Руски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут - 26.12.

Објављено: 27.12.2015.год.

  


  ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја руских ваздушних удара у Сирији по данима 


Интерактивна мапа ситуације на фронту у Сирији - Кликнути овде или на мапу испод


Испод се налази интерактивна мапа бојевих дејстава и ваздушних удара Русије у Сирији -  Клинути овде или на мапу испод


Руски ваздушни напади у Сирији
Преглед бојевих дејстава и ваздушних удара Русије у Сирији за 26.
12.Дејство по инфраструктури терориста

Дејство авијације по колони терористаТерористи у Дамаску предају тешко наоружање сиријској војсци - 
Терористи ДАЕШ-а (такозване Исламске државе), Нусра фронта и осталих терористичких организација почели су да предају тешко наоружање сиријској војсци у рејонима палестинског кампа Јармук, на југу Дамаска, саопштио је извор из сиријске војске.

„Јуче је пристигло 18 аутобуса војних инжењера и представника Уједињених нација. Њихов задатак је да преузму тешко наоружање од терориста ДАЕШ-а. Они који то буду учинили ће касније бити пребачени на исток Дамаска“, прецизирао је војни извор.

Према његовим речима, у случају да све прође према плану, јужни део Дамаска ће напустити око 3.500 терориста и чланова њихових породица.

Према догoвору терориста и представника сиријске војске, они ће бити пребачени у Раку, за коју се сматра да је главни град ДАЕШ-а, док ће поједини отићи у град Мари на северозападу Сирије.

Борцима ће бити дозвољено да код себе имају лако и средње наоружање, док ће свe тешко бити уништено. 

Камп Јармук је формиран 1957. године на југу Дамаска и служио је како би прихватио избеглице из Палестине. Тренутно у том кампу живи 18.000 људи. Почетком априла терористи ДАЕШ-а организовали напад и окупирали већи део палестинског кампа.

Дејство по нафтној инфраструктури терориста


Убијен jeдан од вођа исламиста - 
Вођа радикалне исламистичке групе Џаиш ел ислам убијен је у ваздушном нападу у близини Дамаска, извештавају локални медији.

Захран Алуш је убијен у ваздушној рацији, чији је циљ био штаб његове групе, према изворима источне Гуте.

​Извештај локалних медија наводи да је Алуш убијен у ваздушном нападу спроведеном од стране  руског ваздухопловства. Руско Министарство одбране није потврдило ту информацију.

Џаиш ел ислам је исламистичка група формирана спајањем неколико опозиционих група 2013. године. Група дејствује у предграђу Дамаска и источној Гути и део је Исламског фронта.

Група сарађује и спроводи заједничке операције са Нусра фронтом, а њен лидер се сматрао једним од најистакнутијих исламских вођа.

Џаиш ел ислам је често критикован због окрутности, укључујући и јавна погубљења затвореника.

Колоне камиона са нафтом на сиријско-турској граници


Руска авијација извела више од 5.200 налета у Сирији - 

Руска обавештајна служба забележила је скоро 12 хиљада нафтних цистерни на турско-ирачкој граници на прелазу у рејону Захо, изјавио је генерал Рудској.

„У тренутку снимања у рејону Захо са обе стране турско-ирачке границе налазило се 11.775 нафтних цистерни и камиона, од којих је 4.530 на територији Турске, а 7.245 у Ираку“, рекао је новинарима Рудској.

Терористи у Сирији маскирају цистерне и крећу се ноћу.

„Наставља се коришћење северне и западне трасе у Сирији, о којима смо раније говорили. Услед губитака од руске авијације, терористи се крећу по њима углавном ноћу. Цистерне се прерушавају у обичне камионе и крећу се у малим колонама од по неколико десетина возила“, рекао је новинарима Рудској.

Руска авијација је извела више од 5.200 налета од 30. септембра, када је почела операцију у Сирији, изјавио је начелник главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Русије Сергеј Рудској.

„Од 30. септембра, руска авијација је у Сирији извела 5.240 налета, укључујући 145 налета авиона стратешке, ракетне и далеке бомбардерске авијације“, рекао је генерал Рудској новинарима.

Руска авијација је у четвртак извела 189 удара по објектима исламиста у Сирији, рекао је руски генерал.

„Само јуче је изведено 189 удара по објектима милитаната, од којих су 142 планирана“, рекао је Рудској.

Сиријске владине снаге и патриотски одреди опозиције делују и постижу највише успеха у провинцијама Алепу и Латакији и предграђима Дамаска.

У провинцији Латакија одреди сиријске армије водили су офанзиву у правцу севера и истока. Успостављена је контрола над висоравни Џебел Ноба, која је кључна за развој", рекао је он.Руски авиони су за недељу дана у Сирији уништили нове објекте за производњу и прераду нафту које користе терористи.

Он је додао да је од почетка руске операције уништено око 2.000 цистерни терориста.ку руске авијације, владине снаге, као и одреди патриотски расположене опозиције, настављају да воде офанзиву против одреда милитаната у свим правцима. Највећи успех постигнут је у провинцијама Алепу и Латакији и предграђима Дамаска“, рекао је Рудској.

Сиријска војска уз подршку руске авијације сужава обруч око терориста у предграђу Дамаска, навео је руски генерал.

„У предграђима Дамаска владине снаге су успеле да успоставе контролу над насељем Масрџ Султан и настављају са чишћењем тог подручја, сужавајући круг око нелегитимних оружаних формација у правцу Нашабија, Нула, Дума, Зибдина“, додао је Рудској.

Сиријска војска је уз подршку руске авијације у Латакији успоставила контролу над кључном висоравни Џебел Нобом и очистила од милитаната насеље Кепир, изјавио је руски генерал.

„У провинцији Латакија одреди сиријске армије водили су офанзиву у правцу севера и истока. Успостављена је контрола над висоравни Џебел Ноба, која је кључна за развој“, рекао је он.

Руски авиони су за недељу дана у Сирији уништили нове објекте за производњу и прераду нафту које користе терористи.

Он је додао да је од почетка руске операције уништено око 2.000 цистерни терориста.


Преглед политичких и других вести за 26.12.
САД: Нема сарадње са Москвом док год власти подржавају Асада - Вашингтон не намерава да размењује информацију о Сирији са Москвом док год руске власти не промене став по питању сиријског председника Башара ел Асада, изјавила је представница Министарства одбране САД Мишел Балданса.

„Став Министарства одбране остаје непромењен. Ми не намеравамо да сарађујемо са Русијом док год Москва не промени стратегију у виду подршке Асада и не фокусира се на борбу против ДАЕШ-а“, рекла је она.

Истовремено, представник руског Генералштаба Сергеј Рудској рекао је да је Русија спремна да сарађује са међународном коалицијом, предвођеном САД, у виду размене информација како би допринели борби против ДАЕШ-а (такозване Исламске државе).

Према његовим речима, Москва од Вашингтона такође очекује спремност за сарадњу по том питању.

Активности стране војске без одобрења Дамаска сматрају се агресијом - 
Амбасадор Сирије у Русији Ријад Хадад рекао је да све активности страних армија у Сирији, чак и против оружаних терористичких група, морају да буду координисане са сиријском војском и сиријском Владом.

Страно мешање у Сирији без одобрења власти у земљи, чак и током операција против терориста, сматра се агресијом против суверенитета Сирије, рекао је сиријски амбасадор Ријад Хадад.

„Ми смо упозоравали да стране акције у Сирији, чак и против наоружаних терористичких група, морају да се координирају са сиријском војском и сиријском Владом. Било која страна интервенција без сагласности наше Владе сматра се агресијом против суверенитета наше земље“.

Русија тражи истрагу због шверца сарина из Турске у Сирију - 
Москва очекује да кривци терористичког напада у Источној Гути, у ком је коришћена отровна супстанца сарин, буду кажњени, рекла је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Мисија Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) и Уједињених нација треба да истражи саопштење о шверцу компонената сарина из Турске у Сирију, изјавила је Марија Захарова.

Према њеним речима, резултати истраге треба да буду предати Савету безбедности УН.

„Сматрамо да овај специјализовани механизам треба у оквиру свог мандата пажљиво да истражи информације које су представили турски парламентарци (о шверцу компонената сарина) и упозна СБ УН са резултатима“, рекла је Захарова. Читајте више

Турска: Мере заштите туризма због кризе с Русијом - 
Премијер Турске Ахмет Давутоглу објавио је кораке које ће Анкара предузети као подршку туристичком сектору земље након увођења економских мера Русије.

Власти Русије су раније забраниле продају туристичких аранжмана за Турску и чартер летове, док ће се редовни ваздушни саобраћај са том земљом налазити под посебном безбедносном контролом.

Ограничавајуће мере против Турске се предузимају због инцидента са руским бомбардером Су-24 који су оборили авиони турског Ратног ваздухопловства на сиријској територији. Читајте више

Русија и Индија се залажу за стварање широке антитерористичке коалиције - 
Русија и Индија се залажу за стварање широке антитерористичке коалиције за борбу против терористичке организације ДАЕШ (такозвана Исламска држава), то је у интересу целе међународне заједнице, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„Наше земље се залажу за политичко решавање конфликта у Сирији, за допринос процесу националног помирења у Авганистану. Уверени смо да је у интересу целе светске заједнице да се формира широка антитерористичка коалиција која би деловала на основу међународног права и под окриљем Уједињених нација“, рекао је Путин новинарима након састанка с премијером Индије Нарендром Модијем. 

Индијски премијер је потврдио да се ставови Русије и Индије о борби против тероризма подударају.

„Председник Путин и ја веома смо блиски у ставовима о глобалним питањима… Верујемо да свет мора да се уједини и да крене у заједничко деловање у борби против тероризма“, рекао је Моди. 

У заједничком саопштењу након састанка двојица лидера су истакла да је борба против тероризма могућа „само уз јединствено залагање целог света и без двоструких стандарда“.

„Одлучно осуђујући тероризам у свим његовим формама, земље саопштавају да је ефикасна борба против ове глобалне претње могућа само уз јединствено залагање целе светске заједнице, без изузетака и без двоструких стандарда, уз строго поштовање одредби резолуција Савета безбедности Уједињених нација“, наведено је у документу. Читајте више

Руски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут -

 

    ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја руских ваздушних удара у Сирији по данима 


(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Володин: Двадесет година од једне од највећих обмана светске заједнице од стране САД, УН треба да истраже злочине САД против човечности

Председник Државне думе Вјачеслав Володин је саопштио да УН треба да истраже злочине САД против човечности. „Двадесет...

РТ: Путин није претио Немачкој - Шолц
РТ: Путин није претио Немачкој - Шолц

Немачки тенкови такође не представљају претњу руској територији, рекао је немачки канцелар

2023-02-05 10:15:11

РТ: Нисмо заинтересовани за војну конфронтацију између Израела и Русије - Нетанијаху
РТ: Нисмо заинтересовани за војну конфронтацију између Израела и Русије - Нетанијаху

Израел ће пажљиво проучити могућност снабдевања Украјине одбрамбеним оружјем, рекао је израелски премијер

2023-02-05 09:45:07

РТ: Чланство Кијева у НАТО-у није на дневном реду - Париз
РТ: Чланство Кијева у НАТО-у није на дневном реду - Париз

Тренутно се не разговара о приступању Украјине НАТО-у, с обзиром на стална непријатељства између Москве и...

2023-02-05 09:39:45

Мађарска: Категорички смо против даљег проширења санкција за руске енергенте
Мађарска: Категорички смо против даљег проширења санкција за руске енергенте

Мађарска влада је категорички против даљег проширења санкција за руске енергенте, саопштило је Министарство енергетике те...

2023-02-05 09:19:39

РТ: Москва легитимна мета за Украјину - Кијев
РТ: Москва легитимна мета за Украјину - Кијев

Украјинска војска се неће суздржавати када су у питању напади на локације унутар Русије, каже Фјодор...

2023-02-05 08:56:24

За јужне четврти Артемовска се воде жестоке градске борбе
За јужне четврти Артемовска се воде жестоке градске борбе

За јужне четврти Артемовска воде се жестоке градске борбе у које Кијев убацује нове и нове...

2023-02-05 08:45:04

РТ: Руски батаљон даје 170.000 долара за сваки западни тенк у оперативном стању
РТ: Руски батаљон даје 170.000 долара за сваки западни тенк у оперативном стању

Руски батаљон понудио је награду за сваки оперативни тенк западне производње који заробе руске снаге. Саопштење је...

2023-02-05 08:29:55

Шолц саопштио да има „договор“ са Зеленским да се западно оружје неће користити за нападе на Русију
Шолц саопштио да има „договор“ са Зеленским да се западно оружје неће користити за нападе на Русију

Немачки канцелар Олаф Шолц је саопштио да има договор са Владимиром Зеленским да се западно оружје...

2023-02-05 08:16:26

Нетанијаху устврдио да је „нашао компромис“ са Путином о Блиском истоку
Нетанијаху устврдио да је „нашао компромис“ са Путином о Блиском истоку

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је устврдио да је нашао компромис са руским председником Владимиром Путином о...

2023-02-05 07:12:56

Мађарска: Резолуција ЕУ је све, само не позив на мир, много је вероватније да је то велики корак ка војној ескалацији
Мађарска: Резолуција ЕУ је све, само не позив на мир, много је вероватније да је то велики корак ка војној ескалацији

Резолуција Европског парламента о испоруци тешког наоружања Украјини и позиви на потпуни ембарго на енергенте и...

2023-02-04 16:43:34

Владимир Кршљанин: Издржати до победе
Владимир Кршљанин: Издржати до победе

У свету, реално, победа се већ десила. За само неколико деценија, без ратова, колонизација и уцена,...

2023-02-04 16:30:22

Савет ЕУ одобрио горњу границу цена руске нафте и деривата
Савет ЕУ одобрио горњу границу цена руске нафте и деривата

Савет ЕУ је званично одобрио одлуку да се, заједно са Г7, уведе горња граница цена руских...

2023-02-04 15:31:11

Париз: Макрон позива Путина углавном на захтев Зеленског
Париз: Макрон позива Путина углавном на захтев Зеленског

Француски председник Емануел Макрон зове руског лидера Владимира Путина на захтев председника Украјине Владимира Зеленског, рекла...

2023-02-04 15:28:28

Конашенков: Непријатељ избачен са западне периферије насеља Двуречное, неутралисано људство и техника у 108 рејона
Конашенков: Непријатељ избачен са западне периферије насеља Двуречное, неутралисано људство и техника у 108 рејона

Извештај Министарства одбране Руске Федерације о специјалној војној операцији за 04.02.2023. године

2023-02-04 13:40:34

РТ: Немачка покушава да смањи потрошњу гаса како би надокнадила недостатак руских залиха
РТ: Немачка покушава да смањи потрошњу гаса како би надокнадила недостатак руских залиха

Немачка домаћинства и предузећа ниса успели да уштеде довољно природног гаса у другој половини прошлог месеца,...

2023-02-04 12:52:25

Генерални тужилац Немачке: Резултати истраге за сада нису указали на повезаност Русије са експлозијама на гасоводима „Северни ток“
Генерални тужилац Немачке: Резултати истраге за сада нису указали на повезаност Русије са експлозијама на гасоводима „Северни ток“

Немачка нема доказа о умешаности Русије у експлозијама на гасоводима "Северни ток", рекао је немачки генерални...

2023-02-04 12:43:59

Велики успех НИС-ове апликације за плаћање горива
Велики успех НИС-ове апликације за плаћање горива

Више од 250.000 корисника преузело „Drive.Go“

2023-02-04 11:36:19

Нови национални бизнис Украјине - како је Кијев претворио рат у Донбасу у профитабилан посао
Нови национални бизнис Украјине - како је Кијев претворио рат у Донбасу у профитабилан посао

Годину дана након почетка руске специјалне војне операције у Донбасу, украјинска политичка елита не престаје да...

2023-02-04 10:57:09

Медведев: Удари на Крим ће бити праћени ударима одмазде, запалиће се сва Украјина која остане под влашћу Кијева
Медведев: Удари на Крим ће бити праћени ударима одмазде, запалиће се сва Украјина која остане под влашћу Кијева

Они који тврде да ће испоруке оружја Запада Украјини и дозвола за ударе на руску територију...

2023-02-04 10:24:36

Антонов: САД не познају границе у настојању да Русији нанесу стратешки пораз, могле би да дођу до апсолутног лудила
Антонов: САД не познају границе у настојању да Русији нанесу стратешки пораз, могле би да дођу до апсолутног лудила

Пребацивање све снажнијег наоружања Кијеву је намерна ескалација сукоба од стране Сједињених Држава, рекао је Анатолиј...

2023-02-04 10:13:16

МО Русије: После тешког преговарачког процеса 63 руска војника враћена из украјинског заробљеништва
МО Русије: После тешког преговарачког процеса 63 руска војника враћена из украјинског заробљеништва

После тешког преговарачког процеса, 63 руска војника враћена су из украјинског заробљеништва, саопштило је Министарство одбране. „Група...

2023-02-04 10:04:13

Медведев: У зависности од природе претњи, спремни смо да употребимо све врсте оружја
Медведев: У зависности од природе претњи, спремни смо да употребимо све врсте оружја

Русија не поставља себи никаква ограничења када одговара на нападе, у зависности од природе претњи, спремна...

2023-02-04 09:54:27

РТ: САД ће морати да се отарасе синдрома некажњивости - Москва
РТ: САД ће морати да се отарасе синдрома некажњивости - Москва

Вашингтон не треба да очекује да ће свет заборавити да је измислио своје оправдање за инвазију...

2023-02-04 09:39:43

Пекинг: Кина не прихвата неосноване спекулације и помпе око ситуације са балоном
Пекинг: Кина не прихвата неосноване спекулације и помпе око ситуације са балоном

Кина не прихвата неосноване спекулације и помпе око ситуације са балоном, рекао је Ванг Ји, члан...

2023-02-04 09:24:53

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк