Москва о НАТО агресији: Ни Хитлер се током Другог светског рата није усудио да бомбардује хемијске фабрике на Балкану

Објављено: 31.03.2019.год.
фото: © РИА Новости / Кирилл Каллиников

Манифестација посебно нехуманог исмејавања српског народа биле су и чињенице да су на бомбама и ракетама НАТО пилоти писали: "Да ли и даље желите да будете Срби?" или "Срећан Ускрс!"


Говор Сталног представника Руске Федерације Александра Лукашевича на састанку Сталног савета ОЕБС-а поводом 20. годишњице НАТО бомбардовања Савезне Републике ЈугославијеПре неколико дана свет се поново подсетио на трагичну годишњицу, 24. март 1999. године, када је НАТО почео бомбардовање Савезне Републике Југославије. Први пут после Другог светског рата, на територији мирне Европе извршен је чин агресије против суверене независне државе, активног учесника у анти-Хитлеровској коалицији, једног од оснивача УН-а и послератног учесника међународног система безбедности, члана Покрета несврстаних. Основни принципи међународног права садржани у Повељи УН-а, Хелсиншки завршни акт, као и међународне обавезе држава чланица НАТО-а, грубо су прекршени.


После 20 година, све више и више доказа открива да је рат био неопходан пре свега за "јастребове" у Вашингтону. И не само да би се завршио распад Југославије усред најтежег унутрашњег сукоба, већ и да би се показала војна моћ у време када је свет постао униполаран. Изговор, као и обично, брзо је пронађен.


Прво, минирано је мирно решење ситуације на Косову. Београд је био присиљен да се повуче из преговора у Рамбујеу, где су наметани очигледно неприхватљиви услови Србима. Према бившем америчком државном секретару, искусном Хенрију Кисинџеру, "текст из Рамбујеа, у којем је Србија добила упутства да дозволи присуство НАТО трупама на целој територији Југославије, била је провокација и изговор за почетак бомбардовања".

Основа за кампању фалсификовања и застрашивања била је прилично отворена. Почели су да шире лажи шефа Мисије ОЕБС-а америчког дипломате Вилијема Валкера у водећим западним медијима о догађајима у селу Рачак у јануару 1999. године, где су убијени терористи током борби, преобучени у "мирне" Албанце који су наводно били изложени геноциду. Нажалост, ти догађаји су заувек оставили срамоту и замрљалу историју ОЕБС-а.

Тако су створене основе за нелегитимну интервенцију НАТО-а. Заобилажење Савета безбедности УН. Штавише, Северноатлантски савез отворено је стао на страну “Ослободилачке војске Косова”, која је терорисала Србе и умерене Албанце. Постоје чињенице да су специјалне снаге појединих земаља НАТО-а стигле на Косово да обуче косовске Албанце. Деловање НАТО савеза није чак испунило ни циљеве оснивачког документа Алијансе - Вашингтонског споразума. И након тога, светска заједница наставља са митом да је НАТО одбрамбени савез. Од кога се онда НАТО "бранио" 1999. године, ако Југославија није угрозила ниједну од његових земаља?

За квази-хуманитарне сврхе у 78 дана немилосрдног бомбардовања Југославије извршено је више од 35 хиљада борбених летова, испаљено је око три хиљаде крстарећих ракета, избачено је 14 хиљада авионских бомби. Бомбардовање је извршено уз најгрубље кршење свих принципа међународног хуманитарног права. Широко су кориштене касетне авио бомбе. Манифестације посебно нехуманог исмејавања српског народа биле су и чињенице да су на бомбама и ракетама НАТО пилоти писали: "Да ли и даље желите да будете Срби?" или "Срећан Ускрс!"

Мете су биле углавном цивилни објекти и цивилно становништво. И то из ваздуха, где је савез имао апсолутну надмоћ.

Због тога је уништено и оштећено 48 болница, 70 школа, 18 вртића, 9 факултета, 35 цркава, 29 манастира. У граду Сурдулица на југу Србије, као резултат ваздушног удара, уништено је 600 кућа. Ту је бачена и касетна бомба на препуну пијацу. Као резултат напада у нишкој болници убијена је 27-годишња жена у седмон месецу трудноће.

У циљу сузбијања алтернативног мишљења, бомбардована је телевизијска станица у Београду (ова тактика је касније кориштена од стране НАТО-а у Либији). Насупрот свим дипломатским нормама, нападнута је чак и кинеска амбасада, земља која је говорила у Савету безбедности УН против агресије НАТО савеза.


Бомбе земаља НАТО-а однеле су животе преко две хиљаде Срба. Од тога, 89 деце. На православни Ускрс (11. април) у Грделичкој клисури уништен је путнички воз. Погинуло је 14 цивила, укључујући и децу. Дана 17. априла, у Батајници убијена је трогодишња Милица Ракић. Гелери касетне бомбе погодили су девојчицу у главу кроз купатило њеног дома. Српске новине су тада писале да је НАТО бомбардовање "убило анђела". Шест година касније, у манастиру Тврдош, поред слика других српских мученика, појавила се фреска са ликом мале Милице. Натпис на њој је: “Свети новомученик од НАТО-а”. Да ли је могуће заборавити или опростити?

Под окриљем НАТО бомбардовања, терористи “ослободилачке војске Косова” појачали су етничко чишћење на Косову, протеравши више од 200 хиљада Срба из покрајине.

Под бомбама НАТО-а гинули су ти које је НАТО узео под "заштиту". Дакле, након бомбардовања албанског села Кориша (близу Призрена), убијено је 87 мештана. На самом почетку бомбардовања, умрло је 18 беба у медицинском центру у Приштини због недостатка лекова за новорођенчад. Степен цинизма војних стратега НАТО-а, који су планирали и извршили операцију, показује чињеница да су српске оружане снаге практично остале нетакнуте оствареним резултатима војне кампање НАТО-а, задржавајући више од 90% свог борбеног потенцијала.

НАТО се држао тактике "спаљене земље" у Југославији, тестиране током рата у Вијетнаму. Ради се о операцији америчке војске "Ранч хенд" да уништи џунглу у Лаосу и Јужном Вијетнаму. Дозволите ми да вас подсетим да је таква тактика забрањена Додатним протоколом и Женевском конвенцијом. У варварском бомбардовању Југославије активно се користила муниција са осиромашеним уранијумом. Као резултат тога, земља и вода су контаминиране у многим областима, што је довело до значајног повећања малигних болести.

Цивилна инфраструктура, економски и индустријски потенцијал данашње Србије - постројења за прераду нафте и петрохемију, складишта, аутопутеви и железнице, енергетски објекти и телекомуникациони објекти - намерно су уништени. Укупна материјална штета проузрокована НАТО агресијом процјењује се на 100 милијарди долара.

Најозбиљније последице по животну средину проузроковане су бомбардовањем петрохемијских и хемијских комплекса у Панчеву - скоро 200 тона токсичног тетраетил олова је испуштено у животну средину. Обим еколошке катастрофе повећао је уништење рафинерије нафте у Новом Саду, због чега је у Дунав истекло више од 5,3 хиљада кубних метара нафте. У петрокемијском комплексу Петрохемија, скоро осам тона живе и њених једињења ушло је у земљу и подземне воде због уништења технолошке линије погона за производњу хлора. Ширење загађења утицало је на територију суседа Србије, укључујући и будуће чланице НАТО-а - Мађарску, Бугарску, Румунију. Подсетимо се да се ни Хитлер током Другог светског рата није усудио да бомбардује хемијске фабрике на Балкану.

Већ је сасвим очигледно да су проглашени “хуманитарни” циљеви операције били само покриће. Војна акција била је потребна самом савезу, који је до 50. годишњице изгубио јединствени циљ свог постојања - заједничког непријатеља. Очигледно, хитна потреба се појавила међу "крвавим" редовима НАТО-а и стимулисала даље ширење блока на рачун држава западног Балкана - ближе границама Русије.

Многи чланови савеза у почетку нису желели да буду саучесници у злочину. Али под притиском САД-а, били су присиљени да покажу "евроатлантску солидарност". Само једна земља је одбила да учествује у авантури. Хиљаде пилота изводило је операцију у Југославији, који су се тренирали на небу изнад српских градова. То јест, земља је коришћена као војни полигон са живим метама у облику цивила, укључујући жене и децу. Неискусни пилоти су једноставно увежбавали своје вештине. Залихе оружја, посебно крстареће ракете са осиромашеним уранијумом, требало је отписати-уништити. Оне су морале бити уништене, а што су Американци и њихови савезници радили на српској земљи. Као што каже чувена српска пословица: "Неком рат, неком брат".

Жртве доминације Вашингтона и НАТО-а нису били само хиљаде цивила који су цинично названи "колатерална штета". Дошло је до контаминације станишта милиона људи у Европи. И стотинама година које долазе. Поред тога, нанесен је непоправљив ударац међународним механизмима који подржавају послератни мир и сигурност у Европи. Поставља се питање саме могућности осигурања колективне безбедности кроз сарадњу. Она је усмерена ка уништењу међународног права и његовој замени неким неусклађеним правилима на којима би се требао темељити ред. Почела је легализација тзв. "Хуманитарних интервенција" и "извозна стабилност", које смо касније видели у Ираку, Либији и Сирији.

Мир западном Балкану насилничка операција НАТО-а није донела. Напротив, војна подршка алијансе допринела је само осигурању Приштине на радикалним позицијама, као и застоју у преговорима који прете понављањем насиља у региону. Нису научене лекције из прошлости. И након тога, да ли називате НАТО и даље "најуспешнијим савезом у историји"?
 

Кључне речи:

(2)

Остале вести из рубрике

Русија

Путин и Гутереш позвали на прекид насиља између Израела и Палестине

Председник Владимир Путин и генерални секретар УН Антонио Гутереш позвали су на прекид насиља између Израела...

Захарова: Време за спасавање Споразума о отвореном небу истиче
Захарова: Време за спасавање Споразума о отвореном небу истиче

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да не треба очекивати од Русије једностране...

2021-05-14 07:13:35

РТ: Русија позвала Израел да „одмах“ оконча насељавање палестинских територија и одржи мир на светим местима у Јерусалиму
РТ: Русија позвала Израел да „одмах“ оконча насељавање палестинских територија и одржи мир на светим местима у Јерусалиму

  Москва је позвала израелску владу да хитно оконча сукоб са Палестинцима, док израелске снаге безбедности сузбијају...

2021-05-13 16:24:28

Лавров: Састанак „квартета“ међународних посредника за решавање ситуације на Блиском Истоку неопходно сазвати што пре
Лавров: Састанак „квартета“ међународних посредника за решавање ситуације на Блиском Истоку неопходно сазвати што пре

Састанак „квартета“ међународних посредника за решавање ситуације на Блиском Истоку на нивоу министара спољних послова неопходно...

2021-05-13 09:34:58

Лавров: Неприхватљиви покушаји Запада да се изаберу „правила“ иза леђа светске заједнице
Лавров: Неприхватљиви покушаји Запада да се изаберу „правила“ иза леђа светске заједнице

Министар спољних послова Сергеј Лавров је након састанка са генералним секретаром УН-а Антониом Гутерешом изразио своју...

2021-05-13 09:20:06

Москва: Покушаји ограничавања наших интереса од стране САД-а неће проћи некажњено
Москва: Покушаји ограничавања наших интереса од стране САД-а неће проћи некажњено

Русија не затвара преговарачка врата за учешће у Споразуму о отвореном небу, постоји шанса да се...

2021-05-13 09:06:40

Москва: Хамас спреман да обустави војне акције ако се изврши међународни притисак на Израелце
Москва: Хамас спреман да обустави војне акције ако се изврши међународни притисак на Израелце

Палестински покрет Хамас спреман је да обустави све војне акције против Израела, ако се изврши међународни...

2021-05-13 09:03:59

Путин и Ердоган разговарали о ситуацији на Блиском истоку
Путин и Ердоган разговарали о ситуацији на Блиском истоку

Председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган разговарали су телефоном о ситуацији на...

2021-05-12 16:55:36

РТ: Москва протерује портпарола америчке амбасаде, као део одговора на америчко протеривање руских дипломата
РТ: Москва протерује портпарола америчке амбасаде, као део одговора на америчко протеривање руских дипломата

Једном од најистакнутијих америчких дипломата у Русији, портпаролу америчке амбасаде Ребеки Рос, речено је да се...

2021-05-12 12:35:20

Песков: САД одбијају било какву сарадњу са Русијом на сузбијању сајбер-претњи
Песков: САД одбијају било какву сарадњу са Русијом на сузбијању сајбер-претњи

Међународна сарадња могла би да помогне у борби против сајбер-криминала, али, нажалост, Сједињене Америчке Државе то...

2021-05-12 09:52:51

Џабаров: Учинили смо све да сачувамо Споразум о отвореном небу, предлагали смо то САД-у, али нисмо добили одговор
Џабаров: Учинили смо све да сачувамо Споразум о отвореном небу, предлагали смо то САД-у, али нисмо добили одговор

Русија је учинила све за очување Споразума о отвореном небу који се сада раскида, јер су...

2021-05-12 09:48:34

Рокомнадзор затражио од Гугла да укине ограничења за налог РТ-а на Јутјубу
Рокомнадзор затражио од Гугла да укине ограничења за налог РТ-а на Јутјубу

Руска регулаторна агенција "Роскомнадзор" је затражила од Гугла да уклони ограничења за налог канала РТ на...

2021-05-12 07:56:10

Русија забринута опасним развојем ситуације у сектору Газа и источном Јерусалиму
Русија забринута опасним развојем ситуације у сектору Газа и источном Јерусалиму

Русија је дубоко забринута опасним развојем ситуације у сектору Газа и источном Јерусалиму и у том...

2021-05-12 07:46:29

Путин наложио да се пооштре правила о поседовању оружја након пуцњаве у Казању
Путин наложио да се пооштре правила о поседовању оружја након пуцњаве у Казању

После пуцњаве у Казању, Владимир Путин је наложио шефу Росгвардије, Виктору Золотову да изради нову уредбу...

2021-05-11 12:25:50

Лавров: САД настоје да сузе дневни ред састанка Путина и Бајдена по питању стратешке стабилности
Лавров: САД настоје да сузе дневни ред састанка Путина и Бајдена по питању стратешке стабилности

Сједињене Америчке Државе настоје да сузе дневни ред састанка председника Владимира Путина и америчког лидера Џоа...

2021-05-11 12:21:17

„Чешки премијер се заиграо предложивши европским земљама да протерују руске дипломате“
„Чешки премијер се заиграо предложивши европским земљама да протерују руске дипломате“

Први заменик председавајућег Одбора за међународне послове Савета Федерације, Владимир Џабаров је изјавио да Москва не...

2021-05-11 09:18:13

Слуцки: Нико неће платити никакву одштету Чешкој
Слуцки: Нико неће платити никакву одштету Чешкој

Русија неће плаћати никакву одштету због тврдњи о њеној наводној умешаности у експлозије у складишту муниције...

2021-05-11 09:11:07

Путин Државној думи поднео закон о повлачењу Русије из Уговора о отвореном небу
Путин Државној думи поднео закон о повлачењу Русије из Уговора о отвореном небу

Председник Владимир Путин поднео је Државној думи закон о повлачењу Русије из Споразума о отвореном небу. Раније...

2021-05-11 08:45:06

Патрушев: Биолошке лабораторије под контролом САД-а шире се великом брзином широм света
Патрушев: Биолошке лабораторије под контролом САД-а шире се великом брзином широм света

Савет безбедности Русије забринут је због размештања америчких и НАТО биолошких лабораторија у близини граница Русије. „Смртоносно...

2021-05-11 08:21:36

Песков: Није тајна да у европским земљама нацисти све више дижу главу
Песков: Није тајна да у европским земљама нацисти све више дижу главу

Портпарол Кремља Дмитриј Песков објаснио је речи председника Путина на паради о „казненим одредима“, напомињући да...

2021-05-09 18:44:21

Путин: Нема опроштаја и оправдања за оне који поново размишљају о агресивним плановима
Путин: Нема опроштаја и оправдања за оне који поново размишљају о агресивним плановима

Нема опроштаја и оправдања за оне који спроводе агресивне планове, антисемитизам и русофобију, рекао је председник...

2021-05-09 11:20:24

Парада победе
Парада победе

На Црвеном тргу je одржана Парада победе поводом 76. годишњице победе у Другом светском рату. На паради...

2021-05-09 06:54:55

Володин: Историју су почели да прекрајају, зато морамо да чувамо нашу историју
Володин: Историју су почели да прекрајају, зато морамо да чувамо нашу историју

Председник Државне думе Русије Вјачеслав Володин изјавио је да Сједињене Америчке Државе „уживају у својој власти...

2021-05-08 21:59:55

Крим: Позивамо америчке дипломате да дођу на Крим и сазнају његову историју
Крим: Позивамо америчке дипломате да дођу на Крим и сазнају његову историју

Заменик премијера владе Крима и стални представник републике при председнику Русије Георгије Мурадов назвао је увредљивим...

2021-05-08 08:11:55

Лавров: Неприхватљиви покушаји наметања тоталитаризма од стране САД-а и ЕУ
Лавров: Неприхватљиви покушаји наметања тоталитаризма од стране САД-а и ЕУ

Москва сматра неприхватљивим покушаје наметања тоталитаризма у светским пословима од стране Сједињених Америчких Држава и ЕУ,...

2021-05-07 18:13:02

rt rusija
baner rakija desno rusija
baner apartman desno / RUSIJA
baner obzor desno - rusija
историја Русије - РУСИЈА

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Парада победе

Парада победе