Путин наредио почетак специјалне војне операције у Донбасу

Објављено: 24.02.2022.год.
фото: © РИА Новости

„Нико не би требало да сумња да ће директан напад на Русију довести до уништења и страшних последица за потенцијалног агресора“


Председник Русије Владимир Путин је у обраћању Русима саопштио да се одлучио за специјалну војну операцију у Донбасу.


„Околности захтевају да предузмемо одлучну и хитну акцију. Народне републике Донбаса су се обратиле Русији са захтевом за помоћ. С тим у вези, у складу са чланом 51, део 7 Повеље УН, уз одобрење Савета Федерације и у складу са уговорима о пријатељству које је ратификовала Савезна скупштина о узајамној помоћи са ДНР и ЛНР, одлучио сам да спроведем специјалну војну операцију“, рекао је Путин у телевизијском обраћању Русима.


Шеф државе је напоменуо да планови Русије не укључују окупацију Украјине, али да ће Москва тежити њеној демилитаризацији.
„Њен циљ (руске специјалне операције) је заштита људи који су већ осам година изложени злостављању, геноциду од стране кијевског режима, и зато ћемо настојати да демилитаризујемо и денацификујемо Украјину, као и да приведемо правди оне који су починили бројне крваве злочини против мирних становника, укључујући грађане Руске Федерације“, рекао је Путин.

Према речима шефа државе, неизбежни су сукоби између Русије и националистичких снага у Украјини, које ће пре или касније заратити на Криму.

"Само је питање времена. Спремају се, чекају право време. Сада и они тврде да поседују нуклеарно оружје. Нећемо им то дозволити", рекао је Путин.

Русија не може да се осећа безбедно, да се развија, да постоји уз сталну претњу која извире из Украјине, истакао је шеф државе, напомињући да је развој Украјине од стране Северноатлантске алијансе неприхватљив.

Слобода је у срцу руске политике, свако треба да ужива ово право, укључујући и становнике Украјине, рекао је председник.

"Слобода избора је за свакога да самостално одређује своју будућност и будућност своје деце. И сматрамо важним да то право, право избора, могу да користе сви народи који живе на територији данашње Украјине. Свако ко жели то", рекао је он.

Путин је подсетио да ни током стварања СССР-а, ни после Другог светског рата, људе који су живели на одређеним територијама које су део модерне Украјине, нико никада није питао како они сами желе да уреде свој живот.

Председник је изразио уверење да ће руски војници и официри храбро испунити своју дужност и да ће извршна власт радити несметано и ефикасно.

"Драги сународници, сигуран сам да ће војници и официри Оружаних снага Русије одани својој земљи професионално и храбро испунити своју дужност. Не сумњам да ће сви нивои власти радити несметано и ефикасно", рекао је он у свом обраћању. .

Одговорност за крвопролиће, рекао је шеф државе, биће на савести владајућег режима у Украјини.

Према његовим речима, Русија остаје једна од најмоћнијих нуклеарних сила на планети, тако да ниједан потенцијални агресор не би требало да сумња да ће бити потпуно уништен.

„Што се тиче војне сфере, савремена Русија, чак и након распада СССР-а и губитка значајног дела свог нуклеарног потенцијала, данас је једна од најмоћнијих нуклеарних сила. Штавише, има одређене предности у низу најновијих врста наоружања. С тим у вези нико не би требало да сумња да ће директан напад на Русију довести до уништења и страшних последица за потенцијалног агресора“, истакао је он.

Путин се обратио и украјинској војсци, напомињући да су они положили заклетву на верност народу, а не антинародној хунти која пљачка Украјину.

"Драги другови! Ваши очеви, дедови и прадедови нису се борили против нациста, бранећи нашу заједничку отаџбину, тако да су данашњи неонацисти преузели власт у Украјини", рекао је он.

Председник је позвао украјинску војску да не поштује злочиначка наређења, да одмах положе оружје и оде кући. Истовремено, он је нагласио да ће сви војници украјинске војске који испуне овај услов моћи слободно да напусте зону борбених дејстава и врате се својим породицама.

Путин је истакао да Русија поштује и да ће поштовати суверенитет земаља ЗНД: "Поштујемо и третираћемо све новонастале земље на постсовјетском простору. Поштовали смо и поштоваћемо њихов суверенитет. А пример за то је помоћ коју ми пружио Казахстану, који се суочио са трагичним догађајима, са изазовом своје државности и интегритета“.

Говорећи о НАТО-у, председник је приметио да се Алијанса приближава границама Русије. Москва, како је рекао, већ 30 година покушава да преговара о неширењу блока на исток и суочила се са обманама, притисцима и уценама.

„Зашто се све ово дешава (ширење НАТО-а)? Откуд овај дрски начин причања са становишта сопствене искључивости, непогрешивости, дозвољености? Зашто постоји непоштовање, презир наших интереса и апсолутно легитимних захтева? " питао је Путин.

Према његовим речима, требало је само изгубити самопоуздање – „и то је то”. "Однос снага у свету је поремећен. То је довело до тога да претходни уговори и споразуми више не важе", додао је он.
Русија је спремна за сваки развој догађаја, све одлуке су донете, рекао је Путин. Надам се да ћу бити саслушан“, рекао је председник.

Права снага лежи у правди и истини, које су на страни Русије, рекао је председник.

„Драги грађани Русије, благостање, само постојање читавих држава и народа, њихов успех и виталност увек потичу из моћног коренског система, њихове културе вредности, искуства њихових предака“, рекао је он.

"И наравно, то директно зависи од способности брзог прилагођавања животу који се стално мења, од кохезије друштва, његове спремности да се консолидује, да окупи све снаге како би се кренуло напред. Снаге су увек потребне. Увек је потребна снага", рекао је он.

"Увек, али снага може бити различитог квалитета.У срцу политике империје лежи лаж, о којој је говорио на почетку свог говора, пре свега, лежи груба, директна сила.У таквим случајевима кажемо – ту је моћ, памет није потребна. А ви и ја знамо да је права моћ у правди и истини, која је на нашој страни“, додао је шеф државе.

Путин је рекао да рачуна на консолидовану подршку парламента и подршку Руса у вези са почетком операције у Донбасу.

„На крају крајева, као што је то увек било у историји, судбина Русије је у поузданим рукама нашег мултинационалног народа. А то значи да ће се донете одлуке спроводити, циљеви који су постављени бити остварени, безбедност наше отаџбине поуздано. гарантовано. Верујем у вашу подршку, у ту непобедиву снагу коју нам даје љубав према отаџбини“, рекао је он у свом обраћању.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Русија

РТ: САД на ивици да постану страна у украјинском сукобу - Москва

Вашингтон охрабрује Кијев да нападне на руску територију, каже заменик министра спољних послова

РТ: Блокирање „Северног тока 2“ пораз за ЕУ, а не за Русију - Антонов
РТ: Блокирање „Северног тока 2“ пораз за ЕУ, а не за Русију - Антонов

Тренутни проблеми западне Европе са снабдевањем природним гасом настали су због притиска САД да блокирају гасовод...

2022-08-18 18:45:13

РТ: Русија нема навику да звецка сабљама, посебно нуклеарним оружјем - Нечајев
РТ: Русија нема навику да звецка сабљама, посебно нуклеарним оружјем - Нечајев

Русија је одговорна нуклеарна сила и користиће своје нуклеарно оружје само ако је нападнута оружјем за...

2022-08-18 18:34:53

Москва: Одлука Финске да ограничи број захтева за издавање виза Русима у потпуности у складу са још једном русофобичном кампањом
Москва: Одлука Финске да ограничи број захтева за издавање виза Русима у потпуности у складу са још једном русофобичном кампањом

Руска страна неће оставити без дужне реакције одлуку финских власти да за два пута смање Русима број захтева...

2022-08-18 18:24:06

Путин: Деловање западних земаља показало да Русија треба да развија сопствене технологије бродоградње
Путин: Деловање западних земаља показало да Русија треба да развија сопствене технологије бродоградње

Деловање западних земаља показало је да Русија треба да развија сопствене технологије бродоградње, рекао је председник...

2022-08-18 18:13:10

Шојгу: Апсолутна лаж да Русија планира да употреби тактичко нуклеарно оружје
Шојгу: Апсолутна лаж да Русија планира да употреби тактичко нуклеарно оружје

Министар одбране Сергеј Шојгу назвао је лажима о наводним плановима Русије да употреби тактичко нуклеарно оружје...

2022-08-17 15:15:25

Путин: САД и њихови вазали се грубо мешају у унутрашње ствари суверених држава - организују провокације, државне ударе и грађанске ратове
Путин: САД и њихови вазали се грубо мешају у унутрашње ствари суверених држава - организују провокације, државне ударе и грађанске ратове

„Да би задржали своју хегемонију, потребни су им сукоби. Зато су народу Украјине припремили судбину топовског меса, спровели пројекат `антирусија`, зажмирили на ширење неонацистичке идеологије, на масакр становника Донбаса и настављају да оружјем пумпају режим у Кијеву“

2022-08-16 14:57:01

Белик: Међу украјинским политичарима преовладава делириjум тременс
Белик: Међу украјинским политичарима преовладава делириjум тременс

Депутат Државне думе Дмитриј Белик видео је симптоме делириjум тременса у саопштењу Украјине о плановима за...

2022-08-15 21:26:01

Путин: Наша дужност да се оштро супротставимо ширењу било каквог облика неонацизма, русофобије и расизма
Путин: Наша дужност да се оштро супротставимо ширењу било каквог облика неонацизма, русофобије и расизма

Председник Владимир Путин најавио је потребу да се оштро одговори на покушаје фалсификовања историје Другог светског...

2022-08-15 16:47:39

Путин: Наши војници часно испуњавају своју дужност, корак по корак ослобађајући Донбас
Путин: Наши војници часно испуњавају своју дужност, корак по корак ослобађајући Донбас

Руска војска јасно испуњава све задатке, корак по корак ослобађајући земљу Донбаса, изјавио је руски председник...

2022-08-15 16:13:08

Путин: Русија високо цени своје савезнике и истомишљенике који се не сагињу пред хегемоном
Путин: Русија високо цени своје савезнике и истомишљенике који се не сагињу пред хегемоном

Русија високо цени своје савезнике и истомишљенике на различитим континентима, рекао је председник Владимир Путин, говорећи...

2022-08-15 16:03:27

Кадиров: Научите да се дружите са Русијом, ваши зуби ће бити здравији
Кадиров: Научите да се дружите са Русијом, ваши зуби ће бити здравији

Саопштење председника Чеченије Рамзана Кадирова

2022-08-14 10:05:49

РТ: Било какав „план Б“ у преговорима о иранском нуклеарном програму прекршио би консензусне одлуке СБ УН - Москва
РТ: Било какав „план Б“ у преговорима о иранском нуклеарном програму прекршио би консензусне одлуке СБ УН - Москва

Било какав „план Б“ у преговорима о иранском нуклеарном програму прекршио би „одлуку консензуса“ Савета безбедности...

2022-08-14 09:37:10

Захарова: Подгорица неспособна да се удаљи од вођења деструктивне политике на штету сопствених националних интереса
Захарова: Подгорица неспособна да се удаљи од вођења деструктивне политике на штету сопствених националних интереса

Протеривање руског дипломате од стране Црне Горе је неразумно и ван логике, Москва задржава право да...

2022-08-13 17:35:24

РТ: Не видимо основе за проналажење компромиса са Вашингтоном - Москва
РТ: Не видимо основе за проналажење компромиса са Вашингтоном - Москва

САД треба да почну да поштују интересе Москве пре него што нарушени билатерални односи буду измењени,...

2022-08-13 16:57:25

РТ: Означавање Русије као „државе спонзора тероризма“ била би тачка без повратка у односима између две земље - Москва
РТ: Означавање Русије као „државе спонзора тероризма“ била би тачка без повратка у односима између две земље - Москва

Ако САД одреде Русију као "државу спонзора тероризма", то би била тачка без повратка у односима...

2022-08-13 10:56:53

РТ: Зеленски ће бити изведен пред војни суд ако се не врати глуми - Медведев
РТ: Зеленски ће бити изведен пред војни суд ако се не врати глуми - Медведев

Украјински председник Владимир Зеленски има само две опције - да се суочи са војним судом или...

2022-08-12 15:31:12

Москва: Швајцарска изгубила статус неутралне државе и не може да се понаша ни као посредник ни као заступник
Москва: Швајцарска изгубила статус неутралне државе и не може да се понаша ни као посредник ни као заступник

Швајцарска је изгубила неутрални статус и не може да заступа интересе Кијева у Русији, рекао је...

2022-08-12 08:39:29

Медведев по налогу Путина одржао састанак у Луганску са Пушилином и Пасечником
Медведев по налогу Путина одржао састанак у Луганску са Пушилином и Пасечником

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев посетио је Луганску Народну Републику где се састао са...

2022-08-11 20:33:29

Москва: Кораци законодавног тела Летоније крше међународно право и принцип суверене равноправности држава
Москва: Кораци законодавног тела Летоније крше међународно право и принцип суверене равноправности држава

Министарство спољних послова Русије реаговало је на одлуку летонских власти да признају Русију као земљу „спонзора...

2022-08-11 20:30:51

РТ: Ниједан брод са украјинским житом није стигао до гладних афричких или азијских земаља - Москва
РТ: Ниједан брод са украјинским житом није стигао до гладних афричких или азијских земаља - Москва

Министарство спољних послова Русије изразило је сумњу у искреност забринутости западних земаља о глобалној безбедности хране,...

2022-08-11 18:18:20

Москва: Може се очекивати да ће земље НАТО-а оправдати сваку употребу нуклеарног оружја
Москва: Може се очекивати да ће земље НАТО-а оправдати сваку употребу нуклеарног оружја

У будућности се може очекивати да ће земље НАТО-а оправдати сваку употребу нуклеарног оружја, рекао је...

2022-08-11 09:04:24

Кадиров: Спреман сам да кренем у битку и дам живот за вредности које председник Путин жестоко брани
Кадиров: Спреман сам да кренем у битку и дам живот за вредности које председник Путин жестоко брани

Председник Чеченије Рамзан Кадиров рекао је да руски председник Владимир Путин високо цени војне заслуге чеченских...

2022-08-07 08:46:26

РТ: Вашингтон није предложио да се обнове преговори о контроли наоружања, упркос што је Бајден тврдио супротно - Москва
РТ: Вашингтон није предложио да се обнове преговори о контроли наоружања, упркос што је Бајден тврдио супротно - Москва

САД нису дале никакве предлоге у вези са споразумом о контроли наоружања који би потенцијално могао...

2022-08-06 15:14:52

РТ: О чему су разговарали и шта су договорили Путин и Ердоган у Сочију
РТ: О чему су разговарали и шта су договорили Путин и Ердоган у Сочију

Руски и турски председници усвојили су заједничку изјаву која покрива питања у распону од извоза житарица до борбе против тероризма

2022-08-06 09:33:21

rt rusija
baner rakija desno rusija
baner apartman desno / RUSIJA
baner obzor desno - rusija
историја Русије - РУСИЈА

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк