Руска политичка мисао очима једног Србина

Објављено: 18.11.2021.год.
фото: balkanist.rs

Београдска издавачка кућа „Информатика”, уз учешће српског Института за политичке студије и руске Међународне словенске академије, објавила је књигу „Руска политичка мисао данас”.

Уредник је Владимир Кршљанин, легендарна фигура своје врсте: научник (астрофизичар) и песник који је 90-их година постао дипломата и политиколог, академик Међународне словенске академије и председник њеног српског одељења. Мало је рећи да је Кршљанин русофил и пријатељ Русије. Он је непоколебљиви русофил. Због тога је Кршљанин у време владавине западњака Бориса Тадића био отпуштен са свих функција и маргинализован, али своје ставове није променио. Ко још може бити састављач антологије руске политичке мисли ако не он?



Није ми лако писати о овој књизи. Прво, познајем Владимира Кршљанина дуги низ година. Друго, књига садржи и мој чланак о спецификама руско-српских односа. Ипак, покушаћу да будем непристрасан и да поштено истакнем предности и мане ове књиге. Књига је изашла на време. Човечанство се сада, очигледно, налази у одређеној међуфази, између две епохе – пре и после ковида. У надолазећој 2022. свет ће бити веома другачији од онога у „доброј старој“ прековидној 2018. Нису баш све промене директно повезане са ковидом, али је управо ковид та осовина на коју су се нанизале промене последњих година.

Покрети Black Lives Matter и MeToo који су резултирали присилном сексуалном и расном дивесификацијом у САД (и не само тамо); насилно увођење родне флуидности, мутација друштвених мрежа и интернетa уопште („дигитални ГУЛАГ“ је дошао одакле га нисмо очекивали: Фејсбук и Гугл постепено бришу саму могућност да се корисник с нечим не слаже); роботизација армије (прогнозе научнофантастичних писаца су се обистиниле: цивиле и цивилне објекте гађају беспилотне летелице, а они који њима управљају седе у безбедним просторијама са меким столицама и клима уређајима, не ратују, већ се играју рата). Ту је и подела човечанства на оне који су за и против вакцине, који апсолутно не чују аргументе друге стране.

Идући у корак са временом, збирка „Руска политичка мисао данас“ детаљно описује главне геополитичке изазове прековидне ере и руске одговоре на њих, а такође бележи како нова, постковидна реалност постепено продире у стари свет. То видимо и у тексту Игора Панарина, директно посвећеном ковиду, и у чланцима Сергеја Глазјева, који показују како основни принципи и норме светске економије постепено деградирају. У том контексту одличан оквир за ову антологију су говори Владимира Путина: књигу отвара његов интервју каналу ОРТ о бомбардовању Србије 13. маја 1999. године. Путин је у то време директор ФСБ-а и секретар Савета безбедности, али буквално у року од пар месеци постаје в.д. премијера и „наследник“. Књига се завршава Путиновим говором на Форуму у Давосу 21. јануара 2021. Утисак након читања ова два текста је сасвим недвосмислен: Путин је остао веран себи, али се свет променио до непрепознатљивости.

Али ево и једне мане ове књиге: састављач је желео не само да истакне приоритетне области руске спољне политике уопште и да прати њихову еволуцију од 1999. до данас, већ и да открије како руски политичари виде Србију. То су нешто другачији задаци, па и аутори у овом случају морају бити различити.

С друге стране, разумљиво је зашто су се ова два наратива преклопила: издаваштво сада пролази кроз тешка времена и у Русији и у Србији, практично је велики подвиг објавити једну књигу, а две – једну о еволуцији руске спољне политике, друго о руско-српским односима – је потпуно неизводљиво.



Генерално, предности и слабости антологије иду руку под руку. Не можемо да не истакнемо преводилачко умеће Владимира Кршљанинан, пошто је сав материјал превео лично он. Интонација аутора је потпуно сачувана: текст Нарочницке нећете никако помешати са текстом Дугина. С друге стране, квалитет превода је предодређен чињеницом да су сви аутори духовно блиски преводиоцу. Али антологија би изгледала далеко боље када би у њој били текстови аутора различитих политичких ставова – како оних који воле и познају Србију, тако и оних који су према њој равнодушни, па чак и критични.

Присетимо се покојног историчара Мирослава Јовановића, у чијој заоставштини значајно место заузима збирка текстова о руско-српским односима. Он је сматрао да је неопходно укључити и просрпске ауторе и, на пример, причу о путовању у Србију писца Виктора Јерофејева која је ништа више него безобразна. Испада да је хомогеност антологије Владимира Кршљањина и њена предност и мана.

Напомињем такође да приређивач донекле својевољно убраја све ауторе ове антологије у патриоте, у „православне социјалисте“. Тачније, он тврди да су „у савременој Русији патриоте православни социјалисти (иако то не признају сви)“, као и то да је „православна социјалистичка Русија постала несумњиви војно-политички лидер савременог света“. Не бих се усудио да модерну Русију назовем социјалистичком државом, чак и ако под термином „социјалистичка“ подразумевамо социјална, односно друштвено оријентисану државу. Русија се из очигледних разлога не може доживљавати ни као чисто православна држава. Сумњам и у истинитост прве тезе да су „у Русији патриоте православни социјалисти“. Част ми је да будем један од аутора ове антологије, сматрам да сам патриота, али сам прилично скептичан према социјализму као идеологији. Што се тиче осталих аутора, сигуран сам да бар Михаил Смолин, заменик главног уредника телевизије Царград, апсолутно није симпатизер социјализма. С друге стране, у збирци је и чланак Владислава Суркова, и ја чисто сумњам да га треба повезивати са православљем.

Ова искључиво пријатељска критика не умањује значај објављивања књиге „Руска политичка мисао данас“. Као што смо већ рекли, човечанство је на прагу нове историјске ере, која се од претходне разликује отприлике као што се 20. век разликовао од 19. И за Србију долазе нова времена. Има разлога да верујемо да ће се Србија 2022. године суочити са таквим притиском по питањима признавања независности Косова и уласка у НАТО, какав Срби одавно, а можда и никада нису доживели. У овој ситуацији логично је да се Србија обрати Русији за помоћ и подршку, и зато је корисно разумети какве се трансформације дешавају у руској спољној политици и шта се уопште може очекивати од Русије. Управо то схватање и омогућава антологија коју је саставио Владимир Кршљањин.

Волео бих да ова књига има што више читалаца у Србији: и православних и социјалиста, и оних који не припадају ни једној од ових група.

Никита Бондарев, Балканист

 

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Избор Србије - документарни филм РТ-а

Запад притиска Србију да прекине везе са Русијом

Нико не може натерати Русе да оду из Донбаса, каже бивши начелник британског генералштаба
Нико не може натерати Русе да оду из Донбаса, каже бивши начелник британског генералштаба

Бивши начелник британског генералштаба генерал Ричард Данат рекао је да ће руске снаге „готово неизбежно” заузети...

2022-07-03 20:55:29

РТ: Запад спречава Кијев да размишља о миру - Кремљ
РТ: Запад спречава Кијев да размишља о миру - Кремљ

САД и њихови савезници се и даље кладе на наставак сукоба, саопштила је Москва

2022-07-03 20:33:58

Документи о плаћеницима у украјинској војсци постаће докази у будућем трибуналу
Документи о плаћеницима у украјинској војсци постаће докази у будућем трибуналу

Документи пронађени у Северодоњецку и Лисичанску, који сведоче о присуству странаца у украјинској војсци, постаће докази...

2022-07-03 20:30:09

РТ: Луганска Народна Република ослобођена - Шојгу
РТ: Луганска Народна Република ослобођена - Шојгу

Последњи остаци украјинских снага протерани су из Луганске Народне Републике (ЛНР), саопштио је руски министар одбране...

2022-07-03 14:35:31

Словачка планира да испоручи Украјини авионе МиГ-29 и тенкове
Словачка планира да испоручи Украјини авионе МиГ-29 и тенкове

Словачка би могла да испоручи своје борбене авионе МиГ-29 и тенкове  Украјини, наводи чешка телевизија, наводећи речи словачког...

2022-07-03 13:43:28

Јапански премијер најавио планове земаља Г7 да преполове цену руске нафте
Јапански премијер најавио планове земаља Г7 да преполове цену руске нафте

Јапански премијер Фумио Кишида рекао је да би горња граница дозвољене откупне цене руске нафте могла...

2022-07-03 11:47:32

Пушилин: Неколико министарстава водиће руски званичници
Пушилин: Неколико министарстава водиће руски званичници

Неколико министарстава у ДНР водиће руски званичници, изјавио је шеф републике Денис Пушилин. „Потреба за брзим преласком...

2022-07-03 09:46:36

Лукашенко: Ако се усуде да ударе, одговор ће бити моменталан, у једној секунди
Лукашенко: Ако се усуде да ударе, одговор ће бити моменталан, у једној секунди

Белоруски председник Александар Лукашенко је рекао да је наредио војсци да нациља "центре одлучивања" - противнике...

2022-07-02 20:01:34

РТ: Кина могуће планира заузимање Месеца - НАСА
РТ: Кина могуће планира заузимање Месеца - НАСА

Кинески астронаути су заузети учењем како да униште сателите других земаља, тврди директор америке космичке агенције Бил Нелсон

2022-07-02 17:38:38

Лисичанск у потпуности под контролом савезничких снага
Лисичанск у потпуности под контролом савезничких снага

Лисичанск је ослобођен и под контролом је савезничких снага, јавља дописник РИА Новости са лица места. Напуштајући...

2022-07-02 17:28:02

Кадиров: Црвени барјак победе подигнут у централном парку Лисичанска
Кадиров: Црвени барјак победе подигнут у централном парку Лисичанска

"Црвени барјак победе подигнут је у централном парку Лисичанска у знак сећања на ослобођење града од...

2022-07-02 15:59:58

РТ: Неопходан прекид ватре у Украјини уместо санкција Русији да би се зауставила „ратна инфлација“, наводи Орбан
РТ: Неопходан прекид ватре у Украјини уместо санкција Русији да би се зауставила „ратна инфлација“, наводи Орбан

Прекид ватре у Украјини уместо санкција против Русије неопходан је да би се зауставила „ратна инфлација“,...

2022-07-02 15:29:29

Рогозин: „Роскосмос“ неће објављивати сателитске снимке подручја специјалне војне операције док се она не заврши
Рогозин: „Роскосмос“ неће објављивати сателитске снимке подручја специјалне војне операције док се она не заврши

"Роскосмос" неће објављивати никакве сателитске снимке подручја специјалне војне операције у Украјини док се она не...

2022-07-02 15:18:56

РТ: Потпуна обустава испоруке природног гаса из Русије могућа, наводи директор немачке Федералне мрежне агенције
РТ: Потпуна обустава испоруке природног гаса из Русије могућа, наводи директор немачке Федералне мрежне агенције

Потпуна обустава испоруке природног гаса из Русије је могућа, упозорио је директор немачке Федералне мрежне агенције. У...

2022-07-02 15:15:40

Кадиров: Лисичанск је наш
Кадиров: Лисичанск је наш

Председник Чеченије Рамзан Кадиров је саопштио да се савезничке снаге налазе у центру Лисичанска у ЛНР. „Лисичанск...

2022-07-02 14:58:56

Кадиров: Савезничке снаге у потпуности опколиле Лисичанск
Кадиров: Савезничке снаге у потпуности опколиле Лисичанск

Председник Чеченије Рамзан Кадиров је рекао да је Лисичанск последњи град ЛНР под контролом Кијева, те...

2022-07-02 13:17:00

Конашенков: Оборен МиГ-29, неутралисано људство и војна техника у 302 рејона
Конашенков: Оборен МиГ-29, неутралисано људство и војна техника у 302 рејона

Извештај Министарства одбране Руске Федерације о специјалној војној операцији за 02.07.2022. године који је представио портпарол...

2022-07-02 11:41:16

Израел извео ракетни напад на сиријску провинцију Тартус
Израел извео ракетни напад на сиријску провинцију Тартус

Израел је јутрос извео ракетни напад на сиријску провинцију Тартус, при чему су два цивила повређена,...

2022-07-02 11:33:00

Савезним снагама остало шест километара до потпуног опкољавања Лисичанска
Савезним снагама остало шест километара до потпуног опкољавања Лисичанска

Група руских трупа „О“ заузела је насеље Золотаревка, а за потпуно опкољавање Лисичанска, остаје да се...

2022-07-02 11:25:39

Руска војска објавила снмимак дејства тенка Т-80БВ и оклопног транспортера БТР-82А
Руска војска објавила снмимак дејства тенка Т-80БВ и оклопног транспортера БТР-82А

"Посаде оклопних возила самоуверено делују на бојном пољу, потискујући ватрене тачке и упоришта Оружаних снага Украјине...

2022-07-02 11:22:16

РТ: Москва донела одлуку да се и жито плаћа у рубљама
РТ: Москва донела одлуку да се и жито плаћа у рубљама

Москва је проширила листу роба која се мора плаћати у руској валути

2022-07-02 11:07:50

РТ: Русија обуставља испоруке гаса у ЕУ кроз „Северни ток“ због ремонта гасовода
РТ: Русија обуставља испоруке гаса у ЕУ кроз „Северни ток“ због ремонта гасовода

Планирани годишњи ремонт ће бити од 11. до 21. јула

2022-07-02 10:22:20

РТ: Пентагон испоручује Кијеву ПВО системе
РТ: Пентагон испоручује Кијеву ПВО системе

Министарство одбране САД обезбеђује додатни пакет војне помоћи за Украјину у вредности од 820 милиона долара,...

2022-07-02 09:53:17

РТ: Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије посетио снаге у Украјини
РТ: Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије посетио снаге у Украјини

Начелник Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације је посетио војску у Украјини, потврдило је Министарство у саопштењу. „Генерал...

2022-07-02 09:11:30

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк