империје?

Руси су најчешће ратовали против Турака. И готово увек су из тих окршаја излазили као убедљиви победници.

2021-08-01 06:34:45

Први руски владар – реална личност или само мит?
Први руски владар – реална личност или само мит?

Тако мало се зна о Рјурику, зачетнику руске династије Рјуриковича, да се још дискутује о томе да ли је он био реална историјска личност.

2021-07-24 08:00:13

Операција „Велики валцер“: Како су немачки војници марширали Москвом у Другом светском рату
Операција „Велики валцер“: Како су немачки војници марширали Москвом у Другом светском рату

Нацисти су сањали о томе како ће да марширају Москвом, и тај сан им се на крају остварио. Додуше, не баш онако како су замишљали... Скоро 60.000 војника Вермахта је марширало кроз совјетску престоницу у такозваној „Паради побеђених“. Немци су у том маршу учествовали као ратни заробљеници.

2021-07-20 07:24:09

Са којим земљама се граничи Русија?
Са којим земљама се граничи Русија?

Јесте ли знали да су обале Русије и САД удаљене једна од друге само четири километра? Погледајте и друге занимљиве чињенице везане за руске границе.

2021-07-18 16:50:12

Због лета руских авиона прекинута прес конференција шпанског премијера и литванског председника у НАТО бази
Због лета руских авиона прекинута прес конференција шпанског премијера и литванског председника у НАТО бази

Конференција за штампу шпанског премијера Педра Санчеза и литванског председника Гитанаса Науседе у бази НАТО-а хитно...

2021-07-08 16:38:26

Када је основана Русија?
Када је основана Русија?

Није се, наравно, то догодило тако што су се људи у неком тренутку окупили и одлучили да оснују руску државу. Међутим, постојали су време, место и личност која је свесно изградила темеље руске државе.

2021-07-03 20:55:38

Пад „Црне птице“: Како СССР умало није дошао у посед америчких тајни
Пад „Црне птице“: Како СССР умало није дошао у посед америчких тајни

Пре 34 године изнад Балтика се догодио инцидент који је могао бити катастрофалан по ратно ваздухопловство САД. На америчком стратешком извиђачком авиону Lockheed SR-71 Blackbird отказао је мотор и авион је почео принудно да се спушта близу државне границе Совјетског Савеза. Супертајни шпијунски авион је могао постати трофеј СССР-а, али су шведски ловци дејствовали веома брзо и ефикасно.

2021-06-27 09:06:21

Најлепше стамбене зграде у Москви
Најлепше стамбене зграде у Москви

Овде издвајамо најпривлачније стамбене зграде главног града Русије. У којој од њих бисте волели да живите? Небодер...

2021-06-20 06:57:38

РТ: Набавите људима мапу: Амерички војници упали у бугарску фабрику за биогориво током лоше организоване вежбе
РТ: Набавите људима мапу: Амерички војници упали у бугарску фабрику за биогориво током лоше организоване вежбе

Америчка амбасада у Софији извинила се због случајног упада који су амерички војници извели у бугарској...

2021-05-30 17:27:24

Како је Русија припојила Средњу Азију?
Како је Русија припојила Средњу Азију?

Средња Азија је постала арена за „Велику игру” између руске и британске империје. Управо појава Британаца...

2021-05-29 09:42:10

Ловци на главе и мајстори врбовања: Четири чувене совјетске шпијунке
Ловци на главе и мајстори врбовања: Четири чувене совјетске шпијунке

Оне су ловиле некадашње царске генерале, врбовале нацисте на високим положајима и крале нуклеарне тајне САД...

2021-05-10 06:05:19

Ослобођена Будимпешта кроз објектив совјетских фотографа
Ослобођена Будимпешта кроз објектив совјетских фотографа

У главном граду Мађарске се 13 немачких тенковских дивизија нашло у обручу јер нису хтели да...

2021-05-08 08:05:45

Десет преукусних руских васкршњих посластица
Десет преукусних руских васкршњих посластица

На васкршњој трпези у Русији почасно место заузимају кулич, сирна пасха и фарбана јаја. Погледајте, шта...

2021-05-02 07:45:04

Екстремна авантура човека који је залеђени Сибир освојио на бициклу
Екстремна авантура човека који је залеђени Сибир освојио на бициклу

Померио је границе могућег тако што је прешао Сибир усред зиме на бициклу. Овај екстремни изазов себи је поставио 23-годишњи Италијан Лоренцо Бароне, који је прешао преко 2.000 километара најхладнијим путевима на свету, где температура пада испод -50°C.

2021-04-10 08:06:18

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
baner apartman desno / zanimljivosti
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: