Украјина и Новорусија из минута у минут - 21.12.

Објављено: 22.12.2015.год.

  


Карта повлачења тешког наоружања - кликнути за увећање  

 
Ситуација на фронту за 18.12. (карта кијевских снага) - кликнути на карту за увећање
Ситуација у Украјини и Новорусији према карти кијевских снага


Испод се налази интерактивна мапа бојевих дејстава у Новорусији - 
 Клинути овде или на мапу испод

 

  ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја у Украјини и Новорусији по данима 


 

ВИДЕО ВЕСТИ


Преглед дешавања на ратишту у Новорусији за 21.
12.
Стање на фронту  - .
 

Преглед политичко-економских и других вести за 21.12.ЕУ званично продужила санкције Русији - ЕУ је званично потврдила продужење економских санкција Русији до 31. јула 2016. године, пише у саопштењу Савета ЕУ.

Одлука о продужењу санкција Русији донета је током писмене процедуре након њеног усвајања на седници Савета сталних представника земаља–чланица ЕУ прошлог понедељка. 

Прошле недеље извор близак руководству ЕУ саопштио је да ће пакет санкција остати исти — ради се о техничком продужењу рока његовог дејства. 

„Савет је 21. децембра 2015. године продужио економске санкције ЕУ против Русије до 31. јула 2016. године“, пише у саопштењу Савета ЕУ.

У њему се наводи да је одлука о продужењу санкција донета јер Мински споразум који предвиђа решење украјинске кризе није у потпуности реализован до 31. децембра ове године.

„Савет наставља да оцењује процес имплементације (споразума)“, закључује се у саопштењу.

Москва припрема тужбу против Украјине - 
Премијер Русије Дмитриј Медведев наложио је Влади да изради документ за подношење тужбе против Украјине због неплаћања дуга Русији у износу од 3 милијарде долара.

„У том случају треба искористити заштитне мере о чему је недавно разговарано на састанку са председником, како би дуг био враћен. Желео бих да чланови Владе — Сергеј Приходко, потпредседници Владе, друге колеге и представници Министарства финансија — припреме сва неопходна решења за обраћање правном органу који је на основу нашег споразума са Украјином био изабран за разматрање тог спора. Потребно је ангажовати адвокате и почети ту процедуру са дужном пажњом и истрајношћу“, рекао је Дмитриј Медведев на састанку са потпредседницима Владе Русије.

Премијер Русије Дмитриј Медведев саопштио је да је потписао указ о увођењу најповољнијег режима, уместо Споразума о зони слободне трговине са Украјином, као и одлуку о примени контрасанкција против те земље од 1. јануара 2016. године. 

„Од 1. јануара биће уведене увозне дажбине, предвиђене заједничким царинским тарифама Царинског савеза, тј. за Украјину ће важити најповољнији режим, без било каквих изузетака. Све иду у прошлост, неће бити олакшица“, изјавио је премијер.

Он је додао и да ће од 1. јануара 2016. године бити уведене реципрочне економске мере због прикључивања антируским санкцијама ЕУ и САД.

Одлука о санкција против Русије ступиће на снагу 23. децембра - 
Одлука о продужетку економских санкција ЕУ против Русије, како се очекује, ступиће на снагу у уторак 22. децембра, саопштио је извор у савету ЕУ.

„Одлука коју су усвојили амбасадори (земаља ЕУ) о продужетку ограничавајућих мера данас ће бити потврђена кроз писмену процедуру земаља ЕУ. Одлука ће ступити на снагу у уторак — након објављивања у званичном листу ЕУ“, рекао је извор у ЕУ.

Савет сталних представника земаља ЕУ усвојио је у петак продужење санкција против Русије до 31. јула 2016. године, а које истичу 31. јануара 2015. године.

Извор близак руководству ЕУ саопштио је да неће бити измена у самом списку санкција и да њихов продужетак има чисто технички карактер.

Порошенко условљава житеље Донбаса безвизним режимом - 
Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је да ће за житеље Доњецке и Луганске Народне Републике безвизни режим важити тек када ове територије буду враћене под контролу Кијева.

На сајту Европске комисије објављена коначна верзија извештаја у којем је саопштено да је Украјина испунила све захтеве за прелазак на безвизни режим. 

Почетком следеће године Европска комисија ће препоручити уношење одговарајућих измена у визну регулативу Европске уније. 

„Гарантоваћемо да ће сви украјински грађани који живе на привремено окупираној територији моћи да добију и биометријске пасоше и право безвизних путовања када буде враћен украјински суверенитет, власт, регистри који гарантују издавање пасоша украјинским грађанима“, рекао је Порошенко у интервјуу украјинском телевизијском каналу Интер.

Он је навео да је то једна од стратегија за враћање Донбаса у састав Украјине, као и „једна од првих стратегија“ за враћање Крима.

Он није искључио могућност да поједини житељи Донбаса, као и руског Крима добију украјинске биометријске пасоше неопходне за безвизна путовања у Европску унију, али ће се ти случајеви разматрати засебно. 

Порошенко је поновио да је уверен да ће безвизни режим за Украјину почети да важи већ 2016. године, као и да је задовољан што је ЕУ продужила санкције Русији.

Јацењук: Украјина ће одговорити истом мером на руске санкције - Премијер Украјине Арсениј Јацењук изјавио је да ће Кијев „одговорити реципрочно“ на затварање зоне слободне трговине с Русијом.

„Ми смо део највећег тржишта на свету — тржишта Европске уније. Како смо и очекивали, Русија уводи трговинске санкције на украјинску робу. Али и с тим ћемо изаћи на крај и одговорићемо Кремљу истом мером. Исти одговор који смо дали после одбијања Русије да реструктурира три милијарде долара такозваног руског дуга“, рекао је Јацењук, а преноси украјински лист „Кореспондент“.

Русија обуставља дејство Споразума о зони слободне трговине с Украјином од 1. јануара 2016. године, због тога што на снагу ступа истоветни споразум између Украјине и Европске уније.

Путин: Запад не жели да финансира Украјину - 
Руски председник је рекао да нико не жели да финансира Украјину, због чега Запад настоји тај терет да пребаци на Русију.

„Шта то уопште значи.. дате милијарду или две, понудите пар неких гаранција. При томе настојите да финансијски терет пребаците на Русију – да не враћају кредите иако смо понудили веома добро, чини ми се, решење за исплату дуга“, рекао је он.

„Ми смо им предложили заједнички да поделимо ризике, да реструктурирамо украјински дуг. Прве године ништа не би платили, а наредне три по милијарду. Шта је ту лоше? Не желе да деле ризик. То значи да не верују у кредитну способност Украјине, као и у стабилизацију њене економије. То је веома лош сигнал“, оценио је Путин.

Говорећи о мењању правила Међународног монетарног фонда (ММФ), Путин је рекао да се на тај начин финансијски терет пребацује на целокупну међународну заједницу.

„Финансијски терет се пребацује због начињених политичких грешака, јер поједине земље не желе самостално да сносе одговорност. Чини ми се да ће пре или касније свима допрети до свести, ако већ није, да је неопходно реаговати у оквирима цивилизованих правила, а не занемаривати их“, рекао је Путин.

Подсећамо, ММФ је недавно укинуо забрану на кредитирање земаља које су објавиле банкрот због суверених дугова према трећим земљама. Коментаришући ту одлуку ММФ-а, министар финансија Русије Антон Силуанов рекао је да та одлука исхитрена и служи како би се легализовала одлука Кијева да не врати своја дуговања.


Песков: Дестабилизација у Сирији као у Украјини - 
Портпарол Кремља Дмитриј Песков оценио је да је техника која је коришћена за дестабилизацију Сирије веома слична оној која је коришћена у Украјини пре две године.

„То што смо видели пре две године у Украјини веома је слично дешавањима које сада можемо видети на Блиском истоку и на северу Африке“, рекао је он у документарном филму „Светски поредак“, који је емитован на телевизијском програму „Русија 1“.

„То су веома прецизне технике провоцирања масе како би се насилнички променио режим“, рекао је он.

Према речима Пескова, ради се о наметању одређеног система који се касније представља као демократија.

Путин: Русија се неће дурити због европских санкција - Русија је отворена и спремна за сарадњу с европским земљама у економији, политици и борби против тероризма, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Односи држава засновани су на интересима. Интереси европских земаља су у томе да уједине напоре и у економији и у политици и у борби против тероризма. Да уједине тежње с Русијом. Ми смо за такву сарадњу спремни, отворени смо“, рекао је Путин у документарном филму Саиде Медведеве „Светски поредак“, чији је инсерт приказан у суботу на телевизијском каналу „Русија 24“. 

„Ми не намеравамо да се дуримо због ових санкција. Чекамо, чекамо све“, нагласио је председник. 

„Што се тиче појмова као што су част, достојанство, љубав, то је у сваком случају оно што треба да буде у основи међуљудских односа“, рекао је Путин у интервјуу Владимиру Соловјову, чији је део објављен на страници новинара на Инстаграму. 

Кери: САД желе јаку и моћну Русију - 
Амерички државни секретар Џон Кери је рекао да Сједињене Америчке Државе не желе сукобе са Русијом.

„Америка жели да види јаку и моћну Русију“, изјавио је Кери у интервјуу за канал „Русија 1“.

„Ми нећемо сукобе. Волели бисмо да имамо нормалне односе са Русијом и да видимо снажaн и моћан допринос Русије у решавању глобалних питања јер имамо довољно изазова“, додао је амерички дипломата.

Он је поздравио напоре Русије у вези са иранским нуклеарним споразумом који је постигнут овог лета, додајући да ће на томе лично захвалити руском министру иностраних послова Сергеју Лаврову на састанку у Москви. (Интервју са Џоном Керијем снимљен је пре састанка са руским председником Владимиром Путином и министром Лавровом, који је у уторак одржан у руској престоници). Читајте више

Силуанов: Кијев ће морати да плати дуг Русији - Русија жали што је Украјина одлучила да објави банкрот због дуга према тој земљи, уместо да разговара о реструктурирању. Међутим, одлука Кијева да објави мораторијум на дуг не укида обавезе које се тичу његове исплате, саопштио је новинарима министар финансија Русије Антон Силуанов.

„Русија узима у обзир јучерашњу одлуку Кијева да објави мораторијум на отплату дуга Русији. Нажалост, Украјина је донела одлуку да објави банкрот уместо да разговара о предлозима које је председник Руске Федерације изнео на самиту Г-20 у Анталији у новембру ове године“, рекао је Антон Силуанов.

Председник Русије Владимир Путин раније је предложио да се исплата Украјинског дуга одложи на три године, под условом да Америка, ЕУ или једна од међународних институција са ауторитетом дâ гаранције за дуг Украјине.

Рок исплате 3 милијарде долара за украјинске државне обвезнице које је Русија купила крајем 2013. године истиче 20. децембра. Уплата је требало да буде извршена првог наредног радног дана, тј. 21. децембра.

„Објављивање мораторијума неће утицати на обавезе Украјине које се тичу исплате дуга. Обавезе остају на снази и Руска Федерација очекује да оне буду реализоване у целости“, рекао је Силуанов.

Ограничено снабдевање струјом на Криму наредне три ноћи - Монтажни радови на високонапонској линији за пренос електричне енергије од Симферопоља у центру Крима до Феодосије на истоку полуострва захтевају ограничења готово целом полуострву у испоруци струје током наредне три ноћи, саопштила је прес-служба гасне компаније „Крименерго“.

Крим припрема електричне мреже за пуштање друге фазе енергетског моста из Кубања, због чега се ради и на појачавању капацитета проводника. 

Прекид снабдевања целог Крима електричном енергијом догодио се 22. децембра услед минирања стубова за електрично напајање из Украјине. 

На полуострву је проглашена ванредна ситуација, која је донекле побољшана 2. децембра активирањем првог крака енергетског моста из Краснодарског краја преко Керченског залива. 

Активирањем другог крака 15. децембра капацитет је повећан 400 мегавата. Још два крака енергетског моста треба да буду пуштена у рад на пролеће, што ће омогућити снабдевање Крима електричном енергијом без испорука из Украјине.

Пушков: Црногорске санкције немају никакав значај - Шеф комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Пушков изјавио је да то што је Црна Гора увела санкције Русији због Крима – нема никаквог значаја.

„Црна Гора је подржала санкције у вези са Кримом и Севастопољем. Занимљиво. Постоје нека међународна збивања која немају никаквог значаја. Ово је једно од њих“, написао је Пушков на свом налогу на Твитеру. 

 

Видео вести за 21.12.
Мариупољ: Митинг ултра десничарски националиста

Украјинa - из минута у минут -

  ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја у Украјини и Новорусији по данима 


(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Ђукановић: Малигни рат против Црне Горе из Београда се интензивирао
Ђукановић: Малигни рат против Црне Горе из Београда се интензивирао

\"Самит несврстаних у Београду послужио за ширење антизападних порука\"

2021-10-16 12:42:00

Успешно завршене руско-српске вежбе „Словенски штит 2021“ и „БАРС 2021“
Успешно завршене руско-српске вежбе „Словенски штит 2021“ и „БАРС 2021“

Припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Оружаних снага Руске Федерације успешно су привели крају вежбе „Словенски штит 2021“ и „БАРС 2021“, које су ове недеље реализоване у Републици Србији.

2021-10-16 09:37:57

Небензја: Ситуација у северним регионима српске Аутономне покрајине Косово и Метохија изазива озбиљну забринутост
Небензја: Ситуација у северним регионима српске Аутономне покрајине Косово и Метохија изазива озбиљну забринутост

Ситуација у северним регионима Косова у великој мери се погоршала у протеклих месец дана и изазива...

2021-10-16 08:26:46

Новак: Скок цена гаса у Европи није последица недостатка снабдевања, већ ниског нивоа попуњености складишних капацитета
Новак: Скок цена гаса у Европи није последица недостатка снабдевања, већ ниског нивоа попуњености складишних капацитета

Скок цена гаса у Европи није последица недостатка снабдевања, већ ниског нивоа попуњености складишних капацитета, рекао...

2021-10-16 08:19:32

Амерички разарач покушао да наруши руску границу
Амерички разарач покушао да наруши руску границу

Амерички разарач "Чафи" покушао је да наруши руску границу у близини Владивостока, саопштило је Министарство одбране...

2021-10-15 16:21:20

Бајатовић: Србија се налази у веома тешкој ситуацији у погледу енергије
Бајатовић: Србија се налази у веома тешкој ситуацији у погледу енергије

О судбини новог дугорочног гасног споразума између Русије и Србије одлучиће се током личног састанка председника...

2021-10-15 15:56:42

РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“
РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“

Пише за РТ Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа „Russia in Global Affairs journal“

2021-10-15 14:41:39

„Словенски штит“: Руски и српски „панцири“ одбили напад условног непријатеља
„Словенски штит“: Руски и српски „панцири“ одбили напад условног непријатеља

Задатак вежбе је јачање интеракције јединица ПВО Русије и Србије

2021-10-15 14:11:25

Вучић ће са Путином током састанка разговарати о ценама гаса за Србију
Вучић ће са Путином током састанка разговарати о ценама гаса за Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је да планира да разговара о цени гаса за Србију са...

2021-10-15 13:51:30

Русија спремна да разговара о идеји стварања мултилатералних преговарачких формата ради спречавања трке у наоружању
Русија спремна да разговара о идеји стварања мултилатералних преговарачких формата ради спречавања трке у наоружању

Русија је спремна да разговара о идеји стварања мултилатералних преговарачких формата ради спречавања трке у наоружању,...

2021-10-15 12:53:30

Новак: „Северни ток 2“ практично спреман за пуштање у рад
Новак: „Северни ток 2“ практично спреман за пуштање у рад

Гасовод "Северни ток 2" је практично спреман за пуштање у рад, рекао је потпредседник владе Александар...

2021-10-15 12:45:56

РТ: Русија не манипулише тржиштем гаса како би повећала цене, наводи Европска комисија у одговору на тврдње да је Москва планирала њихов раст
РТ: Русија не манипулише тржиштем гаса како би повећала цене, наводи Европска комисија у одговору на тврдње да је Москва планирала њихов раст

Нема доказа да руски државни енергетски гигант "Гаспром" покушава да смањи залихе гаса у западној Европи,...

2021-10-15 12:31:54

Руско-српске посаде на вежби „БАРС 2021“ уништиле условног непријатеља
Руско-српске посаде на вежби „БАРС 2021“ уништиле условног непријатеља

У оквиру руско-српске вежбе "БАРС 2021", заједничке посаде су одбиле напад условног непријатеља. Заједничке руско-српске посаде гађале...

2021-10-15 11:02:16

У Црну Гору стигло 40 хиљада доза вакцина „Спутњик V“
У Црну Гору стигло 40 хиљада доза вакцина „Спутњик V“

У име Министарства здравља пошиљку вакцина у Монтефарму су дочекали министарка здравља др Јелена Боровинић Бојовић и генерални директор Директората за дигитално здравље Александар Секулић, а присуствовао је и амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников

2021-10-15 10:47:31

Русија позвала све нуклеарне силе да потврде постулат да у нуклеарном рату не може бити победника
Русија позвала све нуклеарне силе да потврде постулат да у нуклеарном рату не може бити победника

Русија позива све нуклеарне силе да потврде постулат да у нуклеарном рату не може бити победника...

2021-10-15 10:36:50

Русији нису достављени никакви докази о присуству њених трупа у Украјини
Русији нису достављени никакви докази о присуству њених трупа у Украјини

Русији није предочен ниједан убедљив доказ о присуству руских трупа на истоку Украјине, рекао је заменик...

2021-10-15 10:32:25

Русија позвала све земље да се обавежу да неће стварати, тестирати или постављати космичко оружје
Русија позвала све земље да се обавежу да неће стварати, тестирати или постављати космичко оружје

Русија је позвала све земље УН-а да се обавежу да неће користити космичке објекте за уништавање...

2021-10-15 10:09:28

Бајден номиновао Кристофера Хила за новог амбасадора у Србији
Бајден номиновао Кристофера Хила за новог амбасадора у Србији

Амерички председник Џозеф Бајден номиновао је Кристофера Хила за новог амбасадора Сједињених Америчких Држава у Србији,...

2021-10-15 10:08:55

Руски и српски „панцири“ извели марш дужине 170 километара
Руски и српски „панцири“ извели марш дужине 170 километара

Јединице ПВО Русије и Србије, опремљене системима "Панцир С", извеле су марш дужине 170 километара ради...

2021-10-15 09:49:46

Обележавање Дана 63. Падобранске бригаде
Обележавање Дана 63. Падобранске бригаде

На војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу одржана је свечаност поводом Дана 63. Падобранске бригаде...

2021-10-15 08:59:48

РТ: Путин 2024? Руски председник одбио да открије да ли ће се поново кандидовати, те упозорио да је разговор о томе „дестабилишући“
РТ: Путин 2024? Руски председник одбио да открије да ли ће се поново кандидовати, те упозорио да је разговор о томе „дестабилишући“

Руски председник Владимир Путин није донео одлуку о томе да ли ће се поново кандидовати за...

2021-10-15 08:42:08

Кина лансирала први сателит за посматрање Сунца
Кина лансирала први сателит за посматрање Сунца

Први кинески сателит за посматрање Сунца "Ксихе" успешно је лансиран са космодрома "Тајиуан", саопштила је Национална...

2021-10-15 08:23:30

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: