Украјина и Новорусија из минута у минут - 18.12.

Објављено: 19.12.2015.год.

  


Карта повлачења тешког наоружања - кликнути за увећање  

 
Ситуација на фронту за 17.12. (карта кијевских снага) - кликнути на карту за увећање
Ситуација у Украјини и Новорусији према карти кијевских снага


Испод се налази интерактивна мапа бојевих дејстава у Новорусији - 
 Клинути овде или на мапу испод

 

  ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја у Украјини и Новорусији по данима 


 

ВИДЕО ВЕСТИ


Преглед дешавања на ратишту у Новорусији за 18.
12.
Стање на фронту  - .
 

Преглед политичко-економских и других вести за 18.12.Украјина увела мораторијум на отплату дуга Русији - Украјина је увела мораторијум на отплату дуга Русији од три милијарде долара, изјавио је премијер те земље Арсениј Јацењук.

„Украјинска Влада одлучила је данас да уведе мораторијум на исплату такозваног руског дуга. Мораторијум се односи на три милијарде и 75 милиона долара руских деоница“, рекао је Јацењук.

Истовремено, прецизирао је он, Украјина је стопирала исплате дугова појединих државних компанија руским банкама и најавио да ће ускоро бити уведен мораторијум и на исплату додатних 507 милиона долара које дугују украјинске компаније „Јужное“ и „Укравтодор“.

„Од данашњег дана исплата целокупног дуга Русији, у износу од 3.582 милиона долара, стопира се док се не прихвате предлози Кијева око реструктурирања дуга или до одговарајуће одлуке суда“, рекао је Јацењук.

Украјински премијер је поновио да је Кијев спреман да се суди са Русијом због дуга, имајући у виду да је руски председник Владимир Путин наредио Влади Русије да поднесе тужбу против Украјине уколико одбије да га исплати. 

Подсећамо, Савет директора ММФ–а је дошао до закључка да је украјински дуг према Русији у износу од три милијарде долара суверени, а не комерцијални дуг. Ова одлука значи да Украјина сада нема основа да одбија преговоре са Русијом о реструктурирању дуга. 

Увођење мораторијума на исплату дуга Русији је незаконито и није у складу са међународним правом, рекао је шеф комитета Државне думе за економска питања Анатолиј Аксаков.

Он је истакао да у случају да се Русија обрати суду, Украјина ће свакако изгубити спор.

Песков: Добровољци у Донбасу не значe и присуство руске војске - 
Погрешно је тумачити речи руског председника Владимира Путина о добровољцима из Русије у Донбасу као о присуству руске војске на југоистоку Украјине, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Тамо је био рат. Људи су ишли да ратују и да учествују у борбама“, рекао је Песков одговарајући на питања новинара шта је Путин мислио када је говорио о војним питањима на годишњој конференцији која је одржана у четвртак у Москви.

Он је додао да нема речи о присуству руских војних стручњака већ искључиво добровољаца.

„Путин је у више наврата говорио о руским грађанима, као и о грађанима Заједнице независних држава, који су самоиницијативно отишли у Донбас. Они су тамо отишли из својих убеђења, користећи своје одморе, за свој рачун, јер нису били спремни да се мире са тим да украјинске снаге уништавају градове на југоистоку земље“, рекао је Песков.

Песков је упозорио да постоји и друга страна медаље.

„Поједини људи постају жртве врбовања од стране ДАЕШ-а (такозвана Исламска држава), а Путин је у свом обраћању истакао да сe према подацима Федералне службе безбедности Русије око 2.000 руских грађана бори на страни терориста“, закључио је Песков.

Чешка се противи реализацији „Северног тока 2“ - 
Чешка ће се на самиту Европске уније заложити против реализације гасног пројекта Северни ток 2, изјавио је чешки премијер Богуслав Соботка.

„Чешка не подржава пројекат "Северни ток 2", и ја ћу то саопштити на заседању Савета Европе“, рекао је Соботка.

Према речима чешког премијера, о овом пројекту је било речи на последњем самиту земаља Вишеградске четворке (Чешка, Пољска, Словачка и Мађарска), које су заузеле једногласан негативан став о „Северном току 2“.

„Овај пројекат подразумева диверсификацију траса, али не подразумева диверсификацију извора. Он умањује стратешки значај Централне Европе, кроз коју сада пролази знатан део испорука гаса“, рекао је Соботка. 

Чешки премијер сматра да би реализација „Северног тока 2“ још више „уздрмала економску стабилност Украјине, која ни сада није способна да испуњава своје финансијске обавезе.

„У таквој ситуацији Европа не може да подржава пројекте који само погоршавају ситуацију у Украјини“, нагласио је Соботка.

НАТО спреман да повећа војну помоћ Украјини - 
Главни командант оружаних снага Северноатлантске алијансе у Европи Филип Бридлав изразио је спремност НАТО–а да Украјини пружи већу војну помоћ, саопштено је на званичном сајту председника Украјине Петра Порошенка.

„Генерал Бридлав је високо оценио постојећи ниво сарадње са Украјином. Он је потврдио спремност НАТО–а да пружи већу помоћ ради супротстављања савременим изазовима који стоје пред украјинском државом“, пише у званичном тексту саопштења.

Порошенко је сарадњу са НАТО–ом оценио као једно од најважнијих питања за јачање одбране земље.

Раније је саопштено да је Петро Порошенко стигао у посету Бриселу.

Кијев манипулише Минским споразумом - Москва је заинтересована да се што пре реши сукоб у источној Украјини, рекао је руски председник Владимир Путин и поновио да у Украјини нема регуларних руских јединица.

„Заинтересовани смо да се тај сукоб што пре реши, али не путем физичке ликвидације људи на југоистоку Украјине“, рекао је Путин.

Истакао је и да се Москва залаже за спровођење Минских споразума, али је напоменуо да Кијев манипулише тачкама споразума и да или не спроводи, или касни са спровођењем договореног. Осврнуо се и на ситуацију која наступа од 1. јануара када на снагу ступа ССП Украјине са Европском унијом.

„Нажалост, 1. јануара прогнозирамо погоршање наших економских односа, јер смо принуђени да донесемо одлуку да са Украјином више нећемо радити као са чланом зоне слободне трговине ЗНД. Руководиоци ЕУ су ме молили да не искључујемо Украјину из зоне слободне трговине и да јој не укидамо преференције у нади да ћемо у трилатералном формату током преговора унети додатне измене путем протокола који би гарантовали наше интересе. До јула смо сто пута молили да се сретнемо. Тек у јулу су почели контакти и они нису имали резултата“, констатовао је Путин.

Британски Генералштаб оптужује Русију за манипулацију јавним мњењем - Шеф Генералштаба оружаних снага Велике Британије генерал Николас Хатон оптужио је Русију да користи друштвене мреже за манипулацију јавним мњењем у Украјини, Естонији и Грузији.

„Ми треба да придамо већи значај снази доброг писања. У информационом веку сви акти физичког насиља испраћени су онлајн–компонентом, а социјалне мреже користе се за манипулацију јавним мњењем“, изјавио је Хатон уочи божићног говора у Лондонском краљевском институту оружаних снага.

„Ту тактику Русија користи, нпр. у Украјини, у Естонији и Грузији, а она предвиђа: коришћење информационог оружја, сајбер и контраобавештајне активности, шпијунажу, средства економске борбе“, рекао је шеф Генералштаба.

Хатон је окарактерисао акције Русије као „војну тактику новог времена“.

ММФ: Украјински дуг Русији суверени - 
Савет директора ММФ–а је дошао до закључка да је украјински дуг према Русији у износу 3 милијарде долара суверени, а не комерцијални дуг.

Ова одлука значи да Украјина сада нема основа да одбија преговоре са Русијом о реструктурирању дуга. 

Руски министар финансија Антон Силуанов сматра да би то могло побољшати позицију Москве уколико би дошло до судског процеса. Његов заменик Сергеј Сторчак сматра да статус „званичног дуга“ суштински не мења ситуацију за Русију. Сторчак не искључује могућност да ће доћи до вансудског поравнања, пре него што започне судски процес, иако Украјина мора да плати дуг до 20. децембра.

Влада Украјине је саопштила да је „узела у обзир“ одлуку ММФ–а и да је спремна да преговара о реструктурирању, али у овом тренутку не може да отплати дуг. 

Председници Русије и Украјине Владимир Путин и Виктор Јанукович су се у децембру 2013. године договорили да ће Москва омогућити Кијеву кредит у износу од 15 милијарди долара путем емитовања украјинских обвезница. У оквиру овог програма су биле емитовање обвезнице у вредности од 3 милијарде долара и понуђене путем „Ирске берзе фондова“ 20. децембра 2013. године, а купила их је Русија средствима Фонда националног благостања.

Украјина је касније покушала да оспори статус своје позајмице и да га уврсти у комерцијалне кредите који подлежу реструктурирању. Русија се није сложила са тим приступом.

У новембру 2015. године председник Руске Федерације Владимир Путин је изразио спремност да се дуг Украјине реструктурира ако би САД, ЕУ или нека друга значајна финансијска институција дала гаранције Руској Федерацији. Ипак, гаранције нису добијене.

Кијев би 20. децембра требало у потпуности да исплати Москви кредит, а у случају да то не уради, 10 дана након истека рока, Русија има право да се обрати судској инстанци.

Путин: Укинути зону слободне трговине са Украјином - 
Закон о престанку важења Споразума о зони слободне трговине између Русије и Украјине разматраће Државна дума 22. децембра.

Председник Русије Владимир Путин поднео је Државној думи закон о престанку важења Споразума о зони слободне трговине са Украјином. Доњи дом Државне думе разматраће закон 22. децембра, изјавио је први потпредседник Думе Иван Мељников.

„Представник је саопштио да је председник поднео закон о обустављању важења Споразума о зони слободне трговине са Украјином који ће бити разматран 22. децембра“, рекао је новинарима Мељников на крају седнице Савета Думе.

Песков: У току је велики информациони рат - У свету се води велики информациони рат, сматра прес–секретар председника Русије Дмитриј Песков.

„Он се одавно води. То није велика игра, већ велики информациони рат“, рекао је Дмитриј Песков у интервјуу телевизији „Русија 24“.

Он је навео да у том рату неки медији „губе људски облик и своје функције као средстава за масовно информисање“.

„Видимо све учеснике информативног рата. Видимо објективне информационе противнике и видимо наше противнике који су изгубили сваку објективност и из тога изводимо закључке“, додао је Песков.

Према његовим речима, једино средство борбе против тога може бити активна информациона политика, усмерена на довођење своје тачке мишљења до међународне заједнице.

„Мислим да је наша земља у последње време, последњих година, много тога научила и сама је, вероватно, поставила одређене стандарде у тој области“, рекао је прес–секретара. 

 

Видео вести за 18.12.
МО ДНР о ситуацији на фронту


МО ЛНР о ситуацији на фронту


Интервју са заробљеним војником кијевских снага батаљона "Ајдар"


Изглед аеродром у Доњецку и околине

Украјинa - из минута у минут -

  ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја у Украјини и Новорусији по данима 


(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Ђукановић: Малигни рат против Црне Горе из Београда се интензивирао
Ђукановић: Малигни рат против Црне Горе из Београда се интензивирао

\"Самит несврстаних у Београду послужио за ширење антизападних порука\"

2021-10-16 12:42:00

Успешно завршене руско-српске вежбе „Словенски штит 2021“ и „БАРС 2021“
Успешно завршене руско-српске вежбе „Словенски штит 2021“ и „БАРС 2021“

Припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Оружаних снага Руске Федерације успешно су привели крају вежбе „Словенски штит 2021“ и „БАРС 2021“, које су ове недеље реализоване у Републици Србији.

2021-10-16 09:37:57

Небензја: Ситуација у северним регионима српске Аутономне покрајине Косово и Метохија изазива озбиљну забринутост
Небензја: Ситуација у северним регионима српске Аутономне покрајине Косово и Метохија изазива озбиљну забринутост

Ситуација у северним регионима Косова у великој мери се погоршала у протеклих месец дана и изазива...

2021-10-16 08:26:46

Новак: Скок цена гаса у Европи није последица недостатка снабдевања, већ ниског нивоа попуњености складишних капацитета
Новак: Скок цена гаса у Европи није последица недостатка снабдевања, већ ниског нивоа попуњености складишних капацитета

Скок цена гаса у Европи није последица недостатка снабдевања, већ ниског нивоа попуњености складишних капацитета, рекао...

2021-10-16 08:19:32

Амерички разарач покушао да наруши руску границу
Амерички разарач покушао да наруши руску границу

Амерички разарач "Чафи" покушао је да наруши руску границу у близини Владивостока, саопштило је Министарство одбране...

2021-10-15 16:21:20

Бајатовић: Србија се налази у веома тешкој ситуацији у погледу енергије
Бајатовић: Србија се налази у веома тешкој ситуацији у погледу енергије

О судбини новог дугорочног гасног споразума између Русије и Србије одлучиће се током личног састанка председника...

2021-10-15 15:56:42

РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“
РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“

Пише за РТ Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа „Russia in Global Affairs journal“

2021-10-15 14:41:39

„Словенски штит“: Руски и српски „панцири“ одбили напад условног непријатеља
„Словенски штит“: Руски и српски „панцири“ одбили напад условног непријатеља

Задатак вежбе је јачање интеракције јединица ПВО Русије и Србије

2021-10-15 14:11:25

Вучић ће са Путином током састанка разговарати о ценама гаса за Србију
Вучић ће са Путином током састанка разговарати о ценама гаса за Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је да планира да разговара о цени гаса за Србију са...

2021-10-15 13:51:30

Русија спремна да разговара о идеји стварања мултилатералних преговарачких формата ради спречавања трке у наоружању
Русија спремна да разговара о идеји стварања мултилатералних преговарачких формата ради спречавања трке у наоружању

Русија је спремна да разговара о идеји стварања мултилатералних преговарачких формата ради спречавања трке у наоружању,...

2021-10-15 12:53:30

Новак: „Северни ток 2“ практично спреман за пуштање у рад
Новак: „Северни ток 2“ практично спреман за пуштање у рад

Гасовод "Северни ток 2" је практично спреман за пуштање у рад, рекао је потпредседник владе Александар...

2021-10-15 12:45:56

РТ: Русија не манипулише тржиштем гаса како би повећала цене, наводи Европска комисија у одговору на тврдње да је Москва планирала њихов раст
РТ: Русија не манипулише тржиштем гаса како би повећала цене, наводи Европска комисија у одговору на тврдње да је Москва планирала њихов раст

Нема доказа да руски државни енергетски гигант "Гаспром" покушава да смањи залихе гаса у западној Европи,...

2021-10-15 12:31:54

Руско-српске посаде на вежби „БАРС 2021“ уништиле условног непријатеља
Руско-српске посаде на вежби „БАРС 2021“ уништиле условног непријатеља

У оквиру руско-српске вежбе "БАРС 2021", заједничке посаде су одбиле напад условног непријатеља. Заједничке руско-српске посаде гађале...

2021-10-15 11:02:16

У Црну Гору стигло 40 хиљада доза вакцина „Спутњик V“
У Црну Гору стигло 40 хиљада доза вакцина „Спутњик V“

У име Министарства здравља пошиљку вакцина у Монтефарму су дочекали министарка здравља др Јелена Боровинић Бојовић и генерални директор Директората за дигитално здравље Александар Секулић, а присуствовао је и амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников

2021-10-15 10:47:31

Русија позвала све нуклеарне силе да потврде постулат да у нуклеарном рату не може бити победника
Русија позвала све нуклеарне силе да потврде постулат да у нуклеарном рату не може бити победника

Русија позива све нуклеарне силе да потврде постулат да у нуклеарном рату не може бити победника...

2021-10-15 10:36:50

Русији нису достављени никакви докази о присуству њених трупа у Украјини
Русији нису достављени никакви докази о присуству њених трупа у Украјини

Русији није предочен ниједан убедљив доказ о присуству руских трупа на истоку Украјине, рекао је заменик...

2021-10-15 10:32:25

Русија позвала све земље да се обавежу да неће стварати, тестирати или постављати космичко оружје
Русија позвала све земље да се обавежу да неће стварати, тестирати или постављати космичко оружје

Русија је позвала све земље УН-а да се обавежу да неће користити космичке објекте за уништавање...

2021-10-15 10:09:28

Бајден номиновао Кристофера Хила за новог амбасадора у Србији
Бајден номиновао Кристофера Хила за новог амбасадора у Србији

Амерички председник Џозеф Бајден номиновао је Кристофера Хила за новог амбасадора Сједињених Америчких Држава у Србији,...

2021-10-15 10:08:55

Руски и српски „панцири“ извели марш дужине 170 километара
Руски и српски „панцири“ извели марш дужине 170 километара

Јединице ПВО Русије и Србије, опремљене системима "Панцир С", извеле су марш дужине 170 километара ради...

2021-10-15 09:49:46

Обележавање Дана 63. Падобранске бригаде
Обележавање Дана 63. Падобранске бригаде

На војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу одржана је свечаност поводом Дана 63. Падобранске бригаде...

2021-10-15 08:59:48

РТ: Путин 2024? Руски председник одбио да открије да ли ће се поново кандидовати, те упозорио да је разговор о томе „дестабилишући“
РТ: Путин 2024? Руски председник одбио да открије да ли ће се поново кандидовати, те упозорио да је разговор о томе „дестабилишући“

Руски председник Владимир Путин није донео одлуку о томе да ли ће се поново кандидовати за...

2021-10-15 08:42:08

Кина лансирала први сателит за посматрање Сунца
Кина лансирала први сателит за посматрање Сунца

Први кинески сателит за посматрање Сунца "Ксихе" успешно је лансиран са космодрома "Тајиуан", саопштила је Национална...

2021-10-15 08:23:30

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: