Путин: Сви задаци руске специјалне операције у Украјини биће испуњени

Објављено: 18.06.2022.год.
фото: © РИА Новости


Револуционарне промене у свету, напади русофобије, неуспешни покушаји „укидања” Русије и противљење санкцијама – говорећи на пленарној седници Петербуршког међународног економског форума, председник Русије Владимир Путин је навео изазове са којима се земља суочава и изнео начине за излазак из ових ситуација, преносе РИА Новости.

Санкције

Одговорна и уравнотежена макроекономска политика омогућила је Русији да издржи притисак санкција, што је важно не само за одговор на актуелне изазове, већ и дугорочно, рекао је председник Путин.

Како је навео председник, за Русију је главни принцип „да трошиш онолико колико зарадиш“. Он је подсетио да је раније задужио владу да припреми предлоге за нова правила буџета.
Тако Министарство финансија предлаже флексибилнију модификацију буџетских правила, узимајући у обзир цене, обим производње и извоз енергената, док ће прелазак на њих бити постепен, уз задржавање меке буџетске политике до 2025. године.

Економија

Владимир Путин је нагласио да су се у позадини санкција за Русију отвориле нове перспективе. Он је признао да земља и даље има проблема са компонентама, те да су многа технолошка решења постала недоступна домаћим компанијама, те да је логистика поремећена. Међутим, све ово је подстицај за изградњу привреде са пуним технолошким, индустријским, људским и научним потенцијалом.

Русија би, како је приметио председник, требало да, ако је то потребно, брзо успостави сопствену производњу било ког производа.

Према његовим речима, управо је то урадила Русија када је земља брзо обезбедила производњу вакцина против коронавируса.

"А сада смо покренули производњу многих других врста производа и услуга. На пример, након што су бескрупулозни партнери КамАЗ-а напустили руско тржиште, њихове нише су сада заузеле домаће компаније. Штавише, говоримо о набавци компоненти не само за традиционалне моделе, већ и за перспективне серије – дуголинијска, транспортна и тешка возила“, рекао је Путин.

Бизнис
Председник је скренуо пажњу да је у контексту санкција флексибилност посебно важна за руску економију и да је треба развијати на бази приватног бизниса. Због тога се дешава прилагођавање на брзо променљиве спољне услове, а руски бизнис у тешким условима је доказао да је у стању да се такмичи на светским тржиштима.

Владимир Путин је обећао да ће додатно смањити административно оптерећење предузетника и позвао на одустајање од заказаних инспекција.

„Постоји сваки разлог да се учини још један кардинални корак напред – да се трајно откаже спровођење инспекција свих руских предузећа чије активности нису повезане са високим ризицима од штете“, рекао је руски лидер.

Он је задужио да се у наредним месецима утврде конкретни параметри за реформу пословних инспекција. Према његовим речима, „нема потребе да идете и проверавате све“, требало би да функционише приступ заснован на ризику.

Инфлација

Одвојено, председник се дотакао теме раста инфлације, која, у позадини антируских санкција, подиже максимуме широм света. Према подацима Министарства економије, у Русији је на годишњем нивоу раст цена успорен на 16,69%. Циљ од четири одсто у Русији остаје, нагласио је Владимир Путин.

Он је напоменуо да је узрок енергетске кризе и убрзања инфлације на Западу промашена енергетска политика, слепа опклада на обновљиве изворе енергије и спот систем продаје гаса.
Русија, пак, неће поновити „тужно искуство западних колега“. Наш циљ је стабилан развој привреде у годинама које долазе, смањење инфлаторног оптерећења грађана и привреде и постизање циљане стопе инфлације од четири одсто на средњи и дуги рок“, рекао је председник.

О повољним кредитима и хипотекама
Произвођачи у руским индустријским кластерима треба да добијају повлашћене кредите до десет година по стопи од највише седам одсто годишње, рекао је руски председник.

„Тражим од Владе да до јесени представи кључне параметре новог начина рада индустријских кластера. Пројекти који се покрећу у таквим кластерима морају добити дугорочно приступачан кредитни ресурс – до десет година и по стопи не више од седам одсто годишње“.

Грађани ће наставити да добијају повлашћене кредите. Владимир Путин је позвао на снижавање стопе на хипотеку на седам одсто годишње, како то дозвољавају тренутни услови.

Шеф државе је нагласио да ће услови субвенционисаних хипотекарних кредита остати исти, укључујући ограничења трошкова становања и трајање програма.

Мултиполарност
Свет заснован на идеји да треба да постоји једна јака сила и њој блиски круг држава не може бити стабилан, сигуран је Владимир Путин.

„САД су, прогласивши победу у Хладном рату, прогласиле себе гласницима Господњим на земљи, који немају обавезе, већ само интересе, а ти интереси се проглашавају светим. Они као да не примећују да су се последњих деценија формирали нови центри моћи на планети и да се све гласније изјашњавају“, рекао је председник Русије.

„Свако од њих развија сопствене политичке системе и јавне институције, спроводи сопствене моделе економског раста и, наравно, има право да их штити, да обезбеди национални суверенитет."

Актуелне промене Путин је назвао револуционарним. Према његовим речима, оне утичу на геополитику, на глобалну економију, на цео систем међународних односа. Штавише, ови процеси су фундаментални и неумољиви. Нико неће моћи да спречи време турбулентних промена, нагласио је Путин.

Специјална војна операција
Сви задаци руске специјалне операције у Украјини биће испуњени. Кључ успеха је херојство наших војника и консолидација руског друштва које им даје снагу, сигуран је председник.

„Данас се наши војници и официри, милиције у Донбасу боре да заштите свој народ, бранећи право Русије на слободан и безбедан развој као велике и мултинационалне земље која сама одлучује. Она сама одређује своју будућност, ослања се на своју историју, културу и традицију“, рекао је Владимир Путин.

Истовремено, нагласио је да је одлука о покретању специјалне операције изнуђена, пошто је Запад одбио да испуни своје раније обавезе. Више се није могло договорити око нечег новог, уместо тога Запад није штедео и не штеди новац за напумпавање Украјине оружјем и неговање русофобије.

Колективни Запад

Представници колективног Запада и даље размишљају у терминима прошлог века и покушавају да се супротставе току историје. Они који су ван „златне милијарде“ сматрају се људима другог реда, њихове земље су колоније. С тим у вези, они покушавају да сломе оне који се не слажу са западном доминацијом и за то су спремни да задиру у суверенитет државе која представља претњу, рекао је руски председник. Као примере је навео Југославију, Сирију, Либију и Ирак.

„Ако се неки бунтовник не може прогонити, пацификовати, онда покушавају да га изолују или, како се сада каже, `откажу`. Све се користи, чак и спорт, олимпијски покрет, забрана културе, ремек-дела уметности – а разлог је искључиво што су њихови аутори `погрешног` порекла, објаснио је Путин.

"То је природа садашњег напада русофобије на Западу и сулудих санкција Русији. Њихов број, као и брзина штанцања, не познаје преседане“.

Међутим, план Запада да нагло сломи руску економију је пропао. Испоставило се да су Руси превише уједињени, приметио је председник. Финансијска тржишта су се већ стабилизовала, сада је привреда засићена ликвидношћу и обртним капиталом.

Глобалне последице
 
Економска конфронтација са Русијом води Западу да погорша своје дубоке проблеме, рекао је председник.

„Директна последица деловања европских политичара и овогодишњих догађаја биће даље заоштравање неједнакости у овим земљама, што ће заузврат додатно распарчати њихова друштва. Штавише, питање није само у нивоу благостања, већ и у вредносним оријентацијама различитих група овог друштва“, рекао је Путин.

"Док се све противречности не гурну под тепих, као резултат тога, стварни интереси грађана су све више на маргини. То ће на крају довести до деградације западних политичких режима и промене владајућих елита", додао је Путин.


Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Русија

Медведев по налогу Путина одржао састанак у Луганску са Пушилином и Пасечником

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев посетио је Луганску Народну Републику где се састао са...

Москва: Кораци законодавног тела Летоније крше међународно право и принцип суверене равноправности држава
Москва: Кораци законодавног тела Летоније крше међународно право и принцип суверене равноправности држава

Министарство спољних послова Русије реаговало је на одлуку летонских власти да признају Русију као земљу „спонзора...

2022-08-11 20:30:51

РТ: Ниједан брод са украјинским житом није стигао до гладних афричких или азијских земаља - Москва
РТ: Ниједан брод са украјинским житом није стигао до гладних афричких или азијских земаља - Москва

Министарство спољних послова Русије изразило је сумњу у искреност забринутости западних земаља о глобалној безбедности хране,...

2022-08-11 18:18:20

Москва: Може се очекивати да ће земље НАТО-а оправдати сваку употребу нуклеарног оружја
Москва: Може се очекивати да ће земље НАТО-а оправдати сваку употребу нуклеарног оружја

У будућности се може очекивати да ће земље НАТО-а оправдати сваку употребу нуклеарног оружја, рекао је...

2022-08-11 09:04:24

Кадиров: Спреман сам да кренем у битку и дам живот за вредности које председник Путин жестоко брани
Кадиров: Спреман сам да кренем у битку и дам живот за вредности које председник Путин жестоко брани

Председник Чеченије Рамзан Кадиров рекао је да руски председник Владимир Путин високо цени војне заслуге чеченских...

2022-08-07 08:46:26

РТ: Вашингтон није предложио да се обнове преговори о контроли наоружања, упркос што је Бајден тврдио супротно - Москва
РТ: Вашингтон није предложио да се обнове преговори о контроли наоружања, упркос што је Бајден тврдио супротно - Москва

САД нису дале никакве предлоге у вези са споразумом о контроли наоружања који би потенцијално могао...

2022-08-06 15:14:52

РТ: О чему су разговарали и шта су договорили Путин и Ердоган у Сочију
РТ: О чему су разговарали и шта су договорили Путин и Ердоган у Сочију

Руски и турски председници усвојили су заједничку изјаву која покрива питања у распону од извоза житарица до борбе против тероризма

2022-08-06 09:33:21

Клишас: После конфискације руске имовине Украјина се не може сматрати безбедном за транзит руске енергије
Клишас: После конфискације руске имовине Украјина се не може сматрати безбедном за транзит руске енергије

После конфискације руске имовине, Украјина се не може сматрати безбедном за транзит руске енергије, рекао је...

2022-08-06 09:30:17

Путин потписао указ о мерама у области финансија и енергентског комплекса према непријатељским земљама
Путин потписао указ о мерама у области финансија и енергентског комплекса према непријатељским земљама

Председник Владимир Путин је потписао указ о примени посебних економских мера у областима финансија и енергентског...

2022-08-05 13:50:14

Русија протерује четрнаест бугарских дипломата
Русија протерује четрнаест бугарских дипломата

Амбасадор Бугарске у Москви Атанас Кристин позван је данас у Министарство спољних послова како би му...

2022-08-05 13:31:50

Лавров: Американци не могу да поднесу миран и професионалан рад по многим темама
Лавров: Американци не могу да поднесу миран и професионалан рад по многим темама

Русија је спремна да разговара о размени затвореника са Сједињеним Државама, али у оквирима који су...

2022-08-05 09:34:09

РТ: Русија позива на реформу Савета безбедности УН
РТ: Русија позива на реформу Савета безбедности УН

Уједињеним нацијама је преко потребна реформа, а Савет безбедности мора да се „демократизује” проширењем његовог чланства,...

2022-08-04 12:13:22

Москва: Апсолутно неосноване, нереалне и неприхватљиве спекулације да Русија наводно прети употребом нуклеарног оружја, посебно у Украјини
Москва: Апсолутно неосноване, нереалне и неприхватљиве спекулације да Русија наводно прети употребом нуклеарног оружја, посебно у Украјини

Ниједан од сценарија за употребу нуклеарног оружја од стране Русије није применљив на ситуацију у Украјини,...

2022-08-03 16:43:35

Захарова: Косово постало територија америчких експеримената
Захарова: Косово постало територија америчких експеримената

Косово је претворено у „експерименталну територију“ коју контролишу звиждуци Сједињених Држава, изјавила је портпарол руског министарства...

2022-08-03 16:31:18

Дробињин: Ера сарадње са Западом је завршена, јасно је да неће бити повратка на стање пре 24. фебруара
Дробињин: Ера сарадње са Западом је завршена, јасно је да неће бити повратка на стање пре 24. фебруара

Ера сарадње са Западом је завршена, време је да се ослободимо илузија и схватимо да неће...

2022-08-03 16:26:59

Москва: Посета Пелосијеве Тајвану јасна провокација у духу америчке агресивне линије на свеобухватно обуздавање Кине
Москва: Посета Пелосијеве Тајвану јасна провокација у духу америчке агресивне линије на свеобухватно обуздавање Кине

Москва сматра посету председника Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси Тајвану као јасну провокацију у духу...

2022-08-03 09:34:03

Путин: Запад донео одлуке о санкцијама зарад политичких интереса
Путин: Запад донео одлуке о санкцијама зарад политичких интереса

Западне земље донеле су одлуке о санкцијама руској индустрији челика у корист актуелних политичких интереса који...

2022-08-02 13:07:09

Шојгу: Уништене 33 америчке хаубице М777, пет система „Харпун“ и шест система „Хајмарс“
Шојгу: Уништене 33 америчке хаубице М777, пет система „Харпун“ и шест система „Хајмарс“

Министар одбране Руске федерације Сергеј Шојгу је саопштио да руске ПВО снаге покривају цивилне објекте на...

2022-08-02 11:37:34

Москва: Страни борци који се враћају из Украјине представљају претњу за своје земље
Москва: Страни борци који се враћају из Украјине представљају претњу за своје земље

Страни борци који се враћају из Украјине представљају претњу за своје земље, изјавио је у интервјуу...

2022-08-02 11:31:25

Шојгу: Ослобађање Доњецке Народне Републике се одвија по плану
Шојгу: Ослобађање Доњецке Народне Републике се одвија по плану

Шест насеља Доњецке Народне Републике недавно је ослобођено током специјалне војне операције у Украјини. Ослобађање ДНР-а...

2022-08-02 11:08:06

Путин: Смањење благостања и квалитета живота обичних грађана у Европи западне политичаре не занима
Путин: Смањење благостања и квалитета живота обичних грађана у Европи западне политичаре не занима

Западне земље су уводећи санкције Русији бациле принципе Светске трговинске организације (СТО) у смеће, рекао је...

2022-08-02 10:30:54

Володин: За сукоб на административној линији Србије и самопроглашеног Косова крив Вашингтон
Володин: За сукоб на административној линији Србије и самопроглашеног Косова крив Вашингтон

САД су криве за сукоб на административној линији Србије и самопроглашене Републике Косово, чији је циљ...

2022-08-02 10:16:45

РТ: У нуклеарном рату не може бити победника и он никада не сме бити покренут - Путин
РТ: У нуклеарном рату не може бити победника и он никада не сме бити покренут - Путин

Руски председник Владимир Путин прокоментарисао је изгледе за вођење нуклеарног рата након што је његов амерички...

2022-08-02 08:13:40

Слуцки: Подржавамо Београд, подржавамо нашу браћу Србе
Слуцки: Подржавамо Београд, подржавамо нашу браћу Србе

Лидер Либерално демократске партије и председник Комитета за међународне послове Државне думе Леонид Слуцки рекао је да је...

2022-08-01 13:50:06

Џабаров: Ако буде потребно Русија може да испоручи наоружање Србији ако се Београд обрати за помоћ
Џабаров: Ако буде потребно Русија може да испоручи наоружање Србији ако се Београд обрати за помоћ

Ако буде потребно, Русија може да испоручи наоружање Србији ако се Београд обрати Русији за помоћ,...

2022-08-01 13:26:04

rt rusija
baner rakija desno rusija
baner apartman desno / RUSIJA
baner obzor desno - rusija
историја Русије - РУСИЈА

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк