Десет националних паркова Русије

Објављено: 29.04.2018.год.
фото: Legion Media / Russia beyond


У самој Москви можете заћи у веома дубоку шуму, а у Владивостоку можете посматрати леопарде у њиховом природном окружењу.

У националним парковима туристе привлаче непоновљиви пејзажи, чист ваздух и чиста вода, као и могућност да посматрају дивље животиње у њиховим природним стаништима. У Русији има укупно 49 националних паркова. Неки од њих се налазе веома далеко од великих градова и заиста је тешко стићи до њих, па и одлазак често сам по себи представља авантуру.

„Острво лосова“ („Лосиный остров“), Москва

 

Пејзаж националног парка „Острво лосова“.

„Острво лосова“ је један од првих националних паркова у Русији. Основан је 1983. године северно од престонице и протеже се дубоко у Московску област. Мештани радо долазе у овај национални парк да уживају у шетњи и тишини, у вожњи на бициклима, и наравно, у посматрању лосова.

Како стићи:
Уђете у метро близу станице Белокаменаја на Кружној линији метроа. Ако желите да посетите лосове на Станици за биолошка истраживања, можете сести на аутобус или таксијем доћи до метроа ВДНХ. Улаз у парк је бесплатан. 
Сајт парка. 

Језеро Плешчејево, Јарослављ 

Залазак сунца на обали језера Плешчејево у Перејаслављу-Залеском, Јарославска област, Русија.

Национални парк „Плешчејево језеро“ (на руском „Плещеево озеро“) налази се у Јарославској области (120 километара североисточно од Москве) на туристичкој маршрути „Златни прстен“. Овде можете осетити дух старе Русије и дочекати залазак сунца на обали језера. Поред парка је град Перејаслављ-Залески који такође вреди посетити.

На Главној московској аутобуској станици седите у аутобус за Перејаслављ-Залески. Ред вожње погледајте овде. Сви аутобуси крећу са другог перона. Једна карта кошта 50 рубаља (0,80 долара). Сајт парка.

Национални парк „Сочи“ 

Национални парк „Сочи“.

Национални парк у Сочију (1.600 километара јужно од Москве) основан је 1983. године и један је од најпопуларнијих у Русији. Од 2007. године у парку обитавају кавкаски леопарди, којих је некада било у овом региону. Туристи могу да уживају у водопадима, пећинама и кањонима, или да се окупају у топлом Црном мору, у подножју снежних планинских врхова националног парка.

Авионом до Сочија, а затим аутобусима 86, 101 или 104 са главне железничке станице у Сочију (излазак на станици „ГИБДД“). Ред вожње погледајте овде. Улазница је 100 рубаља (1,60 долара). Сајт парка.

Земља леопарда, Владивосток 

Женка далекоисточног леопарда.

Ако планирате путовање у Владивосток (9.000 километара источно од Москве) и волите леопарде, онда ћете се заљубити у ово место. „Земља леопарда“ се простире од Амурског залива (Јапанско море) до руско-кинеске границе и иза ње. Парк има само једну туристичку маршруту која се зове „Леопардова јазбина“. Трагове ових великих мачака можете видети од почетка пешачке стазе, па све до пећине у којој је вероватно некада живео леопард. У парку се организује неколико екскурзија.

Авионом до Владивостока, а затим до туристичког центра овог парка у насељу Барабаш (улица Казанска 6а) аутобусом (ред вожње и куповина карата на сајту. Улазница кошта 100 рубаља (1,6 долара). Ако желите да се пријавите за екскурзију, то можете учинити у канцеларији парка у Владивостоку (Проспект 100-годишњице Владивостока 127). Сајт парка.

Национални парк „Шорски“, Кемеровска област 


Национални парк „Шорски“, Кемеровска област.

Овај парк на реци Мрасу је најлепши у целом Сибиру. Украшен је снежним врховима Алтаја и Западног Сајана, густом тајгом, бурним водопадима, кристално чистим језерима и великим бројем природних знаменитости. Овде живе ретке врсте птица и других животиња које уз мало среће можете чак и видети. У парку има пет туристичких маршрута за које је организован превоз.

Авионом до Новокузњецка (3.200 километара источно од Москве), а затим до града Таштагол редовном аутобуском линијом (ред вожње и куповина карата овде. Управа парка се налази у улици Садоваја 8А. На време саопштите управи парка преко сајта, електронске поште или телефоном да долазите у посету како бисте добили пропусницу за парк. Улазница је 200 рубаља, а можете наручити и додатне екскурзије. Сајт парка.

Забајкалски национални парк, Бурјатија 

Поглед на Свети Нос са Чивиркујског земљоуза.

У парку обитавају аутентичне сибирске животиње: необични самури, мрки медведи и кудраве лисице. Наравно, ту је и Бајкал, најдубље језеро на свету. На острвима Ушкање ћете наћи сибирску фоку.

 Авионом до Улан Удеа (5.600 километара источно од Москве), а затим минибусом са аутобуске станице Ужни до града Уст-Баргузина (полазак сваког дана у 7:00 и 15:00). Центар за посете парка налази се у граду, у Лењиновој улици бр. 71. За посету парка је неопходно добити дозволу у овом центру. Улазница је 100 рубаља (1,6 долара). Сајт парка.

Кенозерски национални парк, Архангелска област 

Озари (уски издужени гребени настали акумулацијом) на језеру Масељга. Фрагмент границе сливова Северног Леденог и Атлантског океана.

Национални парк „Кенозеро“ (885 километара северно од Москве) плени својим живописним језерима, дрвеним храмовима, старим селима и брдовитим тереном. У геолошком смислу је то јединствена комбинација тајге и мочвара. Овај парк је 2004. године стављен на Унескову листу резервата биосфере.

Возом из Москве до Санкт Петербурга, или из Архангелска до Нјандоме. Затим, аутобусом до Каргопоља, па аутобусом од Каргопоља до насеља Моршчикинскаја. Ред вожње погледајте на званичном сајту парка. Улазница је 100 рубаља (1,6 долара).

Куршска превлака („Куршская коса“), Калињинград 

Заштитне конструкције на Куршској превлаци које спречавају осипање пешчаних дина. Калињинградска област, Русија.

Највеће пешчане дине у Европи налазе се у најмањем националном парку Русије. Парк се зове „Куршска превлака“, у њему се може провести три дана без руске визе уколико сте путник туристичког брода. Дине високе као вишеспратнице, борове шуме и балтичке плаже дуге неколико километара сваке године привлаче скоро милион туриста.

 Парк се налази на руско-литванској граници. Ту је и гранични прелаз. Седите на аутобус у Калињинграду за Клајпеду (ред вожње овде) и изађите пре границе.

Самарска лука, Самара 

Залазак сунца у туристичком делу Волге на подручју Самаре. Живописна природа Централне Русије у летњем периоду.

Крените на фантастично путовање Волгом и посетите Жигуљовска брда Централне Русије. У популарне знаменитости спадају Молодецки Курган, Девичја Гора и огромна стена Висли Камен, која виси 80 метара изнад воде.

Има много улаза у парк, у зависности од пешачких путања. Посетите централну туристичку канцеларију у Жигуљовску (улица Ткачова 109А) или у Самари (улица Кујбишева 127). До Жигуљовска се из Самаре може доћи аутобусом. Улазница кошта 50 рубаља. Сајт парка.

Валдај, Велики Новгород 

Вечерњи риболов на језеру Ужин, Русија, Валдај.

Природна лепота овог парка је права атракција за туристе. То су живописна језера Валдај и Селигер, Валдајска брда и шуме које воде порекло из леденог доба.

Возом из Москве до Валдаја или аутобусом из Санк Петербурга. Улазница је 100 рубаља (1,6 долара). Можете је купити у канцеларији парка на Валдају (улица Победе 5).

Ана Сорокина,
Russia beyond


Кључне речи:

(1)

Остале вести из рубрике

Туризам

НИС вас позива: Посетите бесплатно зелене оазе Србије

Акција уласка у резервате природе у замену за празну ПЕТ амбалажу

Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији
Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији

Фотографије на Инстаграму Сергеја Доље више личе на пејзаже са других планета него на призоре из Русије (што заправо јесу). Ово су само неки од његових снимака.

2021-12-05 10:33:49

Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се
Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се

Нашавши се у Републици Туви на југу Сибира лако можете поверовати да сте у сваком погледу у некој другој земљи, а не у Русији. Све је другачије: религија, језик (руски је један од два званична језика), пејзаж и архитектура. Ево шта сам открио на мом путовању у овај регион.

2021-11-28 13:02:05

Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана
Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана

Древна земља Југра, у којој се налази град Ханти-Мансијск, чува трагове живота праисторијских људи и пећине изумрлих животиња. Али у новије време овде је пронађена нафта, па је престоница округа постала савремени развијени град који ипак брижно чува свој национални колорит.

2021-08-22 09:26:04

„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва
„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва

Крајем јула Србију су „окупирали“ географи из Русије. До средине августа учесници Седмог међународног еколошко-географског кампа Руског географског друштва изучаваће природна богатства братске земље, водити разговаре на теме екологије, природе, географије и посећивати места сећања заједничке историје, пише руски портал „Балканиста“.

2021-08-15 08:28:40

Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима
Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима

Својим очима можете видети вулкане Камчатке, или у ритуалу стећи статус поларног истраживача, посетити најудаљенију тачку Евроазије... Све то и још много тога можете доживети у невероватним крстарењима широм Русије.

2021-07-11 07:44:41

Десет највећих лучких градова у Русији
Десет највећих лучких градова у Русији

Русија има 67 поморских лука на 12 мора, од Црног и Балтичког мора до Тихог и...

2021-04-17 18:52:13

Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије
Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије

Становници Владивостока са поносом и оптимизмом зову свој град „руски Сан Франциско“

2021-03-21 08:31:40

Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи
Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи

У Москви је све нај-нај. Где год се окренете, окружују вас најскупљи хотели, најлуксузнији ресторани, најлепши храм, највећа тврђава, најпосећенији музеј, најзанимљивији парк и најатрактивнија продавница у Русији. Међу тим рекордерима је и Останкински телевизијски торањ који се градио од 1960. до 1967. године. Торањ је висок 540 метара и то је тренутно највиша грађевина не само у Русији, већ и у читавој Европи.

2021-03-14 08:06:49

Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника
Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника

Ова ружичаста, жута и бела језера изгледају надреално. Али нису их обојили људи.

2021-03-07 09:00:45

Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом
Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом

Будистички храмови, древна утврђења и град у коме се не продаје алкохол, све се то налази у Русији.

2021-02-06 09:06:48

„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера
„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера

Руско географско друштво расписало је фото конкурс под називом „Најлепша земља“. Oбјављујемо прве пристигле фотографије.

2021-01-23 07:57:15

Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа
Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа

У возовима који саобраћају с краја на крај Русије можете сазнати много тога о највећој земљи...

2021-01-09 05:10:40

Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида
Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида

Током поларног дана мештани лепе на прозоре фолију, а на температури +12 степени мажу се заштитном кремом од сунца и скривају мачке од локалних власти. Како они тамо уопште преживљавају?

2021-01-01 07:20:16

Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга
Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга

Недавно је завршена рестаурација једне од најбогатије украшених палата у Русији. Погледајте дворац породице која по аристократији ни мало није заостајала за царском породицом Романов, а по богатству је чак знатно превазилазила. Овај дворац се прочуо и по убиству Распућина иза кога је лично стојао млади власник куће.

2020-12-26 08:22:06

Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета
Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета

Пројекат је трајао преко 15 година и обухватио 72 региона прелепе руске земље.

2020-12-19 09:39:58

Петанаест невероватних призора Чукотке
Петанаест невероватних призора Чукотке

Фотографи Олег Зотов и Ида Ручина били су у експедицији на Чукотки, у крају где живи...

2020-12-12 08:30:10

Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура
Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура

Већ сама чињеница да сте се нашли на некој од ових локација представља својеврсну авантуру. Неке...

2020-12-06 09:32:15

Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура
Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура

Ово место је заиста феноменално: тиркизна језера, високи кањони, древне насеобине, фантастични планински пејзажи, водопади, изванредан...

2020-12-05 09:01:56

Шест невероватних праисторијских споменика у Русији
Шест невероватних праисторијских споменика у Русији

„Земља градоваˮ са производима од бронзе, камени лавиринти и храмови, најстарије кочије и мегалитске гробнице... Ово је списак најимпресивнијих праисторијских налазишта у Русији.

2020-11-28 07:47:34

„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу
„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу

Ова за Русију нетипична здања подсећају на средњовековне европске замкове и биће откровење чак и за оне који добро познају руску престоницу.

2020-11-21 07:17:51

Фотографско путовање кроз све руске регионе
Фотографско путовање кроз све руске регионе

  Фотографски пројекат „Русија: Лет кроз вековеˮ приказује најразличитије пределе Русије, открива аутентичност њених региона и завирује...

2020-11-14 09:10:00

Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету
Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету

Од бајковитог Бајкала за који зна цео свет до потпуно непознатих неприступачних места са пејзажима нестварне...

2020-10-31 07:42:15

Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије
Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије

Некадашња вулканска лава временом је постала главна знаменитост острва Сахалин, пише Russia beyond.   Yuri Smityuk/TASS На северу острва...

2020-10-30 18:20:56

Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви
Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви

Ове шетње по центру Москве упознаће вас како са историјским наслеђем, тако и са савременим лицем...

2020-10-18 09:06:44

rt turizam
baner rakija desno turiyam
baner apartman desno / turiyam
baner obzor desno - turizam

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: