Командант посматрача УН у Сарајеву 1992. године: ``Армија БиХ`` бомбардовала Сарајево

Објављено: 07.11.2012.год.

Британац Ричард Мол који није желео да лаже

У прошлој седмици на суђењу генералу Ратку Младићу су се десиле многе занимљиве и повољне ствари по одбрану генерала.

Јављамо само о неколико најинтересантнијих сегмената из пет дана суђења.

Генерал Ратко Младић није присуствовао суђењу у четвртак и петак због посете лекара који су га задржали у Притворској јединци ради прегледа. Детаљи прегледа су тајна и не могу се објављивати јавности.

Доротеа Хансон

Суд одлуцује да не прихвати приговоре одбране којим је тражено да се Доротеа Хансон не прихвати као експерт за Кризне Штабове.

Суд је навео да је основ овакве одлуке чињеница да је као оксперт прихваћен Ричард Бутлер који је као и Хансонова запослен у тужилаштву Трибунала. Хансонова тамо ради, према властитој изјави, 13 година.

Из овога се види да је једна погрешна одлука основ за доношење друге погрешне одлуке.

Ово је последица чињенице да је Трибунал сам себи и законодавац и суд. Овај систем не постоји нигде на свету пошто је у основи погрешан и не може да доведе до законитости. Карактеристичан је за стварање тоталитаристичких система. Са данашњег нивоа развоја права и правних институција сигурно је да овакав систем изгледа смешно и неприхватљиво.

Овај суд који је незаконито основан, као помоћно тело Савета безбедности, оваквим поступањем уједно и незаконито ради. Да подсетимо, Савет Безбедности нема право да оснива судове, него само своје помоћне органе. Суд може да оснује само Генерална скупштина УН, али пошто је било јасно да таква одлука неће проћи на ГС одлучено је да се одлука донесе, незаонито, у Савету Безбедности.

Стојић Грго

Сведок је потврдио да су два од четворице убица били малолетни и да као такви нису могли да буду припадници војске. Ово је у супротности са тужиочевим тврдњама да су злочине починили српски војници.

Сведок је потврдио да је војни тужилац ВРС и власти у Санском Мосту, на време истражили инцидент, ухапсили починиоце и потом подигли оптужницу против починилаца. Сведок је потврдио и да су ови кораци у складу са оним што се очекује као легитимна истрага у складу са законом.

Сведок је потврдио да документа која су му показана од стране одбране потврђују да у обе истраге, како она у РС тако и у Федерацији утврдиле да су починиоци деловали из личних интереса и побуда, односно из освете пошто су њихови пријатељи погинули у борбама.

Ово јасно показује да ова убиства нису део неког плана нити био чије наредбе.

Ово је вро битан аспект за утврђивање одговорности Генерала Младића, пошто је јасно да је овим сведочење уклоњена било каква његова веза са овим инцидентом и отпала било каква његова одговорност.

Одбрана је такође изненадила тужилаштво које није знало за поступак који је вођен поводом овог догађаја пред Вишим судом у Бања Луци.

Сведок је потврдио да је сведочио у у поступку пред судом у Бања Луци те да није био у могућности да препозна нити лице нити глас оптужеих пред судом у том поступку.

Тужиластво је било дужно да зна за овај поступак, и то је морало да сазна од овог сведока, пошто је морало да га пита у који поступцима је све сведочио, те је било дужно да то истрази и о томе да обавести одбрану.

Капетановић Мухамед

У среду, 31.10.2012. смо поново видели како суди судија Ори.

Иако је био жртва током рата у Босни, и то као дете од 8 година, сведок Капетановић Мухамед је дао фер процену шта се њему десило у Сарајеву у моменту када је рањен.

Суд, имајући задатак какав има, није био задовољан оваквим сведочењем, те је на све начине тражио да сведок промени своју изјаву те да изричито окриви српску страну да је крива за његово рањавање, што сведок до краја није пристао.

Било је мучно гледати колико, на страни судије Орија, недостаје основног осећаја за правду и са колико упорности покушава да изнуди изјаву од сведока те да добије оно што му је потребно и олакшало посао бацања кривице на генерала Ратка Младића и српску страну.

Овакво понашање овога судије није нешто што се први пут дешава у судници у којој се суди генералу Ратку Младићу, него је то постало нешто што је уобичајено понашање и образац по коме ради овај судија.

Ово је поготово неприхватљиво и опасно из разлога што представници одбране не могу да приговарају на питања која постављају судије. Због тога је право генерала Ратка Младића на фер суђење изузетно тешко угрожено.

Треба подсетити да је одбрана тражила изузеће овог судије још на почетку суђења као пристрасног, али је то председник суда одбио. Један од разлога за изузеће овог судије је била чињеница да је он Холанђанин и као такав је сигурно заинтересован за исход овог суђења. Наиме позната је улога Холандског Батаљона у Сребреници. Постоје већ и тужбе Бошњака против Холандије по овом основу

Ричард Мол

Сведок енглески џентлмен. Иако је сведок тужилаштва, дао је фер слику онога што је видео као командант војних посматрача у Сарајеву. Иначе овај енглески пуковник био је шеф војних посматрача УН-а у Сарајеву у 1992. години.ПОТВРДИО ОНО ШТО СУ СВИ ЗНАЛИ Ричард Мол, Британац који није желео да лаже

Наравно, ако неко уопште чита извештаје "Сенс", мада је то тешко вероватно, пошто они више не верују ни сами себи, наћи ће можда нешто што је лоше за Српску страну. Објективни слушалац ће видети колико је важно да је овај господин објаснио објективно шта се то дешавало у Сарајеву.

Није дошао било коме да помогне, али Срби то никада нису ни тражили од међународне заједнице. Увек је тражено да странци, поготово моћни странци, буду објективни.

Управо је овај сведок потврдио да Срби никада нису били једнако третирани у током ратних сукоба у БиХ.

Говорећи о јединицама ВРС овај сведок је нагласио да је чињенца да су Срби имали више територија и оружја и од њих се увек очекивало да чине уступке. Сведок наглашава да је то сигурно утицало на размишљање Срба и њихов став пошто су стално били под притиском да врше уступке. Међународна заједница по њему није имала слуха за српске аргументе и никада није нашла баланс у приступу зараћеним странама.

Господин Мол је изричито нагласио да политичари и војници из Европских земаља који су доносили одлуке су стално очекивали да Срби чине уступке пошто нису разумели комплексност рата.

Навео је такође да је он убеђен да је постојао антисрпски приступ сукобу како у медијима тако и међу многим вишим политичарима које је срео и са којима је разговарао у Сарајеву.

Овај сведок потврдио је и тезу одбране да је Армија муслиманског председништва имала артиљерију на планини Игман са којих позиција је могла бити гађана свака тачка у граду Сарајеву. Потврдио је и да ватра са ових муслиманских положаја није могла да буде разликована у односу на ватру за коју су окривљивани да су отварали Срби. Сведок је у детаље објаснио која су све оруђа великог калибра имале муслиманске снаге и начин на који је то утврђено путем УН посматрача, чиме је надаље поткрепио своју претходну тврдњу.

Сведок је посведочио и да су српске снаге износиле сталне притужбе да се са ових муслиманских положаја гађају цивилни делови града које су држале српске снаге, поготово делови Илиџе.

Другог дана сведочења господин Мол је посведочио да муслиманске снаге не само да су задржале исти број тешког наоружања унутар града Сарајева него су некако успеле и да тај број повећају, уносећи у град више минобацача великог калибра.

Следећа тврдња одбране, коју је потврдио и овај сведок, је да су муслиманске снаге у Сарајеву користиле мобилне минобацаче да би пуцали из болница, ПТТ зграде, хуманитарних зграда и УН објеката. Сведок је нагласио да су овим не само провоциране српске снаге да узврате ватру него да су и са ових позиција могли да се гађају цивилни циљеви.

Занимљиво је да је сведок навео и да је “Председништво” у Сарајеву одржавало стални статус жртве иако су они креирали такво стање? Као пример сведок наводи да је он знао да су муслиманске снаге редовно пуцале из околине Кошевске болнице. По њему муслиманске снаге су криве уколико би се након тога пуцало по болници. Навео је пример и да су муслиманске снаге намерно око болница возиле тенкове и на тај начин такође привлачиле српску ватру, за чије последице су такође криве муслиманске снаге.

Мисија УН посматрача је потврдила да је Први корпус муслиманских снага у граду Сарајеву имао 30 до 35.000 војника. Посматрачи су потврдили да су се ових 30 до 35.000 војника смештали по школама, или у другим цивилним зградама да би привукли ватру српских снага. Као такви они и објекти су били легитиман војни циљ.

Иако то нису успели да потврде, војни посматрачи су имали основане разлоге да сумњају да су муслимани гађали своју властиту страну града, те да су гранате биле усмерене на њихове властите делове града и њихове властите грађане са циљем да изазову међународне симпатије и сажаљење и наравно војну интервенцију.


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Патријарх Порфирије се опоравио од короне

Поглавар Српске православне цркве патријах Порфирије саопштио је да се опоравио од короне, која му је...

РТ: Русија покушава да поново створи линије поделе на нашем континенту - Борељ
РТ: Русија покушава да поново створи линије поделе на нашем континенту - Борељ

Нису откривене никакве нове информације које би повећале тренутне страхове од руске инвазије на Украјину, рекао је високи...

2022-01-25 13:12:57

Кривокапић: У Црној Гори на дјелу државни удар, Радуловић интензивно радио за мањинску владу
Кривокапић: У Црној Гори на дјелу државни удар, Радуловић интензивно радио за мањинску владу

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић је на отварању конференције „Значај слободе медија за поглавље 27 и...

2022-01-25 13:10:59

„Митрополија не жели да учествује, ни сада ни убудуће, у међустраначким калкулацијама и политичким нагодбама“
„Митрополија не жели да учествује, ни сада ни убудуће, у међустраначким калкулацијама и политичким нагодбама“

„Нека нико од Митрополије не очекује да ће она дати подршку формирању било које владе која би на мала или велика врата, посредно или непосредно, вратила на власт бивши режим.“

2022-01-25 13:00:49

Хрватска ће „повући све до последњег хрватског војника“ из НАТО-а у случају ескалације у Украјини
Хрватска ће „повући све до последњег хрватског војника“ из НАТО-а у случају ескалације у Украјини

У случају ескалације сукоба у Украјини, хрватске власти ће повући своје трупе из састава НАТО снага...

2022-01-25 13:00:39

Русија, Иран и Кина у Оманском заливу одржали заједничку поморску вежбу
Русија, Иран и Кина у Оманском заливу одржали заједничку поморску вежбу

Русија, Иран и Кина су одржали заједничку поморску вежбу, саопштила је прес служба Пацифичке флоте Русије. Раније...

2022-01-25 11:17:04

Медојевић: ДФ неће подржати мањинску владу
Медојевић: ДФ неће подржати мањинску владу

Никаквих теоретских шанси нема да Демократски фронт (ДФ) подржи мањинску владу, поручио је предсједник ПзП-а и један од лидера ДФ-а Небојша Медојевић. Он сматра да актуелна криза у Црној Гори може да се ријеши само на изборима, те да би свему томе требало да претходи договор политичке елите.

2022-01-25 09:19:27

Увођење у војну евиденцију
Увођење у војну евиденцију

Саопштење Министарства одбране Србије

2022-01-25 08:55:56

Савет Државне думе у фебруару разматра предлог да се признају Доњецка и Луганска Народна Република
Савет Државне думе у фебруару разматра предлог да се признају Доњецка и Луганска Народна Република

Савет Државне думе ће у фебруару размотрити позив Комунистичке партије председнику Владимиру Путину да се признају...

2022-01-25 08:24:50

Срушио се амерички Ф-35 у Јужном кинеском мору
Срушио се амерички Ф-35 у Јужном кинеском мору

Најновији амерички борбени авион Ф-35 срушио се док је покушавао да слети на носач авиона "Карл...

2022-01-25 08:18:20

„Између Русије и Кине већ формиранa нека врста енергетског савеза“
„Између Русије и Кине већ формиранa нека врста енергетског савеза“

Сарадња Москве и Пекинга у енергетском сектору је дубока и разноврсна, рекао је руски амбасадор у...

2022-01-25 08:14:35

Захарова: Запад узео Украјину као платформу за експерименте
Захарова: Запад узео Украјину као платформу за експерименте

Запад користи Украјину као оруђе за остваривање својих интереса у региону и као поље за експериментисање,...

2022-01-25 08:00:43

САД: И Русија ће морати да уради нешто како би осигурала нашу безбедност
САД: И Русија ће морати да уради нешто како би осигурала нашу безбедност

Америчка администрација не намерава да учини било какве уступке Русији по питању безбедносних гаранција, пошто је...

2022-01-25 07:51:58

Песков: До ескалације тензија око Украјине доводи хистерија НАТО-а и САД
Песков: До ескалације тензија око Украјине доводи хистерија НАТО-а и САД

Ескалација тензија око Украјине није због онога што ради Русија, већ због информативне хистерије и онога...

2022-01-24 17:19:38

НАТО шаље додатне снаге у источну Европу ради „побољшања одвраћања и одбране“
НАТО шаље додатне снаге у источну Европу ради „побољшања одвраћања и одбране“

НАТО ће појачати своје присуство у источној Европи у вези са ситуацијом око Украјине, наводи се...

2022-01-24 11:08:45

РТ: Лондон наложио евакуацију дела дипломата из Украјине
РТ: Лондон наложио евакуацију дела дипломата из Украјине

Лондон почео да повлачи дипломатско особље због страха да је наводна руска инвазија на Украјину неизбежна

2022-01-24 09:55:09

Борељ: Тражићемо информацију од Блинкена зашто Вашингтон организује евакуацију Американаца из Украјине
Борељ: Тражићемо информацију од Блинкена зашто Вашингтон организује евакуацију Американаца из Украјине

ЕУ ће од америчког државног секретара тражити информацију зашто Вашингтон организује евакуацију Американаца из Украјине, изјавио...

2022-01-24 09:46:41

Авиони Русије и Сирије извршили прву заједничку патролу
Авиони Русије и Сирије извршили прву заједничку патролу

Авиони Русије и Сирије извршили су прву заједничку патролу над територијом Сиријске Арапске Републике, преносе РИА...

2022-01-24 07:58:29

РТ: Украјинцима потребно много озбиљних промена, ако озбиљно размишљају о евроатлантским интеграцијама - Сијарто
РТ: Украјинцима потребно много озбиљних промена, ако озбиљно размишљају о евроатлантским интеграцијама - Сијарто

Високи мађарски дипломата је саопштио да Кијев треба да води рачуна о свом становништву

2022-01-24 07:30:18

САД позвале своје дипломате и грађане да напусте Украјину због „претње војне акције Русије“
САД позвале своје дипломате и грађане да напусте Украјину због „претње војне акције Русије“

Стејт департмент је дозволио америчким дипломатама да добровољно напусте Украјину и препоручио америчким грађанима да размотре...

2022-01-24 06:47:22

РТ: Објављена најдетаљнија 3Д мапа универзума
РТ: Објављена најдетаљнија 3Д мапа универзума

Најдетаљнија 3Д мапа универзума до сада, која приказује локацију 7,5 милиона галаксија, објављена је од стране...

2022-01-23 18:46:10

Председник Јерменије поднео оставку
Председник Јерменије поднео оставку

Председник Јерменије Армен Саркисјан поднео је оставку, наводи се у саопштењу на сајту јерменског председника. Како је...

2022-01-23 17:23:45

Лондон запретио Москви „озбиљним последицама” ако у Украјини „успостави марионетски режим“
Лондон запретио Москви „озбиљним последицама” ако у Украјини „успостави марионетски режим“

Заменик британског премијера Доминик Раб запретио је Русији „озбиљним последицама” у случају наводне инвазије на Украјину...

2022-01-23 17:14:53

Захарова: Западне земље припремају низ великих провокација, не искључујемо ни војне
Захарова: Западне земље припремају низ великих провокација, не искључујемо ни војне

„За колективни Запад, за НАТО, за Англосаксонце је изузетно важно да створе ово информационо поље, без тога они не могу да делују“

2022-01-23 17:00:00

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: