Руски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут - 26.12.

Објављено: 27.12.2015.год.

  


  ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја руских ваздушних удара у Сирији по данима 


Интерактивна мапа ситуације на фронту у Сирији - Кликнути овде или на мапу испод


Испод се налази интерактивна мапа бојевих дејстава и ваздушних удара Русије у Сирији -  Клинути овде или на мапу испод


Руски ваздушни напади у Сирији
Преглед бојевих дејстава и ваздушних удара Русије у Сирији за 26.
12.Дејство по инфраструктури терориста

Дејство авијације по колони терористаТерористи у Дамаску предају тешко наоружање сиријској војсци - 
Терористи ДАЕШ-а (такозване Исламске државе), Нусра фронта и осталих терористичких организација почели су да предају тешко наоружање сиријској војсци у рејонима палестинског кампа Јармук, на југу Дамаска, саопштио је извор из сиријске војске.

„Јуче је пристигло 18 аутобуса војних инжењера и представника Уједињених нација. Њихов задатак је да преузму тешко наоружање од терориста ДАЕШ-а. Они који то буду учинили ће касније бити пребачени на исток Дамаска“, прецизирао је војни извор.

Према његовим речима, у случају да све прође према плану, јужни део Дамаска ће напустити око 3.500 терориста и чланова њихових породица.

Према догoвору терориста и представника сиријске војске, они ће бити пребачени у Раку, за коју се сматра да је главни град ДАЕШ-а, док ће поједини отићи у град Мари на северозападу Сирије.

Борцима ће бити дозвољено да код себе имају лако и средње наоружање, док ће свe тешко бити уништено. 

Камп Јармук је формиран 1957. године на југу Дамаска и служио је како би прихватио избеглице из Палестине. Тренутно у том кампу живи 18.000 људи. Почетком априла терористи ДАЕШ-а организовали напад и окупирали већи део палестинског кампа.

Дејство по нафтној инфраструктури терориста


Убијен jeдан од вођа исламиста - 
Вођа радикалне исламистичке групе Џаиш ел ислам убијен је у ваздушном нападу у близини Дамаска, извештавају локални медији.

Захран Алуш је убијен у ваздушној рацији, чији је циљ био штаб његове групе, према изворима источне Гуте.

​Извештај локалних медија наводи да је Алуш убијен у ваздушном нападу спроведеном од стране  руског ваздухопловства. Руско Министарство одбране није потврдило ту информацију.

Џаиш ел ислам је исламистичка група формирана спајањем неколико опозиционих група 2013. године. Група дејствује у предграђу Дамаска и источној Гути и део је Исламског фронта.

Група сарађује и спроводи заједничке операције са Нусра фронтом, а њен лидер се сматрао једним од најистакнутијих исламских вођа.

Џаиш ел ислам је често критикован због окрутности, укључујући и јавна погубљења затвореника.

Колоне камиона са нафтом на сиријско-турској граници


Руска авијација извела више од 5.200 налета у Сирији - 

Руска обавештајна служба забележила је скоро 12 хиљада нафтних цистерни на турско-ирачкој граници на прелазу у рејону Захо, изјавио је генерал Рудској.

„У тренутку снимања у рејону Захо са обе стране турско-ирачке границе налазило се 11.775 нафтних цистерни и камиона, од којих је 4.530 на територији Турске, а 7.245 у Ираку“, рекао је новинарима Рудској.

Терористи у Сирији маскирају цистерне и крећу се ноћу.

„Наставља се коришћење северне и западне трасе у Сирији, о којима смо раније говорили. Услед губитака од руске авијације, терористи се крећу по њима углавном ноћу. Цистерне се прерушавају у обичне камионе и крећу се у малим колонама од по неколико десетина возила“, рекао је новинарима Рудској.

Руска авијација је извела више од 5.200 налета од 30. септембра, када је почела операцију у Сирији, изјавио је начелник главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Русије Сергеј Рудској.

„Од 30. септембра, руска авијација је у Сирији извела 5.240 налета, укључујући 145 налета авиона стратешке, ракетне и далеке бомбардерске авијације“, рекао је генерал Рудској новинарима.

Руска авијација је у четвртак извела 189 удара по објектима исламиста у Сирији, рекао је руски генерал.

„Само јуче је изведено 189 удара по објектима милитаната, од којих су 142 планирана“, рекао је Рудској.

Сиријске владине снаге и патриотски одреди опозиције делују и постижу највише успеха у провинцијама Алепу и Латакији и предграђима Дамаска.

У провинцији Латакија одреди сиријске армије водили су офанзиву у правцу севера и истока. Успостављена је контрола над висоравни Џебел Ноба, која је кључна за развој", рекао је он.Руски авиони су за недељу дана у Сирији уништили нове објекте за производњу и прераду нафту које користе терористи.

Он је додао да је од почетка руске операције уништено око 2.000 цистерни терориста.ку руске авијације, владине снаге, као и одреди патриотски расположене опозиције, настављају да воде офанзиву против одреда милитаната у свим правцима. Највећи успех постигнут је у провинцијама Алепу и Латакији и предграђима Дамаска“, рекао је Рудској.

Сиријска војска уз подршку руске авијације сужава обруч око терориста у предграђу Дамаска, навео је руски генерал.

„У предграђима Дамаска владине снаге су успеле да успоставе контролу над насељем Масрџ Султан и настављају са чишћењем тог подручја, сужавајући круг око нелегитимних оружаних формација у правцу Нашабија, Нула, Дума, Зибдина“, додао је Рудској.

Сиријска војска је уз подршку руске авијације у Латакији успоставила контролу над кључном висоравни Џебел Нобом и очистила од милитаната насеље Кепир, изјавио је руски генерал.

„У провинцији Латакија одреди сиријске армије водили су офанзиву у правцу севера и истока. Успостављена је контрола над висоравни Џебел Ноба, која је кључна за развој“, рекао је он.

Руски авиони су за недељу дана у Сирији уништили нове објекте за производњу и прераду нафту које користе терористи.

Он је додао да је од почетка руске операције уништено око 2.000 цистерни терориста.


Преглед политичких и других вести за 26.12.
САД: Нема сарадње са Москвом док год власти подржавају Асада - Вашингтон не намерава да размењује информацију о Сирији са Москвом док год руске власти не промене став по питању сиријског председника Башара ел Асада, изјавила је представница Министарства одбране САД Мишел Балданса.

„Став Министарства одбране остаје непромењен. Ми не намеравамо да сарађујемо са Русијом док год Москва не промени стратегију у виду подршке Асада и не фокусира се на борбу против ДАЕШ-а“, рекла је она.

Истовремено, представник руског Генералштаба Сергеј Рудској рекао је да је Русија спремна да сарађује са међународном коалицијом, предвођеном САД, у виду размене информација како би допринели борби против ДАЕШ-а (такозване Исламске државе).

Према његовим речима, Москва од Вашингтона такође очекује спремност за сарадњу по том питању.

Активности стране војске без одобрења Дамаска сматрају се агресијом - 
Амбасадор Сирије у Русији Ријад Хадад рекао је да све активности страних армија у Сирији, чак и против оружаних терористичких група, морају да буду координисане са сиријском војском и сиријском Владом.

Страно мешање у Сирији без одобрења власти у земљи, чак и током операција против терориста, сматра се агресијом против суверенитета Сирије, рекао је сиријски амбасадор Ријад Хадад.

„Ми смо упозоравали да стране акције у Сирији, чак и против наоружаних терористичких група, морају да се координирају са сиријском војском и сиријском Владом. Било која страна интервенција без сагласности наше Владе сматра се агресијом против суверенитета наше земље“.

Русија тражи истрагу због шверца сарина из Турске у Сирију - 
Москва очекује да кривци терористичког напада у Источној Гути, у ком је коришћена отровна супстанца сарин, буду кажњени, рекла је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Мисија Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) и Уједињених нација треба да истражи саопштење о шверцу компонената сарина из Турске у Сирију, изјавила је Марија Захарова.

Према њеним речима, резултати истраге треба да буду предати Савету безбедности УН.

„Сматрамо да овај специјализовани механизам треба у оквиру свог мандата пажљиво да истражи информације које су представили турски парламентарци (о шверцу компонената сарина) и упозна СБ УН са резултатима“, рекла је Захарова. Читајте више

Турска: Мере заштите туризма због кризе с Русијом - 
Премијер Турске Ахмет Давутоглу објавио је кораке које ће Анкара предузети као подршку туристичком сектору земље након увођења економских мера Русије.

Власти Русије су раније забраниле продају туристичких аранжмана за Турску и чартер летове, док ће се редовни ваздушни саобраћај са том земљом налазити под посебном безбедносном контролом.

Ограничавајуће мере против Турске се предузимају због инцидента са руским бомбардером Су-24 који су оборили авиони турског Ратног ваздухопловства на сиријској територији. Читајте више

Русија и Индија се залажу за стварање широке антитерористичке коалиције - 
Русија и Индија се залажу за стварање широке антитерористичке коалиције за борбу против терористичке организације ДАЕШ (такозвана Исламска држава), то је у интересу целе међународне заједнице, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„Наше земље се залажу за политичко решавање конфликта у Сирији, за допринос процесу националног помирења у Авганистану. Уверени смо да је у интересу целе светске заједнице да се формира широка антитерористичка коалиција која би деловала на основу међународног права и под окриљем Уједињених нација“, рекао је Путин новинарима након састанка с премијером Индије Нарендром Модијем. 

Индијски премијер је потврдио да се ставови Русије и Индије о борби против тероризма подударају.

„Председник Путин и ја веома смо блиски у ставовима о глобалним питањима… Верујемо да свет мора да се уједини и да крене у заједничко деловање у борби против тероризма“, рекао је Моди. 

У заједничком саопштењу након састанка двојица лидера су истакла да је борба против тероризма могућа „само уз јединствено залагање целог света и без двоструких стандарда“.

„Одлучно осуђујући тероризам у свим његовим формама, земље саопштавају да је ефикасна борба против ове глобалне претње могућа само уз јединствено залагање целе светске заједнице, без изузетака и без двоструких стандарда, уз строго поштовање одредби резолуција Савета безбедности Уједињених нација“, наведено је у документу. Читајте више

Руски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут -

 

    ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја руских ваздушних удара у Сирији по данима 


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Лукашенко: Никога из западних земаља и уопште никога нисмо дужни да обавештавамо

2020-09-24 20:12:47

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да су неке суседне државе заузеле неконструктиван став у вези са инаугурацијом одржаном у земљи, белоруски лидер је приметио да...

РТ: Мере против коронавируса убиће више људи широм света него он сам, упозорава немачки министар

2020-09-24 19:21:13

Мере против коронавируса имаће знатно теже последице од саме болести, посебно у земљама у развоју, упозорио је немачки министар за економску сарадњу и развој Герд Милер. Мрачну...

ЕУ „одбацује“ реципрочне санкције које је увела Русија

2020-09-24 14:36:45

Европска унија одбацује реципрочне санкције које је увела Русија и сматра их неоправданим, рекао је портпарол ЕУ Питер Стано за РИА Новости. У среду је портпарол Министарства...

Захарова: Москва се није мешала у америчке унутрашње политичке процесе и неће то чинити

2020-09-24 14:31:56

Москва се није мешала у америчке унутрашње политичке процесе и неће то чинити, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова у вези са јопш једним...

„Протеривање запослених у трговинском представништву Русије у Софији је намерни покушај да се нанесе штета сарадњи двеју земаља“

2020-09-24 14:03:39

Протеривање запослених у трговинском представништву Русије у Софији је намерни покушај да се нанесе штета сарадњи двеју земаља, што Москва неће оставити без одговора, саопштило је...

Путин номинован за Нобелову награду за мир

2020-09-24 11:44:38

Пријаву за номиновање руског председника Владимира Путина за награду за мир примио је Нобелов комитет у Ослу 10. септембра, након чега је америчка страна номиновала америчког...

РТ: Русија позвала ОЗХО да објави податке о „тровању“ Наваљног свим државама чланицама јер Немачка не даје одговоре

2020-09-24 09:58:44

Руска мисија при Организацији за забрану хемијског оружја (ОЗХО) затражила је од Немачке да пружи све податке у вези са наводним тровањем Алексеја Наваљног и да...

Кијев: Инаугурација Лукашенка не значи да је признат за законитог председника Белорусије

2020-09-24 09:47:38

Инаугурација Александра Лукашенка не значи да је признат за законитог председника Белорусије, саопштио је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба. „Украјина се никада ни на који начин...

„САД не сматрају Александра Лукашенка законито изабраним председником Белорусије“

2020-09-24 09:31:28

САД не сматрају Александра Лукашенка законито изабраним председником Белорусије, саопштио је представник Стејт департмента за РИА Новости. „Избори који су одржани 9. августа нису били ни слободни...

„Пројекат `Балкански ток` улази у финалну фазу“

2020-09-24 09:03:48

Премијер Бугарске Бојко Борисов изјавио је да реализација гасовода „Балкански ток“ улази у финалну фазу и истакао да се захваљујући томе Бугарска претвара у регионални дистрибутивни...

proba
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Москва ноћу

Москва ноћу