РТ: Немачка укључена у војно-биолошке активности у Украјини - Москва

Објављено: 16.04.2022.год.
фото: © РИА Новости

Берлин је координисао свој рад са својим савезницима из САДа, рекла је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова за РТ


Интервју са директорком Одељења за информисање и штампу Министарства спољних послова Маријом Захаровом

РТ: Постало је познато да су руске трупе током специјалне војне операције у Украјини откриле нова документа о војно-биолошким активностима у Украјини. Можете ли о овоме детаљније?

Марија Захарова: Као резултат Специјалне војне операције у Украјини (СВО), Оружане снаге Русије су пронашле документе који бацају светло на биолошко-војни програм који спроводи Министарство одбране САД у Украјини. Истраживачи у програму су проучавали најопасније патогене – потенцијалне биолошке агенсе за биолошко оружје које има фокус на Украјину и Русију. Такође су истраживали начине ширења епидемија на основу ових агенаса. Обим посла чини очигледним да значајан, а вероватно и најважнији део информација о америчком војном програму остаје скривен од међународне заједнице.

Говорећи на саслушању Сената 9. марта 2022. године, подсекретар за политичка питања Викторија Нуланд рекла је да Вашингтон покушава да спречи да истраживачки материјаи из украјинских биолабораторија падну у руке руским снагама. Током брифинга за новинаре 7, 10, 17, 24. и 31. марта, начелник АБХО Оружаних снага Русије Игор Кирилов описао је биолошко-војне активности САД у Украјини, на основу информација добијених током СВО у Украјини. Изнео је и закључке на основу стручне анализе. Истраживачи настављају да проучавају ове материјале.

РТ: Шта Русија чини да Сједињене Државе дају појашњење о својој војно-биолошкој сарадњи са Украјином?

Марија Захарова: Русија је објавила чињенице које су до сада изашле на видело у УН-у и другим међународним организацијама и позвала власти САД да дају детаљна објашњења, али, како се предвиђа, Вашингтон није спреман да подели са јавношћу било какве значајне информације о њиховом војно-биолошком програму у Украјини.

Штавише, јасно је да Бела кућа сматра да је напад најбоља одбрана и покренула је још једну пропагандну кампању усредсређену на лажну тврдњу да су напори наше земље да скрене пажњу међународне заједнице на активности америчких војних биолога у Украјини, што је ништа више од димне завесе, коју ће, како кажу, Москва покушати да искористи да прикрије наводну употребу биолошког или хемијског оружја током специјалне војне операције коју спроводе Оружане снаге Русије.

Овај груби покушај САД-а да скрену пажњу јавности са овог опасно експлозивног питања биолошких лабораторија под контролом САД-а у Украјини и да га удаве у овој „апокалиптичној сензацији“ био је  на први поглед неочекиван, снажно подржан од стране немачког политичког руководства. Бројни водећи немачки политичари и највиши званичници, укључујући савезног канцелара Немачке Олафа Шолца, дали су изјаве које опонашају амерички наратив у облику претњи и упозорења упућених Русији. Званични проактивни вербални став Берлина остаје у складу са стратегијом коју је већ дуго спроводио у контексту украјинске кризе (која сада не помаже у њеном решавању и која је раније довела процес из Минска у ћорсокак са намерни прокијевски наклон), али се ипак истиче својим еклатантним цинизмом укупног тока антируске реторике која је долази из Немачке последњих недеља. Пре свега, имајући у виду кључну околност да је и пре него што су Оружане снаге Русије отпочеле ову специјалну војну операцију, Немачка, поред Сједињених Америчких Држава, већ дуги низ година спроводи енергичне војно-биолошке активности у Украјини и, вероватно, то чини и даље. Чврсто верујемо да је то у великој мери оно што мотивише Немачку да буде активнија, у поређењу са другим земљама ЕУ, у покушајима да нашој земљи припише злочиначке планове у вези са употребом биолошког и хемијског оружја у Украјини и Доњецкој и Луганској Народној Републици, које још нису ослобођене.

РТ: Постоје ли додатни детаљи о војним биолошким активностима Немачке у Украјини?
 
Марија Захарова: Да бисте боље разумели ситуацију, навешћу следеће чињенице. Од 2013. године, под покровитељством Савезног министарства спољних послова Немачке, Влада Немачке спроводи програм биолошке безбедности (ГБП) који укључује партнерске пројекте са владиним агенцијама и истраживачким организацијама у фокусираним земљама, чији је Украјина постала део 2014. године након Мајдана. Немачки специјалисти са Института за микробиологију немачких оружаних снага (Минхен), Института Фридрих Лефлер (острво Грајфсвалд-Римс), Института за тропску медицину Бернхард Нохт (Хамбург) и Института Роберт Кох (Берлин), који су специјализовани за истраживање смртоносних биолошки агенси, баве се практичном делатношћу.
 
Према немачком министарству спољних послова, трећа фаза ГБП биће спроведена 2020-2022. Из јавно доступних материјала можемо закључити да наведени технички циљеви ГБП-а укључују, између осталог, прикупљање података о епидемији у трећим земљама, укључујући коришћење технологије великих података, и развој инфраструктуре партнерских земаља за руковање опасним биолошким агенсима.
 
Институт за експерименталну и клиничку ветеринарску медицину у Харкову је од 2016. године главни украјински институт за микробиологију немачких оружаних снага, што знамо из сопствених података. Два института сарађују у оквиру украјинско-немачког пројекта под називом „Иницијатива о биолошкој безбедности и биолошкој одбрани у управљању ризицима од зооноза на спољним границама Европске уније“. Чињеница да је њен званични циљ „побољшање биолошке одбрамбене и безбедносне ситуације“ у Украјини, „посебно на истоку земље“, поставља се реторичко питање, коју границу немачки војни биолози сматрају спољном границом за потребе њиховог професионалног интересовања. Да ли је то руско-украјинска граница?
 
Институт за микробиологију у својим материјалима тврди да је пројекат везан за „потенцијалну претњу биолошког тероризма“ у Украјини усред бескрајних непријатељстава у источним регионима те земље. Кристално је јасно да је ово начин да се пошаље суптилна порука о могућој „умешаности” ДНР-а и ЛНР-а у кување планова за употребу међународно забрањеног биолошког оружја. Радећи то, немачка војска већ дуже време намерно застрашује своје украјинске колеге и, у ствари, психолошки их супротставља републикама Донбаса. Украјински стручњаци за биолошку безбедност увек учествују на медицинским конференцијама о биоодбрани које редовно одржава Институт за микробиологију немачких оружаних снага.

Очигледно, да би се обезбедила заштита од потенцијалног биолошког напада, прво је неопходно проучити потенцијалне биолошке агенсе са којима се он може извршити. Другим речима, потребно је спровести истраживања у области биолошког или хемијског оружја. Оружане снаге Немачке (АФГ) имају довољно знања и практичних вештина у овој области, што је показао и скандалозни инцидент са мистериозним тровањем блогера Алексеја Наваљног. Стручњаци Института за фармакологију и токсикологију АФГ – војне установе удружене са Институтом за микробиологију АФГ – наводно су врло брзо открили у телу руског држављанина трагове неког војног токсина који НАТО ставља у породицу "Новичок". Овако висок ниво стручности, ако су, наравно, све изјаве биле чињенично тачне, сугерише да је АФГ у стању да самостално синтетише токсичне супстанце, укључујући озлоглашени "Новичок" и његове маркере.

Немачки Институт Фридрих Лефлер, који је задужен за центар за проучавање најопаснијих вируса и зоонотских инфекција на балтичком острву Римс, одржава активну сарадњу са Украјинским државним истраживачким институтом за лабораторијску дијагностику и ветеринарско-санитарно вештачење (Кијев), Државним научним контролним институтом за биотехнологију и сојеве микроорганизама (Кијев), као и Институтом за експерименталну и клиничку ветеринарску медицину (Харков) који паралелно сарађује са Институтом за микробиологију АФГ. У Украјини се Институт Фридрих Лефлер фокусирао на кримско-конго хеморагичну грозницу. Совјетски научници су је први пут открили на територији руског Крима 1944. године. Постоје документовани докази да је институт наручио од својих украјинских партнера да прикупе узорке прималаца ектопаразита слепих мишева који су према постојећим споразумима пребачени на поменуто острво Ремс. .
 
Институт за тропску медицину Бернхард Нохт концентрисао је своје активности у Украјини на изузетно опасне грознице – денге, чикунгуња, западни нил и Усуту, да споменемо само неке.
 
Ове информације о био-војним активностима Немачке у Украјини далеко су од исцрпљених. Не може се искључити да ће, како специјална војна операција буде одмицала, Оружане снаге Русије открити додатна документа. Према потврђеним извештајима, Немачка је блиско координисала свој рад на биолошкој безбедности са својим америчким савезницима који су успоставили мрежу од најмање 30 биолошких лабораторија у Украјини. Поред осталих активности, бавили су се опасним истраживањима.
 
Позивамо немачке званичнике да одмах престану са ширењем лажних тврдњи о намерама наше земље да користи оружје забрањено међународним правом. Сматрамо да такве изјаве могу послужити само да се неонацистички батаљони подстакну на страшне провокације, а моралну одговорност за њихове трагичне последице сносиће Берлин.

Извор: РТ


Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti

 

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Русија

Володин: Распоређивање НАТО база неће заштитити ни Финску ни Шведску, напротив, угрозиће становнике тих градова

Постављање база Северноатлантске алијансе неће заштитити Финску и Шведску, већ ће, напротив, само угрозити локално становништво,...

Кадиров саветовао Зеленског да бежи
Кадиров саветовао Зеленског да бежи

Председник Чеченије Рамзан Кадиров саветовао је украјинског председника Владимира Зеленског да побегне након његове изјаве о...

2022-07-05 19:47:34

Володин: Кијев чини све да се руске трупе не зауставе на границама ЛНР и ДНР
Володин: Кијев чини све да се руске трупе не зауставе на границама ЛНР и ДНР

Председник Државне думе Вјачеслав Володин је рекао да Кијев чини све да се руске трупе не...

2022-07-05 17:07:47

РТ: Трг испред британске амбасаде у Москви добио назив по Луганској Народној Републици
РТ: Трг испред британске амбасаде у Москви добио назив по Луганској Народној Републици

Британске дипломате стациониране у Москви сада ће долазити на посао у амбасаду Велике Британије преко трга...

2022-07-05 15:50:43

РТ: Велика количина оружја намењена Украјини завршила на Блиском истоку и на црном тржишту - Шојгу
РТ: Велика количина оружја намењена Украјини завршила на Блиском истоку и на црном тржишту - Шојгу

Део оружја које је Запад послао Украјини није успело да стигне на своје одредиште, упозорио је...

2022-07-05 15:28:45

РТ: Запад сахранио слободу говора - Москва
РТ: Запад сахранио слободу говора - Москва

Прогон руских новинара на Западу достигао је неприхватљиве размере, изјавио је руски министар спољних послова

2022-07-05 13:13:05

Патрушев: Циљеви специјалне војне операције у Украјини биће остварени
Патрушев: Циљеви специјалне војне операције у Украјини биће остварени

Циљеви специјалне војне операције у Украјини биће остварени, упркос испоруци Кијеву западног наоружања, рекао је секретар...

2022-07-05 12:38:56

Шојгу: Русија направила два хуманитарна коридора за кретање бродова у Црном и Азовском мору
Шојгу: Русија направила два хуманитарна коридора за кретање бродова у Црном и Азовском мору

Русија је направила два хуманитарна коридора за кретање бродова у Црном и Азовском мору, а лука...

2022-07-05 10:17:51

Путин потписао указ о додели звања Хероја Русије генералима Лапину и Абачову
Путин потписао указ о додели звања Хероја Русије генералима Лапину и Абачову

Руски председник Владимир Путин потписао је указ о додели звања Хероја Русије генерал-мајору Еседули Абачеву и...

2022-07-04 18:27:05

Лавров: Русија ће помоћи Венецуели да се одупре економском притиску САД-а
Лавров: Русија ће помоћи Венецуели да се одупре економском притиску САД-а

Москва и Каракас су једногласни у мишљењу да је блокирање страних средстава разних земаља од стране...

2022-07-04 13:55:13

Лавров: Санкције Запада имају за циљ кажњавање свих неистомишљеника и потчињавање њиховој вољи
Лавров: Санкције Запада имају за циљ кажњавање свих неистомишљеника и потчињавање њиховој вољи

Санкције Запада имају за циљ кажњавање свих неистомишљеника и потчињавање њиховој вољи, изјавио је руски министар...

2022-07-04 13:18:25

Путин: Јединице које су учествовале у ослобађању Луганске Народне Републике треба да се одморе
Путин: Јединице које су учествовале у ослобађању Луганске Народне Републике треба да се одморе

Јединице које су учествовале у ослобађању Луганске Народне Републике треба да се одморе, рекао је председник...

2022-07-04 12:52:00

Кадиров објавио шаљиви снимак на којем „Зеленски“ у његовом присуству потписује „капитулацију“ Украјине
Кадиров објавио шаљиви снимак на којем „Зеленски“ у његовом присуству потписује „капитулацију“ Украјине

Председник Чеченије Рамзан Кадиров је на свом Телеграм каналу објавио шаљиви видео снимак на којем "Зеленски"...

2022-07-04 12:33:37

Володин: Распоређивање НАТО база неће заштитити ни Финску ни Шведску, већ напротив
Володин: Распоређивање НАТО база неће заштитити ни Финску ни Шведску, већ напротив

Постављање база Северноатлантске алијансе неће заштитити Финску и Шведску, већ ће, напротив, само угрозити локално становништво,...

2022-07-04 11:34:36

Русија се залаже за проширење састава СБ УН
Русија се залаже за проширење састава СБ УН

  Неопходно је проширити Савет безбедности УН на земље Африке, Азије и Латинске Америке како би он...

2022-07-04 10:00:20

РТ: Запад спречава Кијев да размишља о миру - Кремљ
РТ: Запад спречава Кијев да размишља о миру - Кремљ

САД и њихови савезници се и даље кладе на наставак сукоба, саопштила је Москва

2022-07-03 20:33:58

Рогозин: „Роскосмос“ неће објављивати сателитске снимке подручја специјалне војне операције док се она не заврши
Рогозин: „Роскосмос“ неће објављивати сателитске снимке подручја специјалне војне операције док се она не заврши

"Роскосмос" неће објављивати никакве сателитске снимке подручја специјалне војне операције у Украјини док се она не...

2022-07-02 15:18:56

РТ: Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије посетио снаге у Украјини
РТ: Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије посетио снаге у Украјини

Начелник Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације је посетио војску у Украјини, потврдило је Министарство у саопштењу. „Генерал...

2022-07-02 09:11:30

Володин: Лондон данас убеђује Европу у потребу борбе против Русије до последњег Украјинца
Володин: Лондон данас убеђује Европу у потребу борбе против Русије до последњег Украјинца

Председник Државне думе Вјачеслав Володин рекао је да Британија позива Европу да се бори против Русије...

2022-07-02 08:52:06

Русија и Белорусија: Акције западних земаља на промени постојеће равнотеже снага у Европи представљају претњу миру, безбедности и стабилности
Русија и Белорусија: Акције западних земаља на промени постојеће равнотеже снага у Европи представљају претњу миру, безбедности и стабилности

Белорусија и Руска Федерација забринуте су због погоршања ситуације у области међународне и регионалне безбедности због...

2022-07-01 07:45:09

РТ: Русија упозорава на нову „гвоздену завесу“
РТ: Русија упозорава на нову „гвоздену завесу“

Министар спољних послова Белорусије је додао да је крив Запад

2022-07-01 07:38:53

Путин: Не спречавамо извоз украјинског жита, гарантујемо безбедност
Путин: Не спречавамо извоз украјинског жита, гарантујемо безбедност

У Украјини сада има око пет милиона тона блокираног жита и та количина ни на који начин не утиче на светска тржишта, навео је Путин

2022-06-30 19:46:40

Лавров: Запад покушава да наметне своју диктатуру свима, поставља ултиматуме и не бежи од било каквих метода потчињавања
Лавров: Запад покушава да наметне своју диктатуру свима, поставља ултиматуме и не бежи од било каквих метода потчињавања

Неке западне земље почињу да схватају немогућност изградње безбедносне архитектуре без Русије и Белорусије и почеле...

2022-06-30 17:14:50

Лавров: Нећемо више веровати ни САД-у ни Европској унији, чинимо све што је потребно да не зависимо од њих
Лавров: Нећемо више веровати ни САД-у ни Европској унији, чинимо све што је потребно да не зависимо од њих

Русија више неће веровати ни Сједињеним Државама ни Европској унији, а ако и када дође до...

2022-06-30 16:06:41

rt rusija
baner rakija desno rusija
baner apartman desno / RUSIJA
baner obzor desno - rusija
историја Русије - РУСИЈА

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк