Како су два пса у космосу покренула „трку за Месец“

Објављено: 17.11.2020.год.
Ветерок (десно) и Угољок у наручју лаборанткиње Ирине, фото: Лав Поликашин/Спутник/Russia beyond

Био је то крајње сложен експеримент у коме су пси Ветерок и Угољок три пута по непуна два месеца провели непокретни у истом положају. И постали су народни љубимци.


Био је то крајње сложен експеримент у коме су пси Ветерок и Угољок три пута по непуна два месеца провели непокретни у истом положају. И постали су народни љубимци.

Рекло би се да нема смисла слати псе у свемир када је човек већ био тамо. Јуриј Гагарин је на једном банкету у шали рекао: „Још увек не схватам ко сам ја – први човек или последњи пас“. Али Совјетски Савез је наставио да шаље псе у космос и после Гагариновог лета. Тако је 22. фебруара 1965. у орбиту полетео сателит за биолошка истраживања „Космос-100“ чији путници су били Ветерок и Угољок, пише Russia beyond.

 

Угољок (у првом плану) и Ветерок у шетњи. Мај 1966.

Два пса су провела 22 дана у свемиру, што је у том тренутку био рекорд боравка у космосу. Оборен је тек пет година касније, када су космонаути мисије „Сојуз-11“ провели у орбити два сата дуже.

Одабир 

Пси који су послати у свемир на сателиту за биолошка истраживања „Космос-110“. Московска област, СССР, 20. мај 1966.

До 1965. године пилотирани летови у космос могли су да трају највише пет дана и ноћи, јер се још увек није знало може ли космонаут дуже да се задржи у свемиру без штете по здравље. Тек је требало проучити утицај бестежинског стања и јаче радијације на организам, и зато је одлучено је да се испитивање, по обичају, изврши на псима.

За ову мисију је одабрано стотинак паса луталица. Луталице су биране јер се сматрало да су издржљивије и паметније од расних паса. Пас није смео бити тежи од 6 кг и виши од 35 цм. Људи са телевизије су изразили жељу да пси, по могућству, имају белу длаку, јер остављају бољи утисак на снимку. Пси који су одговарали наведеним критеријумима подвргнути су врло захтевном тесту издржљивости.

Одсечени репови 

Ветерок и Угољок у лабораторији Института за медицинско-биолошке проблеме (ИМБП) Министарства здравља СССР-а.

Није било лако решити проблем исхране и других физиолошких потреба у кабини свемирског брода, а такође проблем дуготрајног непомичног мировања у истом положају.

„Одлучено је да се пси у космосу вештачки хране кроз цевчицу у желуцу. Направљена је хомогенизована храна која је у порцијама доспевала у желудац. Све је то требало ’увежбати’ на Земљи, и то више пута“, написао је касније Јуриј Сенкевич, члан припремног тима, у својој књизи „Ако се звезде пале...“

Поред цевчице за храну псима су уграђивани катетери у аорту и ЕКГ електроде под кожу. Ампутиран им је и реп јер је представљао сметњу за систем вентилације. То је тешка и опасна операција ако се врши на одраслом псу. Оперисано је стотинак паса, а тридесетак је одабрано за завршно тестирање.

Увежбавање боравка у контејнеру 

Контејнери у којима су се налазили пси-космонаути у биосателиту „Космос-110“.

Кандидате за лет у свемир требало је увежбавати и навикавати на дуго мировање без икаквог кретања. У почетку су затварани у кабину на неколико часова, а затим је време боравка у кабини постепено увећавано.

Пси су фиксирани у одређеном положају тако да не седе и не леже, него висе на каишевима пришивеним уз комбинезон. После двадесетог дана психичко стање паса је почело да се погоршава. Скоро код свих је примећена апатија и губитак на тежини. После 35-45 дана пси су били одлично увежбани, али су ипак цвилели. У оквиру овог програма изведена су три експеримента у трајању од 50-55 дана. После тога је изведен закључак да у космосу пас може да проведе највише 20 дана.

Најбоље резултате су показали Ветерок и Угољок. Ветерок је постао главни експериментални кандидат, а Угољок контролни. Касније је Сенкевич написао: „Радили смо без одмора и за непуних годину дана припремили крајње сложен експеримент. Ветерок и Угољок су провели у лету 22 дана. И поред пажљивих припрема ипак су се прописно намучили“.

Мисија 

Пси Ветерок и Угољок (слева надесно) у космичким комбинезонима на прегледу после 22-дневног лета у свемирском броду „Космос-110“. Москва, 17. март 1966.

Пси су убачени у свемирски брод шест сати пре старта. Стављени су у засебне кабине. Поред њих су у експерименталном сателиту биле и ларве винске мушице, луковице и осушено семе биљака, квасац, крвни серум и поједине бактерије заражене вирусима.

Лет је протекао без непредвиђених ситуација. Ветерок је директно у крв добијао средство против радијације. У истим условима су на Земљи држана два пса као контролна група. Угољок није примао тај лек.

Двадесет првог дана (када је препоручена норма била прекорачена) појавила се стабилна тенденција постепеног погоршавања квалитета ваздуха у кабини па је одлучено да се сателит врати на земљу.

Ветерок и Угољок (слева надесно) у шетњи са лаборанткињом Ирином Семеком. Мај 1966.

„Сателит се приземљио 16. марта, а у седам сати увече пси су већ били у институту ИМБП [Институт за медицинско-биолошке проблеме Министарства здравља СССР]. Сви су ликовали. Контејнери су допремљени у операциону салу. Почело је извлачење паса. Престали смо да се радујемо када смо скинули комбинезоне од капрона са паса и видели да им је сва длака опала, а на голој кожи су имали оједе, па чак и декубитусе“, сећа се Јелена Јумашева, сарадница поменутог института.

Пси Ветерок (десно) и Угољок у шетњи са лаборантима института ИМБП.

Пси су били веома слаби, једва су стајали на ногама. Изгубили су доста течности, а пулс им је био убрзан. Али совјетска државна телевизија је чекала репортажу, тако да су животиње истога дана послате у студио.

Дуг живот 

 „Наступ“ паса-космонаута у студију Централне телевизије по повратку из свемира.

И поред тешког лета, Ветерок и Угољок су се брзо опоравили. Већ након месец дана су трчали по пољу. Живели су дуго и срећно у виваријуму института ИМБП.

Пас Угољок у студију Централне телевизије.

Угољок је оставио потомство, укупно шесторо штенади. Ветерок се одомаћио испод радног стола човека који га је послао у космос.

Ветерок за време мерења физиолошких функција после 22-дневног лета у свемирском броду „Космос-110“. СССР, Москва, 17. март 1966.

Овим експериментом је омогућен следећи корак у „трци за Месец“ – лет Андријана Николајева и Виталија Севастјанова који је трајао 18 дана и ноћи.

Пси Ветерок и Угољок (слева надесно) и ветеринар Ирина Семека у фази опоравка паса после лета у свемир. Мај 1966.

Јекатерина Синељшчикова, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Космос

РТ: „Сада је све јако тешко“: Руска космичка филмска екипа о томе какав је осећај вратити се на Земљу после 12 дана на МКС-у

Прва професионална филмска екипа која је икада снимила кадрове за филм у космосу поделила је своје...

Русија позвала све земље да се обавежу да неће стварати, тестирати или постављати космичко оружје
Русија позвала све земље да се обавежу да неће стварати, тестирати или постављати космичко оружје

Русија је позвала све земље УН-а да се обавежу да неће користити космичке објекте за уништавање...

2021-10-15 10:09:28

Кина лансирала први сателит за посматрање Сунца
Кина лансирала први сателит за посматрање Сунца

Први кинески сателит за посматрање Сунца "Ксихе" успешно је лансиран са космодрома "Тајиуан", саопштила је Национална...

2021-10-15 08:23:30

Са космодрома „Восточни“ лансиран „Сојуз 2.1б“ са 36 стелита „OneWeb“
Са космодрома „Восточни“ лансиран „Сојуз 2.1б“ са 36 стелита „OneWeb“

Са космодрома "Восточни" лансирана је ракета-носач "Сојуз 2.1б" са горњим степеном "Фрегат" и 36 стелита "OneWeb". Потом...

2021-10-14 10:04:50

Министарство одбране Русије објавило карактеристике прве ултралаке космичке ракете
Министарство одбране Русије објавило карактеристике прве ултралаке космичке ракете

Министарство одбране Русије представило је техничке карактеристике нове руске ултралаке ракете-носача "Иркут". Материјал је објављен у новом...

2021-10-09 10:12:14

РТ: Позната руска глумица ће снимити први филм у космосу
РТ: Позната руска глумица ће снимити први филм у космосу

Космичка летелица са руском глумицом Јулијом Пересилд стигла је до Међународне космичке станице (МКС). Неки гледаоци...

2021-10-06 08:49:31

Пре 64 године почела космичка ера - лансиран „Спутњик 1“
Пре 64 године почела космичка ера - лансиран „Спутњик 1“

  Пре тачно 64 годину, 4. октобра 1957. године, Совјетски Савез је лансирао први вештачки сателит Земље. „Спутњик...

2021-10-04 08:14:25

Космичка летелица са посадом први пут пристала до модула „Наука“ на Међународној космичкој станици
Космичка летелица са посадом први пут пристала до модула „Наука“ на Међународној космичкој станици

Летелица са људском посадом "Јуриј Гагарин", односно "Сојуз МС-18" пристала је на вишенаменски лабораторијски модул "Наука".  Ово...

2021-09-28 17:59:00

Русија почела са припремама програма за слетање човека на Месец
Русија почела са припремама програма за слетање човека на Месец

"Роскосмос" је расписао тендер за спровођење истраживачког рада на проучавању проблематичних питања програма летова са људском...

2021-09-23 19:26:28

РТ: Руски „Сојуз“ лансирао 34 сателита у орбиту у оквиру мисије проширења покривености интернета широм света
РТ: Руски „Сојуз“ лансирао 34 сателита у орбиту у оквиру мисије проширења покривености интернета широм света

Руска космичка носач-ракета "Сојуз" са 34 сателита у власништву британске компаније "OneWeb" успешно је лансирана са...

2021-09-16 13:05:27

Ваздушно-космичке снаге Русије успешно лансирале „Сојуз“ са сателитом
Ваздушно-космичке снаге Русије успешно лансирале „Сојуз“ са сателитом

Космичке снаге Ваздушно-космичких снага Русије успешно су лансирале ракету-носач "Сојуз-2.1в" са космодрома Плесецк, саопштено је за...

2021-09-11 09:50:40

Русија ће почети са градњом нове космичке станице 2027. године
Русија ће почети са градњом нове космичке станице 2027. године

Русија би 2027. године требала почети са радом у орбити на грађењу нове националне космичке станице,...

2021-09-01 07:53:42

Рогозин: Спремни смо да одбијемо сваки напад, укључујући и у космосу
Рогозин: Спремни смо да одбијемо сваки напад, укључујући и у космосу

Шеф "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин у интервјуу за "Газету" говорио је о томе како Русија намерава да...

2021-08-30 11:39:46

Рогозин: Тренутно не постоје средства за заштиту Земље од деструктивних астероида
Рогозин: Тренутно не постоје средства за заштиту Земље од деструктивних астероида

Тренутно не постоје средства за заштиту Земље од деструктивних астероида, рекао је Рогозин. "Познато је да лете...

2021-08-30 10:19:51

„Сојуз“ успешно извео у орбиту 34 „OneWeb“ комуникациона сателита
„Сојуз“ успешно извео у орбиту 34 „OneWeb“ комуникациона сателита

Руска ракета-носач "Сојуз 2.1б" са 34 британска комуникациона сателита "OneWeb" лансирана је са космодрома Бајконур. Након лансирања...

2021-08-22 11:20:31

Модул „Наука“ успешно пристао на Међународну космичку станицу
Модул „Наука“ успешно пристао на Међународну космичку станицу

Руски мултифункционални лабораторијски модул "Наука", после 14 година чекања на Земљи и осам дана орбиталног лета,...

2021-07-30 09:08:55

Лондон: Активности Русије и Кине у космосу опасне
Лондон: Активности Русије и Кине у космосу опасне

Командант британског ваздухопловства Мајкл Вигстон сматра да су космичке активности Русије и Кине "опасне". Према његовим речима,...

2021-07-30 09:07:08

Русија први пут откачила модул са Међународне космичке станице
Русија први пут откачила модул са Међународне космичке станице

Стари модул "Пирс", који је у орбити служио 20 година, откачен је са Међународне космичке станице. Теретни...

2021-07-26 13:40:16

РТ: Русија лансирала мултифункционални научни модул „Наука“ на Међународну космичку станицу
РТ: Русија лансирала мултифункционални научни модул „Наука“ на Међународну космичку станицу

Русија је лансирала ракету са вишенаменским лабораторијским модулом, која би требало да стигне на Међународну космичку...

2021-07-21 19:16:23

РТ: Помери се, Хабл! Русија инвестира 50 милиона долара у изградњу високотехнолошког телескопа
РТ: Помери се, Хабл! Русија инвестира 50 милиона долара у изградњу високотехнолошког телескопа

Русија је издвојила око 3,7 милијарди рубаља (50 милиона долара) за изградњу најсавременијег космичког телескопа са...

2021-07-17 12:45:34

Кинески космонаути први пут после 13 година изашли ​​у отворени космос
Кинески космонаути први пут после 13 година изашли ​​у отворени космос

Два кинеска космоанута изашла су данас у космичку шетњу из нове орбиталне капсуле "Шенжу" да би...

2021-07-04 09:42:46

„Сојуз“ са „Прогресом“ лансиран са космодрома Бајконур
„Сојуз“ са „Прогресом“ лансиран са космодрома Бајконур

Ракета-носач "Сојуз 2.1а" са космичком летелицом "Прогрес" МС-17 са теретом за Међународну космичку станицу (МКС) лансирана је...

2021-06-30 07:51:07

Са космодрома Плесецк лансиран „Сојуз“
Са космодрома Плесецк лансиран „Сојуз“

Са космодрома Плесецк у Архангелској области успешно је лансирана ракета-носач "Сојуз 2.1б" са сателитом нове генерације,...

2021-06-26 12:04:16

РТ: Кина покренула мисију са посадом за тестирање основног модула будуће космичке станице
РТ: Кина покренула мисију са посадом за тестирање основног модула будуће космичке станице

Ракета која носи космичку летелицу "Шенжоу 12" са три кинеска космонаута лансирана је из кинеске Унутрашње...

2021-06-17 08:45:36

Космичкка шетња руских космонаута
Космичкка шетња руских космонаута

Космонаути Олег Новицки и Пјотр Дубров изашли у отворени космос са Међународне космичке станице. Како је саопштио...

2021-06-02 06:46:05

rt kosmos2
baner rakija desno kosmos
baner apartman desno / kosmos
baner obzor desno - kosmos

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: