Све што треба да знате о руском месинџеру Телеграм са 500 милиона корисника

Објављено: 24.01.2021.год.
фото: © РИА Новости / Кирилл Каллиников

Објаснићемо вам како Телеграм функционише, зашто је био блокиран у Русији и зашто би могао да нестане из App Store.


12. јануара 2021. године Telegram је постао друга најпопуларнија апликација за даунлодовање у САД, а оснивач месинџера Павел Дуров на свом каналу је објавио да је за претходна три дана месинџер добио 25 милиона нових корисника. 38% нових корисника живи у Азији, 27% су Европљани, 21% Латиноамериканци. Још 8% су становници Блиског истока. Укупан број корисника надмашио је 500 милиона, пише Russia beyond.

Број корисника Телеграма почео је да расте након што је 7. јануара блокиран налог Доналда Трампа на Твитеру, Фејсбуку, Инстаграму и другим платформама. Још један фактор повећања броја корисника била је нова политика поверљивости информација на месинџеру WhatsApp, према којој се лични подаци његових корисника дају на располагање Фејсбуку (који је власник WhatsApp-а). Касније је увођење нових правила због критике корисника 
одложено за 15. мај 2021. године.

„Људи више не желе да се одрекну приватности зарад бесплатних услуга. Не желе да буду таоци технолошких монополиста који изгледа мисле да могу да раде шта хоће чим њихове апликације достигну критичан број корисника”, прокоментарисао је Дуров.

По чему се Телеграм разликује од других месинџера?

Обични и групни четови чине само мали део инфраструктуре месинџера.

На пример, на Телеграму можете писати тајне четове, повезане за конкретним уређајем корисника, што значи да се они не чувају на серверима месинџера и по жељи корисника нестају после одређеног времена. На све фотографије или видео-записе у тим четовима можете поставити тајмер. Када он истекне, они ће сами себе уништити. Можете направити скриншот, али тада ће месинџер на то упозорити саговорника.

Уместо обичних група на Телеграму постоје канали. Њихова главна специфичност је потпуно одсуство алгоритама. У складу са приступом Телеграма, корисници сами контролишу своје коришћење медија, што значи да се све поруке објављују на каналу у хронолошком редоследу. На месинџеру нема ни функције discover која је популарна код савремених апликација. Нове занимљиве канале можете упознати или путем личних порука од пријатеља и других канала, или из спољних извора. Канал можете да водите како јавно, тако и анонимно, уз постове можете укључити могућност за коментаре, а уз канал прикачити јавни чет.


Још једна занимљива функција је упознавање на основу локације. На пример, налазите се у непознатом граду, досадно вам је и желите са неким да се упознате. Притиснете одељак „Контакти”, изаберете опцију „Пронађи људе у близини” и пред вама ће се појавити списак свих оних који се налазе близу вас (и који су пристали да укључе ту функцију). Осим тога, корисници повремено праве четове за подређену локацију, на пример, неки музеј, градски трг или бар, којим можете приступити, поставити неко питање или почети комуникацију са особом у близини.

На Телеграму функционише и велики број ботова, односно софтверских робота, који могу да вам израчунају курс долара, да вам пусте песму коју желите директно у апликацији, да направе лични избор вести за вас и тако даље.

Телеграм такође има и практичну десктоп верзију, као и веб-верзију, којима није потребна функционална веза са смартфоном, каква је потребна код WhatsApp-а и Viber-а.

А коме све то припада?

Према званичним подацима, на развоју Телеграма су радили оснивач популарне руске друштвене мреже „ВКонтакте” Павел Дуров и његов брат Николај. Прва верзија апликације појавила се у AppStore у августу 2013. године. Павел Дуров и данас тврди да се Телеграм развија и расте захваљујући његовим личним улагањима (новцу који је зарадио од ВКонтакте). 2016. године у интервјуу за часопис Fortune рекао је да на одржавање месинџера 
троши милион долара месечно.

Павел Дуров

2014. године Павел Дуров је напустио позицију генералног директора „ВКонтакте”, продао акције компаније и напустио Русију. У свом блогу је овај поступак објаснио променом састава акционара друштвене мреже 2013. године. Уочи тога је један од акционара оптужио Дурова да се бави личним пројектом Телеграм на штету интереса друштвене мреже.

Првобитно Телеграм чак није функционисао на руском језику, већ је био усмерен на људе широм света. Месинџер је 
локализован на руском тек 2017. године.

Како је Телеграм блокиран у Русији?

Исте 2017. године руска Федерална служба безбедности је тражила од Телеграма да јој преда кључеве за дешифровање преписке корисника осумњичених за припрему терористичког напада. Представници Телеграма одбили су да открију ове податке. Према њиховом образложењу, то је технички немогуће. Због тога је 2018. године Роскомнадзор, орган који контролише поштовање закона на руском сегменту интернета, званично блокирао Телеграм на територији Русије. Истина, месинџер је и даље био доступан преко VPN, а убрзо су и његови програмери научили да заобиђу блокаду тако да је функционисао чак и без коришћења туђих сервиса, понекад са ретким сметњама.

У јуну 2020. године Роскомнадзор 
је деблокирао Телеграм, рекавши да служба „позитивно оцењује спремност коју је изразио оснивач Телеграма да учествује у борби против тероризма и екстремизма”. Компанија је развила систем са спречавање терористичких напада, успевши притом да заштити садржај преписки, написао је Дуров.

Да ли је Дуров планирао да покрене криптовалуту на бази Телеграма?

Не само валуту. Дуров је планирао да покрене читаву платну блокчејн-платформу TON (Telegram Open Network), коју би чинили месинџер Telegram, криптовалута Gram и инструменти за чување података.

 

За овај пројекат Дуров је 2018. године успео да сакупи 1,7 милијарди долара од 175 инвеститора, којима је обећао да ће исплатити 2,9 милијарди токена Gram када буду пуштени у оптицај. Платформа је требало да буде покренута до краја октобра 2019. године, али 11. октобра SEC (The United States Securities and Exchange Commission) је поднела пријаву суду Јужног округа Њујорк, оптужујући Телеграм за незакониту дистрибуцију нерегистрованих дигиталних токена, које SEC третира као хартије од вредности, а не као валуту.

У марту 2020. године Суд државе Њујорк 
оценио је да Gram није валута, него вредносна хартија, забранио је њихово емитовање и дистрибуцију инвеститорима у САД и целом свету. Дуров је са SEC потписао мирни споразум, према којем инвеститорима треба да исплати 1,2 милијарде долара. У мају исте године Павел Дуров је саопштио да затвара TON, а у јуну је исплатио сва дуговања.

Шта ће сада бити са Телеграмом?

У децембру 2020. године Павел Дуров је објавио да ће Телеграм од 2021. године почети да зарађује. Према речима оснивача месинџера, процес ће бити „ненаметљив”. Сви постојећи сервиси ће за кориснике и даље бити бесплатни, а у четовима неће бити никаквих реклама. Дуров планира да зарађује на додатним функцијама за пословне тимове и за кориснике са већим потребама, као што су екстра стикери.

„Понудићемо сопствену рекламну платформу за канале, која ће корисницима обезбедити удобност и поверљивост, а нама омогућити да покријемо трошкове одржавања сервера и саобраћаја на месинџеру”, 
написао је Дуров на свом Телеграм каналу. Платформа тренутно не регулише рекламе на својим каналима.

Након те изјаве у јануару 2021. године неколико западних инвеститора понудило је да откупи удео у месинџеру од 5-10% за 30 милијарди долара. Дуров је то одбио, 
објавио је The Bell позивајући се на своје изворе. Такође The Information је објавио да је Дуров добио понуду да узме у зајам милијарду долара, али да засад није донео коначно одлуку о томе. По мишљењу портала, дуг би могао да се претвори у акције у случају да компанија изађе на IPO, а новац је неопходан за проширење и финансирање Телеграма пре његовог изласка на берзу.

Ако се месинџер шири и могао би да изађе на берзу, значи да им добро иде?

Не сасвим. Постоји реалан ризик да ће Телеграм бити уклоњен из продавнице апликација  AppStore. У том случају ће им бити много теже да шире корисничку базу.

 

17. јануара 2020. године америчка непрофитна организација Coalition for a Safer Web тужила је компанију Apple суду тражећи да се месинџер Телеграм уклони из AppStore, објавио је Washington Post. По мишљењу ове организације, на месинџеру су се ширили екстремистички позиви уочи јуриша на Капитол у Вашингтону 6. јануара 2021. године, а Телеграм није предузео никакве мере да ове поруке блокира. Дуров засад није коментарисао тужбу, али на њу је већ реаговао министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Чуо сам већ да прете Телеграму да ће му ускратити могућност да пружа своје услуге. То ће бити занимљиво”, 
изјавио је Лавров.

Павел Дуров је и сам више пута критиковао компанију Apple. Између осталог, због тога што 
узима 30% од продаје туђих апликација на AppStore. Према речима Дурова, Apple цензурише део апликација, надзире кориснике и приморава ауторе апликација да приказују више реклама како би зарадили.

Осим тога, Дуров је у јануару 2021. године критиковао одлуку Apple и Google да из својих продавница уклоне Parler, апликацију популарну међу присталицама бившег председника САД Доналда Трампа. Дуров је такође 
позвао све кориснике да пређу на Android.

„Apple је опаснији од ово двоје, јер може потпуно да контролише које апликације користите, док на Android можете да инсталирате self-hosted апликације као APK-ове. Што се тиче iOS-а, радимо на веб апликацији са много функција и опција која ће функционисати на Сафарију скоро једнако глатко као његове изворне апликације. То ипак није исто, али ће функционисати у екстремним случајевима ако буде потребно”, 
рекао је Дуров, преноси Russia beyond.

Након што инсталирате "Телеграм", наш портал "Восток" можете пратити на следећој адреси:  https://t.me/vostokvesti

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

РТ: Русија предложила начин како би САД могле да закључе безбедносни споразум

Москва тражи да се САД сложе да не дозволе Кијеву да постане члан НАТО-а

Стијовић: Трепни Дритане ако си уцијењен
Стијовић: Трепни Дритане ако си уцијењен

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде мр Александар Стијовић реаговао је на новонасталу политичку ситуацију поручивши потпредсједнику...

2022-01-20 10:37:54

Реферисање о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2021. годину
Реферисање о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2021. годину

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је, заједно са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, реферисању о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2021. годину у Дому Гарде на Топчидеру.

2022-01-20 10:03:31

РТ: Бајден запретио Путину санкцијама које „никада није видео“
РТ: Бајден запретио Путину санкцијама које „никада није видео“

„Никада није видео санкције попут оних које ћу ја увести.“

2022-01-20 09:35:46

Мојсиловић: Према Резолуцији 1244 и Војнотехничком споразуму јединице Kфора једине легалне снаге у покрајини
Мојсиловић: Према Резолуцији 1244 и Војнотехничком споразуму јединице Kфора једине легалне снаге у покрајини

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић рекао је да не искључује нове једностране акције косовских безбедносних снага на северу Kосова и Метохије, додавши да ће ВС реаговати на такве покушаје.

2022-01-20 09:28:27

Џабаров: Забрана пословања руским банкама са доларом била би страшна пре свега за саме САД
Џабаров: Забрана пословања руским банкама са доларом била би страшна пре свега за саме САД

Забрана руским банкама да послују са доларом више би погодила и саме САД, јер ће велике...

2022-01-20 09:06:21

РТ: Русија ће морати да плати високу цену уколико дође до војне интервенције против Украјине - Шолц
РТ: Русија ће морати да плати високу цену уколико дође до војне интервенције против Украјине - Шолц

Немачки канцелар Олаф Шолц одбацио је шансу да обустави прекид процеса сертификације гасовода "Северни ток 2",...

2022-01-20 08:18:28

Затулин: Споразуми из Минска препрека за формално признавање ДНР-а и ЛНР-а
Затулин: Споразуми из Минска препрека за формално признавање ДНР-а и ЛНР-а

Први заменик шефа Комитета Државне думе за послове Заједнице независних држава (ЗНД), евроазијске интеграције и односе...

2022-01-19 19:16:36

Комунистичка партија Русије предложила да се признају Доњецка и Луганска Народна Република
Комунистичка партија Русије предложила да се признају Доњецка и Луганска Народна Република

Посланици Комунистичке партије Русије предали су Државној думи предлог којим се позива председник Владимир Путин да...

2022-01-19 18:59:09

Мировне снаге ОДКБ-а се у потпуности повукле из Казахстана у матичне земље
Мировне снаге ОДКБ-а се у потпуности повукле из Казахстана у матичне земље

Руски транспортни авиони извршили 230 летова ради превоза снага и технике

2022-01-19 18:55:23

Кривокапић иницирао смену Абазовића
Кривокапић иницирао смену Абазовића

Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић саопштио је да је поднио иницијативу за смену потпредседника Дритана...

2022-01-19 18:50:44

РТ: Русија позвала САД да одустану од планова за испоруку оружја Украјини ако су заиста посвећене дипломатским напорима за решавање сукоба
РТ: Русија позвала САД да одустану од планова за испоруку оружја Украјини ако су заиста посвећене дипломатским напорима за решавање сукоба

Москва позвала Вашингтон да искористи свој утицај на Кијев ради стварања мира у Донбасу

2022-01-19 18:50:26

Мандић: Спријечити промјену изборне воље
Мандић: Спријечити промјену изборне воље

Jедан од лидера Демократског фронта и челник Нове српске демократије Андрија Мандић казао је за Портал...

2022-01-19 18:25:59

Бечић: Ово је издаја какву не памти Црна Гора
Бечић: Ово је издаја какву не памти Црна Гора

Обраћање предсједника Скупштине Црне Горе, Алексе Бечића поводом иницијативе УРА-е, ДПС-а и других опозиоционих странака да...

2022-01-19 18:19:33

УРА са ДПС-ом и другим опозиционим партијама иницирала гласање о неповјерењу Влади Црне Горе
УРА са ДПС-ом и другим опозиционим партијама иницирала гласање о неповјерењу Влади Црне Горе

Посланици Грађанског покрета УРА из позиције и опозиционог ДПС-а, заједно са другим опозиционим партијама иницирали су...

2022-01-19 18:06:18

Москва: Невиђена читава ситуација у којој се налазимо резултат деструктивног курса САД-а и НАТО-а
Москва: Невиђена читава ситуација у којој се налазимо резултат деструктивног курса САД-а и НАТО-а

Заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков изразио је уверење да не постоји ризик од потпуних војних...

2022-01-19 14:11:26

УРА поднијела иницијативу за смјену Владе
УРА поднијела иницијативу за смјену Владе

Грађански покрет УРА неће симулирати процесе, одуговлачити и мрцварити већинску вољу грађана који желе стабилност, реформе и пут ка ЕУ и већ данас је у скупштинску процедуру упутила иницијативу на основу које ће се видјети да ли актуелна Влада има подршку већине посланика, саопштено је из УРА-е.

2022-01-19 13:46:51

Министарства правде Србије и Русије у марту потписују меморандум о сарадњи
Министарства правде Србије и Русије у марту потписују меморандум о сарадњи

Министар правде у Влади Републике Србије Маја Поповић боравила је, на позив највишег државног руководства Руске...

2022-01-19 12:43:25

Володин и Дачић разговарали о развоју међупарламентарних односа
Володин и Дачић разговарали о развоју међупарламентарних односа

Председник Државне думе Вјачеслав Володин имао је телефонски разговор са председником Народне скупштине Србије Ивицом Дачићем,...

2022-01-19 12:34:12

Данас је Богојављење, обичаји кажу да почињу дани погодни за венчања
Данас је Богојављење, обичаји кажу да почињу дани погодни за венчања

Богојављење је празник установљен на спомен Христовог крштења и објављивање Богочовека. Један је од 15 највећих хришћанских празника. Традиционално се на овај дан плива за Часни крст, које ће ове године у неким местима изостати због лоше епидемијске ситуације.

2022-01-19 11:00:10

РТ: Украјини испоручене британске противоклопне ракете
РТ: Украјини испоручене британске противоклопне ракете

Велика Британија испоручила Кијеву оружје усред тензија са Русијом

2022-01-19 10:29:07

РТ: Језгро Земље се хлади брже него што се очекивало - студија
РТ: Језгро Земље се хлади брже него што се очекивало - студија

Тектонски процес између језгра и површинских слојева могао би стати раније него што се очекивало

2022-01-19 09:14:33

САД: Вежбе Русије и Белорусије изузетно опасна демонстрација силе
САД: Вежбе Русије и Белорусије изузетно опасна демонстрација силе

Сједињене Америчке Државе сматрају вежбе Руске Федерације и Белорусије изузетно „опасном демонстрацијом силе“ у контексту ситуације...

2022-01-19 08:53:02

РТ: Немци морају да знају да Украјина постоји – украјински амбасадор
РТ: Немци морају да знају да Украјина постоји – украјински амбасадор

Амбасадор Украјине у Немачкој окривио је Берлин због непоштовања културе његове земље

2022-01-19 08:47:51

„САД забринуте због војних вежби Русије и Белорусије“
„САД забринуте због војних вежби Русије и Белорусије“

САД су забринуте због војних вежби Русије и Белорусије, изјавила је амбасадор САД при УН Линда...

2022-01-19 08:47:02

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: