Која уметничка дела и културна добра су нацисти опљачкали у СССР-у и однели у Немачку

Објављено: 31.10.2021.год.
фото: © Russia Beyond (Photo: Bundesarchiv; Pixabay)

СС „кунст батаљони“ пошли су у пљачку у првим сатима напада на СССР. За време Другог светског рата у Немачку је однето више од милион предмета из музеја и библиотека у Совјетском Савезу. Многи још увек нису враћени у земљу, ако нису и заувек изгубљени. Ово је само мали део тог блага.


Нацистичка пљачка културних добара других земаља је наводно имала за циљ стварање огромног музеја ремек дела из целог света, књига и рукописа, музичких инструмената и нота, слика и скулптура, древних историјских артефаката. Зато су специјални СС одреди имали задатак да конфискују културна добра и односе их у Немачку, пише Russia beyond.

За време рата оштећено је више од 400 совјетских музеја, а у библиотекама је уништено 115 милиона штампаних издања. У каталогу културних добара, опљачканих или несталих у то време, у 18 свезака наведен је 1 177 291 музејски експонат, а регистар се, поред тога, стално допуњава.

Ово су само најпознатије нацистичке пљачке на територији СССР-а.

Немци у Петергофу

 

Слике из Третјаковске галерије

У првим данима рата велики број слика евакуисан је у Сибир и потом, успешно враћен на своје место. Међутим, више од 30 слика из Третјаковске галерије било је привремено изложено у представништвима СССР-а у Немачкој, Аустрији, Чехословачкој и Пољској.

Пљачање совјетских културних добара почело је у првим сатима напада Немачке. Специјални „кунст батаљони“ односили су из совјетских амбасада и трговинских представништава вредне документе, намештај, и наравно, слике. Многа од тих дела нашла су се пре свега у приватним рукама, заувек су изгубљена ремек-дела као што су „Слепи просјаци у Малорусији“ Владимира Маковског, „Зимско вече“ и „Стогови“ Николаја Дубовског, „Борови над литицом“ Ивана Шишкина.

„Слепи просјаци у Малорусији“ Владимира Маковског
„Зимско вече“ Николаја Дубовског

Нестало је и неколико северних пејзажа Александра Борисова, које је купио оснивач галерије Павел Третјаков. Један од тих радова настао 1896. године пронађен је на тржишту антиквитета 2006. године, а реч је о слици „Планина Ваљчика на вечерњем светлу средином септембра“. Слика је успешно враћена галерији.

 

„Планина Ваљчика на вечерњем светлу средином септембра“ Александра Борисова

 

Ћилибарска соба из Царског села

Музејски радници у Санкт Петербургу, тада Лењинграду, херојски су у рекордно кратком времену упаковали, сакрили и евакуисали милионе артефаката из ликовних галерија и царских двораца. Ипак није све могло да буде спашено. Експонате који су остали они су пажљиво упаковали, а зидове Ћилибарске собе обложили ватом и излепили папиром како би их заштитили од експлозија.

Ћилибарска соба

Нацисти који су заузели Царско село и друга предграђа Лењинграда опљачкали су велики број преосталих слика. У дворцима су поскидали свилене тапете и дрвене подове рађене у мозаику. Када је реч о Ћилибарској соби имали су посебно наређење, за неколико дана демонтирали су је и однели све што је у њој било. После рата соба је нестала, а истраживачи верују да се налазила у краљевском замку у Кенигзбергу и да је изгорела у врема заузимања града који је постао совјетски Калињинград. Постоје и друге верзије, да је била сакривена у рудницима и чак да су је однели Американци. Иначе, потрага за собом траје и дан-данас.

 


Ћилибарска соба спада у највећа и најпознатија изгубљена културна добра совјетске стране. Крајем деведесетих година у Немачкој су приликом покушаја продаје конфисковани фрагменти аутентичне собе, мозаик и ћилибарска комода. Како се испоставило, један СС официр кришом их је изнео као сувенире. Двехиљадите враћени су Русији, а 2003. у Царском селу завршена је реконструкција Ћилибарске собе направљене од калињинградског ћилибара. Међу спонзорима, између осталих биле су и немачке компаније.

 

Немци у Царском селу

 

Вртна уметност царског дворца у Петергофу

Петергоф се налазио на територији коју су Немци окупирали. Био је тешко оштећен. Раскошни Велики дворац у Петергофу нацисти су претворили у рушевине, уништили јединствени систем фонтана и спалили дрвеће у царском врту. Како би сачували вредне вртне скулптуре запослени у Музеју спаковали су их и закопали уочи напада. Неке од њих успели су да склоне у Исакијевском сабору у Петербургу.

 

Немци у Царском селу

После ослобођења Петергофа, у јануару 1944. године, већина склоњених скулптура успешно су пронађене. Ипак, музејски стручњаци нису пронашли велике скулптуре Самсона, Волхова и многе друге, нестале без трага.

 

Од оног што је нестало највећих димензијама била је фонтана „Нептун“ коју су Немци однели у Нирнберг где ју је иронијом судбине у 18. веку и купио Павле Први. Композиција је, срећом, пронађена 1948. године и враћена.

Црквене драгоцености из Новгородске области

За време рата Новгородску област окупирале су немачке трупе. Новгородска Софија, један од најстаријих руских храмова тешко је оштећен у гранатирању 1942. године. Гранате су пробиле зидове и плафон и уништиле бројне фреске. Оштећена је и купола храма, а златну оплату Немци су претопили и користили за сувенире које су слали кући. Из храма су однели и велики број драгоцености, укључујући иконостас и паное у мозаику.

Немци у Царском селу

Војници шпанске Плаве дивизије који су ратовали на страни нациста, украли су и два метра висок позлаћени крст који се налазио на главној куполи храма. Више од педесет година чуван је у Војно-инжењерској академији код Мадрида, а 2004. године свечано је враћен руској православној цркви. Реликвија се данас чува у храму.

 

Из Цркве светог Мине у Старој Руси, недалеко од Новгорода Немци су однели звоно. На звону су приметили натпис са именом аутора „Алберт Бенинг, Либек, 1672“. Некада давно Новгород је улазио у Ханзеатски савез, као и Либек. Немци су звоно однели у „домовину“ као „поклон са Источног фронта“.

 

 

Новгородски музеј

„Старо звоно са језера Иљмењ неће зацелити све ране од бомби и граната. Међутим за немачког војника имаће симболично значење које говори да он није ландскнехт (најамни војник) или сурови поробљивач него чувар древне културе“, писао је 1942. године немачки фронтовски лист. Тај чланак са панорамом родне Старе Русе пронашао је и сачувао један совјетски војник. Много година касније он је о томе испричао завичајном историчару Нини Богдановој која је ушла у траг звону. Градоначелник Либека вратио је звоно Старој Руси. Данас се чува у локалном музеју.

Александра Гузева, 
Russia beyond 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Култура

Руски космонаути са Међународне космичке станице честитали Новом Саду и грађанима титулу европске престонице културе

Руски космонаути Антон Шкаплеров и Пјотр Дубров са Међународне космичке станице честитали су граду Новом Саду...

„Једина Српска“ - Београдски синдикат и Даница Црногочевић
„Једина Српска“ - Београдски синдикат и Даница Црногочевић

Нова песма коју Београдски синдикат изводи са певачицом Даницом Црногорчевић посвећена је 30. годишњици оснивања Републике Српске која се обележава 09. јануара

2022-01-08 18:46:27

РТ: За сада „нема планова“ за измештање Лењиновог маузолеја - Кремљ
РТ: За сада „нема планова“ за измештање Лењиновог маузолеја - Кремљ

Нема назнака да ће се питање Лењиновог маузолеја ускоро решити пошто Кремљ наводи да има хитнијих питања

2021-12-28 11:21:34

У Србији обележено 130 година од рођења писца и драматурга М. А. Булгакова
У Србији обележено 130 година од рођења писца и драматурга М. А. Булгакова

Поводом 130 година од рођења писца и драматурга М. А. Булгакова Аутономна некомерцијална организација допунског професионалног...

2021-12-25 17:28:56

Руски језик, култура и образовање доприносе развоју друштва: У Србији одржан „Форум дипломаца руских и совјетских педагошких универзитета”
Руски језик, култура и образовање доприносе развоју друштва: У Србији одржан „Форум дипломаца руских и совјетских педагошких универзитета”

Фондација за подршку хуманитарних и образовних иницијатива „Сарадња“ (Русија, Москва), уз подршку Министарства просвете Руске Федерације,...

2021-12-24 10:45:50

Фаина Савенкова: „Бог је створио свет да живимо у миру, а не да ратујемо“
Фаина Савенкова: „Бог је створио свет да живимо у миру, а не да ратујемо“

На нашој малој планети деца свакодневно гину због војних операција. Сирија, Авганистан, Донбас, други делови света......

2021-12-12 14:25:14

Пиротска гимназија домаћин промоције уџбеника руског језика „Ни пуха ни пера!“
Пиротска гимназија домаћин промоције уџбеника руског језика „Ни пуха ни пера!“

Окупљеним ученицима, професорима и гостима Гимназије у Пироту представљен је нови, савремени уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“, први ове врсте у нашој земљи, који је издао Центар Руског географског друштва у Србији, уз подршку компаније НИС.

2021-12-09 18:51:31

Музичари у Венецуели оборили Гинисов рекорд свирајући „Српско-руски марш“
Музичари у Венецуели оборили Гинисов рекорд свирајући „Српско-руски марш“

Венецуеланска национална организација омладинских и дечјих оркестара „Систем“, поставила је нови Гинисов рекорд за највећи оркестар на свету

2021-11-21 09:39:08

На Филолошком факултету у Београду промовисан уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“
На Филолошком факултету у Београду промовисан уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“

Савремени уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“, први те врсте у Србији, намењен брзом савладавању...

2021-11-19 08:18:03

У Београду откривена биста Александра Невског
У Београду откривена биста Александра Невског

У порти цркве Александра Невског на Дорћолу откривена је биста великом руском кнезу, војсковођи и светитељу.

2021-11-18 13:30:30

Седам векова од смрти Светог краља Милутина, једног од најмоћнијих српских владара у средњем веку
Седам векова од смрти Светог краља Милутина, једног од најмоћнијих српских владара у средњем веку

Српска православна црква данас обележава 700 година од смрти Светог српског краља Милутина. Преминуо је 29. октобра по старом, односно 12. новембра по новом календару 1321. године.

2021-11-13 10:11:43

Фестивалско признање за филм „Ратне приче са Кошара“
Фестивалско признање за филм „Ратне приче са Кошара“

Документарно-играни филм „Ратне приче са Кошара“ добио је специјално признање на међународном филмском фестивалу „Свети Владимир“ у Севастопољу које је данас у Руском дому уручено ауторки Слађани Зарић.

2021-11-11 21:11:49

Озваничена сарадња града Крагујевца и Руског дома у Београду
Озваничена сарадња града Крагујевца и Руског дома у Београду

Kонвенцијом коју су потписали градоначелник Никола Дашић и директор Руског центра за науку и културу Јевгениј...

2021-11-11 08:38:42

Уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“ представљен на Филозофском факултету у Новом Саду
Уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“ представљен на Филозофском факултету у Новом Саду

На Филозофском факултету у Новом Саду одржана је промоција уџбеника руског језика „Ни пуха ни пера!“,...

2021-11-10 07:59:24

Задужбина митрополита Амфилохија
Задужбина митрополита Амфилохија

Представљено идејно рјешење његове завјетне библиотеке

2021-11-07 09:40:59

У Москви завршен месец српске културе
У Москви завршен месец српске културе

У Библиотеци стране књижевности у Москви завршен је месец српске културе. Публици је представљена изложба о...

2021-11-02 09:13:56

Која уметничка дела и културна добра су нацисти опљачкали у СССР-у и однели у Немачку
Која уметничка дела и културна добра су нацисти опљачкали у СССР-у и однели у Немачку

СС „кунст батаљони“ пошли су у пљачку у првим сатима напада на СССР. За време Другог светског рата у Немачку је однето више од милион предмета из музеја и библиотека у Совјетском Савезу. Многи још увек нису враћени у земљу, ако нису и заувек изгубљени. Ово је само мали део тог блага.

2021-10-31 08:35:17

РТ: „Прво ћемо вратити скитско злато, а онда Крим“, каже украјински председник, након што је холандски суд досудио Кијеву древне артефакте
РТ: „Прво ћемо вратити скитско злато, а онда Крим“, каже украјински председник, након што је холандски суд досудио Кијеву древне артефакте

Суд у Холандији изазвао је жесток рат између политичара на Криму и у Кијеву, пресудивши да,...

2021-10-27 09:02:16

„Дани митрополита Амфилохија“
„Дани митрополита Амфилохија“

Поводом годишњице упокојења Митрополитa Амфилохија вечерас, 27. октобра, у 19 часова у крипти Храма Христовог васкрсења...

2021-10-27 08:58:45

Московски синодални хор у Београду, Нишу и Пироту
Московски синодални хор у Београду, Нишу и Пироту

Министарство културе Руске Федерације, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, представља манифестације Дана духовне...

2021-10-25 11:51:56

Одржана премијера филма „Бранили су небо отаџбине“
Одржана премијера филма „Бранили су небо отаџбине“

Поптредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је у београдској Комбанк дворани свечаној премијери документарног филма “Бранили су небо отаџбине” редитеља Драгана Елчића и сценаристе Будимира Поточана у продукцији Војнофилмског центра “Застава филм” Управе за односе са јавношћу.

2021-10-22 12:42:19

Бански двор Бањалука „домаћин“: Одржана промоција збирка поезије “Пјесме” Христине Мрше
Бански двор Бањалука „домаћин“: Одржана промоција збирка поезије “Пјесме” Христине Мрше

Збирка поезије „Пјесме“ ауторке Христине Мрше представљена је у понеђељак увече у препуној Вијећници Банског двора. О збирци су говорилии рецензент проф.др Радана Лукајић и ауторка, а модератор је била Марија Пејић. Овај догађај организован је у сарадњи са Банским двором – Kултурним центром, а под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске.

2021-10-13 11:36:12

РТ: Позната руска глумица ће снимити први филм у космосу
РТ: Позната руска глумица ће снимити први филм у космосу

Космичка летелица са руском глумицом Јулијом Пересилд стигла је до Међународне космичке станице (МКС). Неки гледаоци...

2021-10-06 08:49:31

Десет дела Лава Толстоја које треба свако да прочита
Десет дела Лава Толстоја које треба свако да прочита

Одабрати из тако обимног опуса генијалног писца само десет дела истински је изазов. Ипак, упустили смо...

2021-10-03 10:50:20

Емир Кустурица и „Гаспром њефт“ спојили музику и биоскоп у формату  „Кустендорф концерт“
Емир Кустурица и „Гаспром њефт“ спојили музику и биоскоп у формату „Кустендорф концерт“

  „Кустендорф концерт“ познатог српског редитеља Емира Кустурице и његове музичке групе "The No Smoking Orchestra" доступан...

2021-09-28 13:06:10

rt kultura2
baner rakija desno kultura
baner apartman desno / kultura
baner obzor desno - kultura

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: