Руски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут - 26.12.

Објављено: 27.12.2015.год.

  


  ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја руских ваздушних удара у Сирији по данима 


Интерактивна мапа ситуације на фронту у Сирији - Кликнути овде или на мапу испод


Испод се налази интерактивна мапа бојевих дејстава и ваздушних удара Русије у Сирији -  Клинути овде или на мапу испод


Руски ваздушни напади у Сирији
Преглед бојевих дејстава и ваздушних удара Русије у Сирији за 26.
12.Дејство по инфраструктури терориста

Дејство авијације по колони терористаТерористи у Дамаску предају тешко наоружање сиријској војсци - 
Терористи ДАЕШ-а (такозване Исламске државе), Нусра фронта и осталих терористичких организација почели су да предају тешко наоружање сиријској војсци у рејонима палестинског кампа Јармук, на југу Дамаска, саопштио је извор из сиријске војске.

„Јуче је пристигло 18 аутобуса војних инжењера и представника Уједињених нација. Њихов задатак је да преузму тешко наоружање од терориста ДАЕШ-а. Они који то буду учинили ће касније бити пребачени на исток Дамаска“, прецизирао је војни извор.

Према његовим речима, у случају да све прође према плану, јужни део Дамаска ће напустити око 3.500 терориста и чланова њихових породица.

Према догoвору терориста и представника сиријске војске, они ће бити пребачени у Раку, за коју се сматра да је главни град ДАЕШ-а, док ће поједини отићи у град Мари на северозападу Сирије.

Борцима ће бити дозвољено да код себе имају лако и средње наоружање, док ће свe тешко бити уништено. 

Камп Јармук је формиран 1957. године на југу Дамаска и служио је како би прихватио избеглице из Палестине. Тренутно у том кампу живи 18.000 људи. Почетком априла терористи ДАЕШ-а организовали напад и окупирали већи део палестинског кампа.

Дејство по нафтној инфраструктури терориста


Убијен jeдан од вођа исламиста - 
Вођа радикалне исламистичке групе Џаиш ел ислам убијен је у ваздушном нападу у близини Дамаска, извештавају локални медији.

Захран Алуш је убијен у ваздушној рацији, чији је циљ био штаб његове групе, према изворима источне Гуте.

​Извештај локалних медија наводи да је Алуш убијен у ваздушном нападу спроведеном од стране  руског ваздухопловства. Руско Министарство одбране није потврдило ту информацију.

Џаиш ел ислам је исламистичка група формирана спајањем неколико опозиционих група 2013. године. Група дејствује у предграђу Дамаска и источној Гути и део је Исламског фронта.

Група сарађује и спроводи заједничке операције са Нусра фронтом, а њен лидер се сматрао једним од најистакнутијих исламских вођа.

Џаиш ел ислам је често критикован због окрутности, укључујући и јавна погубљења затвореника.

Колоне камиона са нафтом на сиријско-турској граници


Руска авијација извела више од 5.200 налета у Сирији - 

Руска обавештајна служба забележила је скоро 12 хиљада нафтних цистерни на турско-ирачкој граници на прелазу у рејону Захо, изјавио је генерал Рудској.

„У тренутку снимања у рејону Захо са обе стране турско-ирачке границе налазило се 11.775 нафтних цистерни и камиона, од којих је 4.530 на територији Турске, а 7.245 у Ираку“, рекао је новинарима Рудској.

Терористи у Сирији маскирају цистерне и крећу се ноћу.

„Наставља се коришћење северне и западне трасе у Сирији, о којима смо раније говорили. Услед губитака од руске авијације, терористи се крећу по њима углавном ноћу. Цистерне се прерушавају у обичне камионе и крећу се у малим колонама од по неколико десетина возила“, рекао је новинарима Рудској.

Руска авијација је извела више од 5.200 налета од 30. септембра, када је почела операцију у Сирији, изјавио је начелник главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Русије Сергеј Рудској.

„Од 30. септембра, руска авијација је у Сирији извела 5.240 налета, укључујући 145 налета авиона стратешке, ракетне и далеке бомбардерске авијације“, рекао је генерал Рудској новинарима.

Руска авијација је у четвртак извела 189 удара по објектима исламиста у Сирији, рекао је руски генерал.

„Само јуче је изведено 189 удара по објектима милитаната, од којих су 142 планирана“, рекао је Рудској.

Сиријске владине снаге и патриотски одреди опозиције делују и постижу највише успеха у провинцијама Алепу и Латакији и предграђима Дамаска.

У провинцији Латакија одреди сиријске армије водили су офанзиву у правцу севера и истока. Успостављена је контрола над висоравни Џебел Ноба, која је кључна за развој", рекао је он.Руски авиони су за недељу дана у Сирији уништили нове објекте за производњу и прераду нафту које користе терористи.

Он је додао да је од почетка руске операције уништено око 2.000 цистерни терориста.ку руске авијације, владине снаге, као и одреди патриотски расположене опозиције, настављају да воде офанзиву против одреда милитаната у свим правцима. Највећи успех постигнут је у провинцијама Алепу и Латакији и предграђима Дамаска“, рекао је Рудској.

Сиријска војска уз подршку руске авијације сужава обруч око терориста у предграђу Дамаска, навео је руски генерал.

„У предграђима Дамаска владине снаге су успеле да успоставе контролу над насељем Масрџ Султан и настављају са чишћењем тог подручја, сужавајући круг око нелегитимних оружаних формација у правцу Нашабија, Нула, Дума, Зибдина“, додао је Рудској.

Сиријска војска је уз подршку руске авијације у Латакији успоставила контролу над кључном висоравни Џебел Нобом и очистила од милитаната насеље Кепир, изјавио је руски генерал.

„У провинцији Латакија одреди сиријске армије водили су офанзиву у правцу севера и истока. Успостављена је контрола над висоравни Џебел Ноба, која је кључна за развој“, рекао је он.

Руски авиони су за недељу дана у Сирији уништили нове објекте за производњу и прераду нафту које користе терористи.

Он је додао да је од почетка руске операције уништено око 2.000 цистерни терориста.


Преглед политичких и других вести за 26.12.
САД: Нема сарадње са Москвом док год власти подржавају Асада - Вашингтон не намерава да размењује информацију о Сирији са Москвом док год руске власти не промене став по питању сиријског председника Башара ел Асада, изјавила је представница Министарства одбране САД Мишел Балданса.

„Став Министарства одбране остаје непромењен. Ми не намеравамо да сарађујемо са Русијом док год Москва не промени стратегију у виду подршке Асада и не фокусира се на борбу против ДАЕШ-а“, рекла је она.

Истовремено, представник руског Генералштаба Сергеј Рудској рекао је да је Русија спремна да сарађује са међународном коалицијом, предвођеном САД, у виду размене информација како би допринели борби против ДАЕШ-а (такозване Исламске државе).

Према његовим речима, Москва од Вашингтона такође очекује спремност за сарадњу по том питању.

Активности стране војске без одобрења Дамаска сматрају се агресијом - 
Амбасадор Сирије у Русији Ријад Хадад рекао је да све активности страних армија у Сирији, чак и против оружаних терористичких група, морају да буду координисане са сиријском војском и сиријском Владом.

Страно мешање у Сирији без одобрења власти у земљи, чак и током операција против терориста, сматра се агресијом против суверенитета Сирије, рекао је сиријски амбасадор Ријад Хадад.

„Ми смо упозоравали да стране акције у Сирији, чак и против наоружаних терористичких група, морају да се координирају са сиријском војском и сиријском Владом. Било која страна интервенција без сагласности наше Владе сматра се агресијом против суверенитета наше земље“.

Русија тражи истрагу због шверца сарина из Турске у Сирију - 
Москва очекује да кривци терористичког напада у Источној Гути, у ком је коришћена отровна супстанца сарин, буду кажњени, рекла је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Мисија Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) и Уједињених нација треба да истражи саопштење о шверцу компонената сарина из Турске у Сирију, изјавила је Марија Захарова.

Према њеним речима, резултати истраге треба да буду предати Савету безбедности УН.

„Сматрамо да овај специјализовани механизам треба у оквиру свог мандата пажљиво да истражи информације које су представили турски парламентарци (о шверцу компонената сарина) и упозна СБ УН са резултатима“, рекла је Захарова. Читајте више

Турска: Мере заштите туризма због кризе с Русијом - 
Премијер Турске Ахмет Давутоглу објавио је кораке које ће Анкара предузети као подршку туристичком сектору земље након увођења економских мера Русије.

Власти Русије су раније забраниле продају туристичких аранжмана за Турску и чартер летове, док ће се редовни ваздушни саобраћај са том земљом налазити под посебном безбедносном контролом.

Ограничавајуће мере против Турске се предузимају због инцидента са руским бомбардером Су-24 који су оборили авиони турског Ратног ваздухопловства на сиријској територији. Читајте више

Русија и Индија се залажу за стварање широке антитерористичке коалиције - 
Русија и Индија се залажу за стварање широке антитерористичке коалиције за борбу против терористичке организације ДАЕШ (такозвана Исламска држава), то је у интересу целе међународне заједнице, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„Наше земље се залажу за политичко решавање конфликта у Сирији, за допринос процесу националног помирења у Авганистану. Уверени смо да је у интересу целе светске заједнице да се формира широка антитерористичка коалиција која би деловала на основу међународног права и под окриљем Уједињених нација“, рекао је Путин новинарима након састанка с премијером Индије Нарендром Модијем. 

Индијски премијер је потврдио да се ставови Русије и Индије о борби против тероризма подударају.

„Председник Путин и ја веома смо блиски у ставовима о глобалним питањима… Верујемо да свет мора да се уједини и да крене у заједничко деловање у борби против тероризма“, рекао је Моди. 

У заједничком саопштењу након састанка двојица лидера су истакла да је борба против тероризма могућа „само уз јединствено залагање целог света и без двоструких стандарда“.

„Одлучно осуђујући тероризам у свим његовим формама, земље саопштавају да је ефикасна борба против ове глобалне претње могућа само уз јединствено залагање целе светске заједнице, без изузетака и без двоструких стандарда, уз строго поштовање одредби резолуција Савета безбедности Уједињених нација“, наведено је у документу. Читајте више

Руски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут -

 

    ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја руских ваздушних удара у Сирији по данима 


(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Словачки министар одбране: Срећан сам што су прве четири хаубице у рукама украјинске војске спремне за одбрану од руских агресора

Словачка је Украјини предала прве четири самоходне хаубице "Зузана 2", рекао је министар одбране Јарослав Над,...

РТ: Вашингтон одбацио традиционалну дипломатију и у одсуству великог лидера довео свет до понора рата око Украјине и Тајвана - Кисинџер
РТ: Вашингтон одбацио традиционалну дипломатију и у одсуству великог лидера довео свет до понора рата око Украјине и Тајвана - Кисинџер

Бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер рекао је за "Волстрит журнал" да је Вашингтон одбацио традиционалну...

2022-08-13 19:12:15

РТ: Преговори са Русијом би значили пораз Украјине и Европе - Кијев
РТ: Преговори са Русијом би значили пораз Украјине и Европе - Кијев

„Преговори са Русијом данас би значили само једно - Русија је победила... Да ли сте спремни за то?“, каже украјински званичник

2022-08-13 18:26:34

Захарова: Подгорица неспособна да се удаљи од вођења деструктивне политике на штету сопствених националних интереса
Захарова: Подгорица неспособна да се удаљи од вођења деструктивне политике на штету сопствених националних интереса

Протеривање руског дипломате од стране Црне Горе је неразумно и ван логике, Москва задржава право да...

2022-08-13 17:35:24

РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс
РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс

Један од оснивача Пинк Флојда говорио је за РТ зашто се сукоб у Украјини наставља и шта стоји иза америчке спољне политике

2022-08-13 17:12:06

РТ: Русија повећала испоруке гаса Мађарској
РТ: Русија повећала испоруке гаса Мађарској

Руски енергетски гигант Гаспром повећао је испоруке гаса Мађарској преко гасовода "Турски ток", потврдио је мађарски...

2022-08-13 17:02:38

РТ: Не видимо основе за проналажење компромиса са Вашингтоном - Москва
РТ: Не видимо основе за проналажење компромиса са Вашингтоном - Москва

САД треба да почну да поштују интересе Москве пре него што нарушени билатерални односи буду измењени,...

2022-08-13 16:57:25

РТ: Прехрамбена безбедност Русије гарантована досадашњом жетвом - Министарство пољопривреде
РТ: Прехрамбена безбедност Русије гарантована досадашњом жетвом - Министарство пољопривреде

Пољопривредници у Русији пожњели су 78 милиона тона житарица, што је количина довољна да у потпуности...

2022-08-13 16:05:16

Конашенков: Потпуно уништене две чете 72. Механизоване бригаде ОСУ, неутралисано људство и техника у 143 рејона
Конашенков: Потпуно уништене две чете 72. Механизоване бригаде ОСУ, неутралисано људство и техника у 143 рејона

Извештај Министарства одбране Руске Федерације о специјалној војној операцији за 13.08.2022. године

2022-08-13 12:35:58

РТ: Украјински заробљеници не желе да буду размењени - Москва
РТ: Украјински заробљеници не желе да буду размењени - Москва

Украјински војници које су заробиле руске снаге одлучили су да остану на територији под контролом Москве...

2022-08-13 12:34:49

Савезничке снаге ослободиле Пески
Савезничке снаге ослободиле Пески

Руска војска је заједно са снагама ДНР и ЛНР преузела контролу над насељем Пески у Донбасу,...

2022-08-13 12:30:57

РТ: Инфлација у Шпанији на највишем нивоу за последњих 38 година
РТ: Инфлација у Шпанији на највишем нивоу за последњих 38 година

  Годишња инфлација у Шпанији порасла је на 10,8 одсто у јулу, достигавши највиши ниво у последњих...

2022-08-13 11:41:40

РТ: Означавање Русије као „државе спонзора тероризма“ била би тачка без повратка у односима између две земље - Москва
РТ: Означавање Русије као „државе спонзора тероризма“ била би тачка без повратка у односима између две земље - Москва

Ако САД одреде Русију као "државу спонзора тероризма", то би била тачка без повратка у односима...

2022-08-13 10:56:53

РТ: Руско-кинеска трговинско-економска сарадња показује одличне резултате - Пекинг
РТ: Руско-кинеска трговинско-економска сарадња показује одличне резултате - Пекинг

Економске везе између Русије и Кине показују стабилан раст упркос тешкој међународној ситуацији, рекао је кинески...

2022-08-13 10:48:53

РТ: Финска и Естонија разматрају „блокирање“ руске морнарице у Финском заливу
РТ: Финска и Естонија разматрају „блокирање“ руске морнарице у Финском заливу

Талин и Хелсинки разматрају интеграцију обалских ракетних система који би омогућили двема чланицама НАТО-а да блокирају...

2022-08-12 20:56:43

РТ: Већина немачких хаубица у Украјини ван функције - немачки посланик
РТ: Већина немачких хаубица у Украјини ван функције - немачки посланик

Само пет од 15 хаубица ПзХ 2000 које су испоручене Украјини у употреби, каже немачки политичар

2022-08-12 18:10:12

Црна Гора протерује још једног руског дипломату
Црна Гора протерује још једног руског дипломату

Министарство спољних послова Црне Горе прогласило је службеника у амбасади Русије у земљи "персоном нон грата". „Министарство...

2022-08-12 17:59:00

РТ: Зеленски ће бити изведен пред војни суд ако се не врати глуми - Медведев
РТ: Зеленски ће бити изведен пред војни суд ако се не врати глуми - Медведев

Украјински председник Владимир Зеленски има само две опције - да се суочи са војним судом или...

2022-08-12 15:31:12

Украјинске снаге гранатирале хемијски концерн „Стирол“ у Горловки
Украјинске снаге гранатирале хемијски концерн „Стирол“ у Горловки

Украјинске снаге су гранатирале хемијски концерн "Стирол" у Горловки, рекао је градоначелник града Иван Приходко. „Укронацисти су...

2022-08-12 14:53:04

Украјинске снаге напуштају положаје код Нагорног
Украјинске снаге напуштају положаје код Нагорног

Украјинске трупе напуштају своје положаје у близини насеља Нагорно и крећу се ка Соледару, рекао је...

2022-08-12 10:25:49

Трансњефт: Банка примила уплату за транзит нафте у Чешку
Трансњефт: Банка примила уплату за транзит нафте у Чешку

Уплату за транзит нафте кроз Украјину примила је банка прималац, рекао је за РИА Новости Игор...

2022-08-12 10:22:12

РТ: Украјина запретила руским туристима на Криму
РТ: Украјина запретила руским туристима на Криму

Кијев упозорава да би руски грађани који посећују Крим могли да се суоче са „непријатно врућим летњим одмором“

2022-08-12 09:40:17

Пекинг: Борба против више од 1,4 милијарде Кинеза никада се неће завршити добро
Пекинг: Борба против више од 1,4 милијарде Кинеза никада се неће завршити добро

Америчка борба против више од 1,4 милијарде Кинеза неће се добро завршити, рекао је кинески министар...

2022-08-12 09:32:32

РТ: Герхард Шредер би могао да помогне у решавању спора око снабдевања гасом, каже Шолц
РТ: Герхард Шредер би могао да помогне у решавању спора око снабдевања гасом, каже Шолц

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер могао би да буде могући посредник у тренутном спору са Русијом...

2022-08-12 09:24:26

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк