rakija gore svuda
IZ MINUTA SVUDA

Либија: одјек „седмомесечног“ рата

20.03.2012. -

Према подацима организације Амнести Итернешнл, у нападима НАТО авијације гинули су либијски цивили, међу којима углавном жене и деца. Реферат организације објављен је поводом годишњице усвајања резолуције СБ УН у Либији. Русија се приликом гласања 17. марта 2011. суздржала.

Маднат за оперцију у Либији алијанса је прво добила на 90 дана. На крају је она трајала 7 месеци и завршена је тек после физичке ликвидације лидера Џамахирије. За то време, по подацима савезника, НАТО авиони извели су преко 26 000 летова и уништили око 6000 војних циљева. А Амнести има друге информације: како је указано у реферату, мноштво Либијаца погинуло је за време бомбардовања објеката који нису били од војног значаја. За сада се зна са 55 жртава НАТО бомбардовања. НАТО у међувремену инсистира на своме, називајући либијску кампању високопрецизном. Због случајних жртава генерални секретар Фон Расмусен жали, али ту се ништа не може учинити – рат је рат. И уопште, маднат НАТО је завршен, и сада алијанса нема никакве везе са Либијом.

Ипак само саучешћем рођацима погинулих овог пута Расмусен не би требало да се извуче, истакла је у интервјуу за Глас Русије сарадница Амнести Интернешнл Донатела Ровера.

Желимо да НАТО истражи све ове случајеве. Зашто су куће цивила биле на удару: да ли су се поред њих налазили неки војни објекти или је то била грешка у раду НАТО технике? Треба утврдити истину. И ако је било противзаконитих дејстава, породице погинулих треба да добију компензацију.

Да приметимо да се у реферату Амнетси интернешнл ради само о Либијцима који су погинули непосредно од НАТО бомби. Ипак још више људи је погинуло од руку „устаника“ који је алијанса подржавала из ваздуха и и наоружавала на земљи.

Сада власт на терену држе локални командири, преко сто хиљада људи носи оружје, а делатност „централне власти“ – Прелазног националног савета – магловита је. У затвору се налази више од 10 000 људи, репресије против присталица Гадафија се настављају. Сви покушаји Међународног кривичног суда да добије информацију о дешавањима у затворима завршавају се неуспехом. А они који су донели такву „демократију“ Либији перу руке.

Између осталог, о Међународном кривичном суду. Убиство преко 50 цивила потпада под одређење злочина против човечности – значи, и под његову компетенцију. Ипак Хаг тешко да ће ризиковати да покрене оптужнице против било кога из НАТО руководства – Запад неће дозволити, сматра експерт Руског института за стратешка истраживања Аџар Куртов.

Саме државе које чине Северноатлантску алијансу често су користиле Међународни кривични суд у оним случајевима када им је било повољно. Када су са стопостотном вероватноћом могле да предвиде резултат. Тако је било на пример у току истраге злочина против човечности у ратовима на Балкану 90-их година.

Годину дана после почетка бомбардовања Либије чак и Запад признаје: цена „успеха“ се испоставила превеликом.


Извор: Голос России, фото: ЕПА    

Кључне речи: Либија, НАТО, годишњица, рат, сукоби,
Коментари (0) Додај коментар

ОСТАЛЕ ВЕСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Руски и српски пилоти обавили прве заједничке летове

Руски и српски пилоти обавили прве заједничке летове

[2015-10-05 23:41:42]
Вежбе „БАРС-2015“
НАТО позвао Русију да одмах прекине нападе на ``опозицију``

НАТО позвао Русију да одмах прекине нападе на ``опозицију``

[2015-10-05 18:15:48]
НАТО позива Руску Федерацију да одмах заустави нападе на "сиријску опозицију" и грађане и да се...
Рогозин: Русија ће штитити своје интересе и ван својих граница

Рогозин: Русија ће штитити своје интересе и ван својих граница

[2015-10-05 18:00:06]
Потпредседник владе Русије Дмитриј Рогозин изјавио је да ће држава штитити своје интересе и ван граница...

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

05.10.2015. Руски и српски пилоти обавили прве заједничке летове
05.10.2015. Битка за одбрану Београда
05.10.2015. НАТО тражи од Русије да одмах обустави нападе на ``опозицију``
05.10.2015. НАТО позвао Русију да одмах прекине нападе на ``опозицију``
05.10.2015. „Гуглу“ забрањено да чита преписку руских корисника
05.10.2015. Порошенко: Украјина мора да преузме контролу над границом
05.10.2015. Русија упутила шпијунски брод према сиријској обали
05.10.2015. Рогозин: Русија ће штитити своје интересе и ван својих граница
05.10.2015. Ванредна седница НАТО-а због акција Русије у Сирији
05.10.2015. Србија против ограничавања права вета у СБ УНprobaруски космос свуда
форум
Rusko oruyje - beybednost
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: