Главни Срби руске књижевности: Карађорђе, војвода Милош и „зли“ Пушкинови Црногорци

Објављено: 18.04.2021.год.
фото: © Третјаковска галерија / Public domain / Russia beyond

Можете ли се лако сетити свих српских ликова у руској књижевности од Пушкина до данас? Српска филолошкиња Данка Радовановић и руски слависта Вјачеслав Чарски нису дозволили да им у делима руских класика промакне макар један Србин. У првом из ове серије чланака аутори посвећују пажњу Пушкиновим јунацима. Да, тих јунака је толико да заслужују посебан текст!


„Сунце руске књижевности“ је и у томе био новатор. Он се први међу чувеним руским писцима, како бисмо сада рекли, заинтересовао српском тематиком. Током прогонства и путовања по Новорусији и Бесарабији Пушкин је имао прилике да се непосредно упозна са српским јунацима који су се борили против Турака, а затим емигрирали на југ Русије. Екзотични и противречни мушки и женски ликови из прича његових саговорника са Балкана, њихов јужњачки импулсивни карактер који долази до изражаја у страшним епохалним догађајима фасцинирали су младог песника. 1820. године написао је стихове „Карађорђевој кћери” („Дочери Карагеоргия”). Концентрација романтизма у овој песми је просто превелика: „ужасни, чудесни, страшни и велики, ратник слободе, покривен светом крвљу, злочинац и јунак“ Карађорђе сушта је супротност прекрасној кћери која је од играчака имала нож, и то „наоштрен братоубиством“, али је после смрти бурно доба свога оца искупила „својим смиреним животом пред небесима“.

Пушкин се ликом вожда српског устанка поново бави 1830-их година у циклусу „Песме западних Словена“ (1833-1835). У „Песми о Георгију Црном“ („Песнь о Георгии Черном”) у стилу народних епских песама, са словенском антитезом на почетку, Пушкин описује покушај Карађорђевог оца да пријави неразумног сина Турцима – причу коју је песник чуо од самих Срба у Кишињову.

Отац који због неких разлога има јужноруско име Петро, стрепећи од турске освете и тога да ће Србија бити погубљена, одлучује да изда сина и његове „устанике“ Турцима. Карађорђе у Пушкиновим стиховима најпре покушава да измоли од оца опроштај, трчи испред њега и клања му се до ногу. „Поврати се рад’ Господа Бога, не уведи ме ти у искушење” – преклиње син оца. На крају, када види да ништа не помаже, хладнокрвно вади кубуру и убија га. Карађорђа проклиње мајка и отад га зову Црни Ђорђе.

Историчари се и данас не слажу око детаља овог догађаја. Догодило се то заправо пре Првог српског устанка и убиство је било још драматичније. Ђорђе је 1785. отео своју вереницу Јелену Јовановић да не би дозволио турском аги да оствари право прве брачне ноћи и са још неколико породица побегао у Аустрију. Бежао је и његов отац, али је затим или одлучио да се врати и да наговори друге да пођу с њим, или је претио да ће рећи Турцима где се крију. У сваком случају, није успео да се договори са сином и Ђорђе га је убио. 1796. године, по повратку у Србију, Ђорђе се покајао за оцеубиство и затражио опроштај од народа и свештеника, што га није спречило да убије и брата Маринка 1806. године. Али о томе Пушкин није писао.

Трећи пут велики руски песник спомиње српског вожда у краткој песми „Менко Вујић ситну књигу пише” („Менко Вуич грамоту пишет”), у којој саборац упозорава Карађорђа да му Милош Обреновић ради о глави. „Расрди се Петровићу Ђорђе, расрди се и очима севну, веђе му се црне намрштише…”

Самом Милошу Пушкин је посветио посебну, истоимену песму „Војевода Милош“ („Воевода Милош“), у којој је овај „стари Србин“ приказан као јунак који скупља дружину против Турака, а сама песма почиње стихом који не оставља равнодушним српско срце: „Над Србијом смилуј се ти, Боже, растржу нас вуци јаничари.“

У „Песмама западних Словена“ појављују се и други српски ликови упоредо са хрватским и бошњачким. У „Бици код Зенице Велике“ говори се о неуспелом савезу српског хајдука Радивоја са „Далматима“, који су приказани врло живописно: са дугим увијеним брцима и криво наденутим капама. Срби и Далмати који су се сами понудили за савезнике прешли су реку и почели да пале турска села, али дошао је Беглербеј са својим Бошњацима из Бања Луке. А кад их је видео, засијале су криве сабље на сунцу, заржали коњи и „бежали су издајници Далмати“, док је храбра војска Радивоја потучена до ногу у крвавој бици.

Ако су се Пушкинови становници Далмације уплашили Бошњака, његови се Црногорци, „зло племе“ из песме „Бонапарта и Црногорци“, нису плашили ни самог Наполеона и помоћу трика са капама изрешетали и натерали у бекство предводницу армије француског императора и убили у њему сваку жељу да продре у Црну Гору.

И напокон, у преводу потресне и трагичне песме „Сестра и браћа“, коју је записао Вук Караџић, Пушкин говори о браћи Павлу и Радулу и њиховој сестри Јелици, на коју је Павлова жена била толико љубоморна да је убила рођено дете Јеличиним позлаћеним ножем. Павле се свети и убија вољену сестру, а затим заслужена казна стиже и његову жену.

Ако желите да сазнате више о томе шта се догодило са јунацима песме „Сестра и браћа“, обавезно прочитајте ову и друге „српске“ песме Пушкина. Обећавамо вам право задовољство, јер то нису најпознатија дела руског генија, па их ни многи Руси нису читали у школи.
Пушкин је заиста увео моду на романтичне ликове српских јунака у руској култури и та је мода дуго трајала. После Пушкина српску тему је преузео Михаил Љермонтов, али о томе ћемо вам испричати у следећем чланку нашег циклуса.

Извор: Балканист / Russia beyond

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Култура

Бански двор Бањалука „домаћин“: Одржана промоција збирка поезије “Пјесме” Христине Мрше

Збирка поезије „Пјесме“ ауторке Христине Мрше представљена је у понеђељак увече у препуној Вијећници Банског двора. О збирци су говорилии рецензент проф.др Радана Лукајић и ауторка, а модератор је била Марија Пејић. Овај догађај организован је у сарадњи са Банским двором – Kултурним центром, а под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске.

РТ: Позната руска глумица ће снимити први филм у космосу
РТ: Позната руска глумица ће снимити први филм у космосу

Космичка летелица са руском глумицом Јулијом Пересилд стигла је до Међународне космичке станице (МКС). Неки гледаоци...

2021-10-06 08:49:31

Десет дела Лава Толстоја које треба свако да прочита
Десет дела Лава Толстоја које треба свако да прочита

Одабрати из тако обимног опуса генијалног писца само десет дела истински је изазов. Ипак, упустили смо...

2021-10-03 10:50:20

Емир Кустурица и „Гаспром њефт“ спојили музику и биоскоп у формату  „Кустендорф концерт“
Емир Кустурица и „Гаспром њефт“ спојили музику и биоскоп у формату „Кустендорф концерт“

  „Кустендорф концерт“ познатог српског редитеља Емира Кустурице и његове музичке групе "The No Smoking Orchestra" доступан...

2021-09-28 13:06:10

Фестивал „Кустендорф Класик“ се враћа у Дрвенград у новом формату
Фестивал „Кустендорф Класик“ се враћа у Дрвенград у новом формату

Ове године ће се музички фестивал Емира Кустурице и „Гаспром њефта“ одржати у онлајн формату, 28. септембра!

2021-09-24 15:36:06

Фестивал током рата
Фестивал током рата

Први пут сам на фестивал фантазије у Доњецку стигла сасвим случајно. Мој учитељ није могао доћи,...

2021-09-16 13:23:45

Петанест потресних призора из Лењинграда под опсадом
Петанест потресних призора из Лењинграда под опсадом

Они савршено дочаравају једну од најдужих и најстрашнијих опсада у историји човечанства.

2021-09-12 08:38:37

Три награде за Србију у дисциплини „Армија културе“ на Међународним војним играма
Три награде за Србију у дисциплини „Армија културе“ на Међународним војним играма

Представници Министарства одбране и Војске Србије у дисциплини „Армија културе“ на Међународним војним играма у Руској...

2021-09-02 13:45:27

Преминуо Микис Теодоракис, чувени грчки композитор
Преминуо Микис Теодоракис, чувени грчки композитор

Грчки композитор и политички активиста Микис Теодоракис, који је одиграо кључну улогу у подизању свести о глобалном положају Грчке током војне диктатуре крајем шездесетих и почетком седамдесетих година 20. века, преминуо је у 97. години.

2021-09-02 06:52:01

„Трг од ћирилице“: Уручене награде лауреатима Милутину Мићовићу и Институту за српску културу
„Трг од ћирилице“: Уручене награде лауреатима Милутину Мићовићу и Институту за српску културу

Дванаесте вечери манифестације „Трг од ћирилице“, које је одржано 26. августа 2021. године на Тргу Херцег...

2021-08-28 08:33:13

„Трг од Ћирилице“: „Пјесан Богу, слава роду!“
„Трг од Ћирилице“: „Пјесан Богу, слава роду!“

Пјесан Богу, слава роду! – порука је једанаесте вечери манифестације Трг од Ћирилице На Тргу Херцег Шћепана,...

2021-08-27 09:00:00

Преминуо Чарли Вотс, бубњар „Ролингстонса“
Преминуо Чарли Вотс, бубњар „Ролингстонса“

Легендарни рокер, Чарли Вотс, бубњар „Ролингстонса“ преминуо је у Лондону у 81. години, потврдио је његов публициста.

2021-08-24 19:13:32

Изложба о грофу Сави Владиславићу Рагузинском, дипломати Петра I Великог
Изложба о грофу Сави Владиславићу Рагузинском, дипломати Петра I Великог

Галерија РТС са поносом представља изложбу о грофу Сави Владиславићу Рагузинском, дипломати цара Петра Великог који је формирао руску спољну обавештајну службу, разграничио руско и кинеско царство, активно учествовао у војним операцијама Руског царства и реализовао потписивање мира са Турском, преноси РТС

2021-07-07 07:04:51

Уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“ – користан садржај и врхунске илустрације
Уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“ – користан садржај и врхунске илустрације

Изложба илустрација из уџбеника руског језика „Ни пуха ни пера!“ отворена је данас у Културној станици...

2021-06-29 15:57:54

Видовдански концерт „Биничког“ у Бањалуци
Видовдански концерт „Биничког“ у Бањалуци

Заједничким наступом Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ и Полицијског оркестра Министарства унутрашњих послова Републике Српске,...

2021-06-29 13:25:48

Свечани видовдански концерт под називом „Србија се роди“
Свечани видовдански концерт под називом „Србија се роди“

Православно спортско друштво Света Србија, уписано Друштво код надлежног регистра и Министарства, две деценије успешно ради....

2021-06-26 15:21:12

Пет најбољих филмова невероватног руског редитеља Александра Сокурова
Пет најбољих филмова невероватног руског редитеља Александра Сокурова

Александар Сокуров важи за једног од најзначајнијих живих филмских стваралаца у Русији. Издвојили смо његових пет награђиваних филмова које препоручујемо свим љубитељима руске културе.

2021-06-20 09:22:58

Исток и Азија на платнима руских сликара
Исток и Азија на платнима руских сликара

Руски сликари су имали обичај да путују Европом и Руском империјом, и да много времена проводе...

2021-05-16 10:05:34

Пет књига Михаила Булгакова које обавезно треба прочитати
Пет књига Михаила Булгакова које обавезно треба прочитати

Булгаков је један од најзагонетнијих и најкомичнијих руских писаца. Имао је буран и тежак живот, и...

2021-05-15 06:26:12

Хандке: Литература има јаку везу с инатом и бијесом, али никада са мржњом
Хандке: Литература има јаку везу с инатом и бијесом, али никада са мржњом

Добитник Нобелове награде за књижевност и „Велике награде Иво Андрић“ Петер Хандке истакао је да литература...

2021-05-08 21:58:17

„Хвала ти брате“: Кустурица у Андрићграду уручио Петеру Хандкеу „Велику награду Иво Андрић“
„Хвала ти брате“: Кустурица у Андрићграду уручио Петеру Хандкеу „Велику награду Иво Андрић“

Уз братске речи – Хвала ти брате, хвала ти брате, хвала ти брате, Емир Кустурица уручио...

2021-05-07 17:07:46

Концерти поводом Дана Војске Србије
Концерти поводом Дана Војске Србије

Поводом Дана Војске Србије репрезентативни оркестар Гарде и Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ поклонили су београђанима два концерта на отвореном.

2021-04-26 02:04:47

Десет слика које су постале симболи СССР-а
Десет слика које су постале симболи СССР-а

Уметност је требало да буде у служби комунистичких идеала, па су ликовни уметници на платнима дочаравали...

2021-04-25 08:20:47

Главни Срби руске књижевности: Карађорђе, војвода Милош и „зли“ Пушкинови Црногорци
Главни Срби руске књижевности: Карађорђе, војвода Милош и „зли“ Пушкинови Црногорци

Можете ли се лако сетити свих српских ликова у руској књижевности од Пушкина до данас? Српска филолошкиња Данка Радовановић и руски слависта Вјачеслав Чарски нису дозволили да им у делима руских класика промакне макар један Србин. У првом из ове серије чланака аутори посвећују пажњу Пушкиновим јунацима. Да, тих јунака је толико да заслужују посебан текст!

2021-04-18 09:20:48

rt kultura2
baner rakija desno kultura
baner apartman desno / kultura
baner obzor desno - kultura

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: