Која уметничка дела и културна добра су нацисти опљачкали у СССР-у и однели у Немачку

Објављено: 31.10.2021.год.
фото: © Russia Beyond (Photo: Bundesarchiv; Pixabay)

СС „кунст батаљони“ пошли су у пљачку у првим сатима напада на СССР. За време Другог светског рата у Немачку је однето више од милион предмета из музеја и библиотека у Совјетском Савезу. Многи још увек нису враћени у земљу, ако нису и заувек изгубљени. Ово је само мали део тог блага.


Нацистичка пљачка културних добара других земаља је наводно имала за циљ стварање огромног музеја ремек дела из целог света, књига и рукописа, музичких инструмената и нота, слика и скулптура, древних историјских артефаката. Зато су специјални СС одреди имали задатак да конфискују културна добра и односе их у Немачку, пише Russia beyond.

За време рата оштећено је више од 400 совјетских музеја, а у библиотекама је уништено 115 милиона штампаних издања. У каталогу културних добара, опљачканих или несталих у то време, у 18 свезака наведен је 1 177 291 музејски експонат, а регистар се, поред тога, стално допуњава.

Ово су само најпознатије нацистичке пљачке на територији СССР-а.

Немци у Петергофу

 

Слике из Третјаковске галерије

У првим данима рата велики број слика евакуисан је у Сибир и потом, успешно враћен на своје место. Међутим, више од 30 слика из Третјаковске галерије било је привремено изложено у представништвима СССР-а у Немачкој, Аустрији, Чехословачкој и Пољској.

Пљачање совјетских културних добара почело је у првим сатима напада Немачке. Специјални „кунст батаљони“ односили су из совјетских амбасада и трговинских представништава вредне документе, намештај, и наравно, слике. Многа од тих дела нашла су се пре свега у приватним рукама, заувек су изгубљена ремек-дела као што су „Слепи просјаци у Малорусији“ Владимира Маковског, „Зимско вече“ и „Стогови“ Николаја Дубовског, „Борови над литицом“ Ивана Шишкина.

„Слепи просјаци у Малорусији“ Владимира Маковског
„Зимско вече“ Николаја Дубовског

Нестало је и неколико северних пејзажа Александра Борисова, које је купио оснивач галерије Павел Третјаков. Један од тих радова настао 1896. године пронађен је на тржишту антиквитета 2006. године, а реч је о слици „Планина Ваљчика на вечерњем светлу средином септембра“. Слика је успешно враћена галерији.

 

„Планина Ваљчика на вечерњем светлу средином септембра“ Александра Борисова

 

Ћилибарска соба из Царског села

Музејски радници у Санкт Петербургу, тада Лењинграду, херојски су у рекордно кратком времену упаковали, сакрили и евакуисали милионе артефаката из ликовних галерија и царских двораца. Ипак није све могло да буде спашено. Експонате који су остали они су пажљиво упаковали, а зидове Ћилибарске собе обложили ватом и излепили папиром како би их заштитили од експлозија.

Ћилибарска соба

Нацисти који су заузели Царско село и друга предграђа Лењинграда опљачкали су велики број преосталих слика. У дворцима су поскидали свилене тапете и дрвене подове рађене у мозаику. Када је реч о Ћилибарској соби имали су посебно наређење, за неколико дана демонтирали су је и однели све што је у њој било. После рата соба је нестала, а истраживачи верују да се налазила у краљевском замку у Кенигзбергу и да је изгорела у врема заузимања града који је постао совјетски Калињинград. Постоје и друге верзије, да је била сакривена у рудницима и чак да су је однели Американци. Иначе, потрага за собом траје и дан-данас.

 


Ћилибарска соба спада у највећа и најпознатија изгубљена културна добра совјетске стране. Крајем деведесетих година у Немачкој су приликом покушаја продаје конфисковани фрагменти аутентичне собе, мозаик и ћилибарска комода. Како се испоставило, један СС официр кришом их је изнео као сувенире. Двехиљадите враћени су Русији, а 2003. у Царском селу завршена је реконструкција Ћилибарске собе направљене од калињинградског ћилибара. Међу спонзорима, између осталих биле су и немачке компаније.

 

Немци у Царском селу

 

Вртна уметност царског дворца у Петергофу

Петергоф се налазио на територији коју су Немци окупирали. Био је тешко оштећен. Раскошни Велики дворац у Петергофу нацисти су претворили у рушевине, уништили јединствени систем фонтана и спалили дрвеће у царском врту. Како би сачували вредне вртне скулптуре запослени у Музеју спаковали су их и закопали уочи напада. Неке од њих успели су да склоне у Исакијевском сабору у Петербургу.

 

Немци у Царском селу

После ослобођења Петергофа, у јануару 1944. године, већина склоњених скулптура успешно су пронађене. Ипак, музејски стручњаци нису пронашли велике скулптуре Самсона, Волхова и многе друге, нестале без трага.

 

Од оног што је нестало највећих димензијама била је фонтана „Нептун“ коју су Немци однели у Нирнберг где ју је иронијом судбине у 18. веку и купио Павле Први. Композиција је, срећом, пронађена 1948. године и враћена.

Црквене драгоцености из Новгородске области

За време рата Новгородску област окупирале су немачке трупе. Новгородска Софија, један од најстаријих руских храмова тешко је оштећен у гранатирању 1942. године. Гранате су пробиле зидове и плафон и уништиле бројне фреске. Оштећена је и купола храма, а златну оплату Немци су претопили и користили за сувенире које су слали кући. Из храма су однели и велики број драгоцености, укључујући иконостас и паное у мозаику.

Немци у Царском селу

Војници шпанске Плаве дивизије који су ратовали на страни нациста, украли су и два метра висок позлаћени крст који се налазио на главној куполи храма. Више од педесет година чуван је у Војно-инжењерској академији код Мадрида, а 2004. године свечано је враћен руској православној цркви. Реликвија се данас чува у храму.

 

Из Цркве светог Мине у Старој Руси, недалеко од Новгорода Немци су однели звоно. На звону су приметили натпис са именом аутора „Алберт Бенинг, Либек, 1672“. Некада давно Новгород је улазио у Ханзеатски савез, као и Либек. Немци су звоно однели у „домовину“ као „поклон са Источног фронта“.

 

 

Новгородски музеј

„Старо звоно са језера Иљмењ неће зацелити све ране од бомби и граната. Међутим за немачког војника имаће симболично значење које говори да он није ландскнехт (најамни војник) или сурови поробљивач него чувар древне културе“, писао је 1942. године немачки фронтовски лист. Тај чланак са панорамом родне Старе Русе пронашао је и сачувао један совјетски војник. Много година касније он је о томе испричао завичајном историчару Нини Богдановој која је ушла у траг звону. Градоначелник Либека вратио је звоно Старој Руси. Данас се чува у локалном музеју.

Александра Гузева, 
Russia beyond 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Избор Србије - документарни филм РТ-а

Запад притиска Србију да прекине везе са Русијом

Нико не може натерати Русе да оду из Донбаса, каже бивши начелник британског генералштаба
Нико не може натерати Русе да оду из Донбаса, каже бивши начелник британског генералштаба

Бивши начелник британског генералштаба генерал Ричард Данат рекао је да ће руске снаге „готово неизбежно” заузети...

2022-07-03 20:55:29

РТ: Запад спречава Кијев да размишља о миру - Кремљ
РТ: Запад спречава Кијев да размишља о миру - Кремљ

САД и њихови савезници се и даље кладе на наставак сукоба, саопштила је Москва

2022-07-03 20:33:58

Документи о плаћеницима у украјинској војсци постаће докази у будућем трибуналу
Документи о плаћеницима у украјинској војсци постаће докази у будућем трибуналу

Документи пронађени у Северодоњецку и Лисичанску, који сведоче о присуству странаца у украјинској војсци, постаће докази...

2022-07-03 20:30:09

РТ: Луганска Народна Република ослобођена - Шојгу
РТ: Луганска Народна Република ослобођена - Шојгу

Последњи остаци украјинских снага протерани су из Луганске Народне Републике (ЛНР), саопштио је руски министар одбране...

2022-07-03 14:35:31

Словачка планира да испоручи Украјини авионе МиГ-29 и тенкове
Словачка планира да испоручи Украјини авионе МиГ-29 и тенкове

Словачка би могла да испоручи своје борбене авионе МиГ-29 и тенкове  Украјини, наводи чешка телевизија, наводећи речи словачког...

2022-07-03 13:43:28

Јапански премијер најавио планове земаља Г7 да преполове цену руске нафте
Јапански премијер најавио планове земаља Г7 да преполове цену руске нафте

Јапански премијер Фумио Кишида рекао је да би горња граница дозвољене откупне цене руске нафте могла...

2022-07-03 11:47:32

Пушилин: Неколико министарстава водиће руски званичници
Пушилин: Неколико министарстава водиће руски званичници

Неколико министарстава у ДНР водиће руски званичници, изјавио је шеф републике Денис Пушилин. „Потреба за брзим преласком...

2022-07-03 09:46:36

Лукашенко: Ако се усуде да ударе, одговор ће бити моменталан, у једној секунди
Лукашенко: Ако се усуде да ударе, одговор ће бити моменталан, у једној секунди

Белоруски председник Александар Лукашенко је рекао да је наредио војсци да нациља "центре одлучивања" - противнике...

2022-07-02 20:01:34

РТ: Кина могуће планира заузимање Месеца - НАСА
РТ: Кина могуће планира заузимање Месеца - НАСА

Кинески астронаути су заузети учењем како да униште сателите других земаља, тврди директор америке космичке агенције Бил Нелсон

2022-07-02 17:38:38

Лисичанск у потпуности под контролом савезничких снага
Лисичанск у потпуности под контролом савезничких снага

Лисичанск је ослобођен и под контролом је савезничких снага, јавља дописник РИА Новости са лица места. Напуштајући...

2022-07-02 17:28:02

Кадиров: Црвени барјак победе подигнут у централном парку Лисичанска
Кадиров: Црвени барјак победе подигнут у централном парку Лисичанска

"Црвени барјак победе подигнут је у централном парку Лисичанска у знак сећања на ослобођење града од...

2022-07-02 15:59:58

РТ: Неопходан прекид ватре у Украјини уместо санкција Русији да би се зауставила „ратна инфлација“, наводи Орбан
РТ: Неопходан прекид ватре у Украјини уместо санкција Русији да би се зауставила „ратна инфлација“, наводи Орбан

Прекид ватре у Украјини уместо санкција против Русије неопходан је да би се зауставила „ратна инфлација“,...

2022-07-02 15:29:29

Рогозин: „Роскосмос“ неће објављивати сателитске снимке подручја специјалне војне операције док се она не заврши
Рогозин: „Роскосмос“ неће објављивати сателитске снимке подручја специјалне војне операције док се она не заврши

"Роскосмос" неће објављивати никакве сателитске снимке подручја специјалне војне операције у Украјини док се она не...

2022-07-02 15:18:56

РТ: Потпуна обустава испоруке природног гаса из Русије могућа, наводи директор немачке Федералне мрежне агенције
РТ: Потпуна обустава испоруке природног гаса из Русије могућа, наводи директор немачке Федералне мрежне агенције

Потпуна обустава испоруке природног гаса из Русије је могућа, упозорио је директор немачке Федералне мрежне агенције. У...

2022-07-02 15:15:40

Кадиров: Лисичанск је наш
Кадиров: Лисичанск је наш

Председник Чеченије Рамзан Кадиров је саопштио да се савезничке снаге налазе у центру Лисичанска у ЛНР. „Лисичанск...

2022-07-02 14:58:56

Кадиров: Савезничке снаге у потпуности опколиле Лисичанск
Кадиров: Савезничке снаге у потпуности опколиле Лисичанск

Председник Чеченије Рамзан Кадиров је рекао да је Лисичанск последњи град ЛНР под контролом Кијева, те...

2022-07-02 13:17:00

Конашенков: Оборен МиГ-29, неутралисано људство и војна техника у 302 рејона
Конашенков: Оборен МиГ-29, неутралисано људство и војна техника у 302 рејона

Извештај Министарства одбране Руске Федерације о специјалној војној операцији за 02.07.2022. године који је представио портпарол...

2022-07-02 11:41:16

Израел извео ракетни напад на сиријску провинцију Тартус
Израел извео ракетни напад на сиријску провинцију Тартус

Израел је јутрос извео ракетни напад на сиријску провинцију Тартус, при чему су два цивила повређена,...

2022-07-02 11:33:00

Савезним снагама остало шест километара до потпуног опкољавања Лисичанска
Савезним снагама остало шест километара до потпуног опкољавања Лисичанска

Група руских трупа „О“ заузела је насеље Золотаревка, а за потпуно опкољавање Лисичанска, остаје да се...

2022-07-02 11:25:39

Руска војска објавила снмимак дејства тенка Т-80БВ и оклопног транспортера БТР-82А
Руска војска објавила снмимак дејства тенка Т-80БВ и оклопног транспортера БТР-82А

"Посаде оклопних возила самоуверено делују на бојном пољу, потискујући ватрене тачке и упоришта Оружаних снага Украјине...

2022-07-02 11:22:16

РТ: Москва донела одлуку да се и жито плаћа у рубљама
РТ: Москва донела одлуку да се и жито плаћа у рубљама

Москва је проширила листу роба која се мора плаћати у руској валути

2022-07-02 11:07:50

РТ: Русија обуставља испоруке гаса у ЕУ кроз „Северни ток“ због ремонта гасовода
РТ: Русија обуставља испоруке гаса у ЕУ кроз „Северни ток“ због ремонта гасовода

Планирани годишњи ремонт ће бити од 11. до 21. јула

2022-07-02 10:22:20

РТ: Пентагон испоручује Кијеву ПВО системе
РТ: Пентагон испоручује Кијеву ПВО системе

Министарство одбране САД обезбеђује додатни пакет војне помоћи за Украјину у вредности од 820 милиона долара,...

2022-07-02 09:53:17

РТ: Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије посетио снаге у Украјини
РТ: Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије посетио снаге у Украјини

Начелник Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације је посетио војску у Украјини, потврдило је Министарство у саопштењу. „Генерал...

2022-07-02 09:11:30

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк