rakija gore svuda
IZ MINUTA SVUDA

Либија: одјек „седмомесечног“ рата

20.03.2012. -

Према подацима организације Амнести Итернешнл, у нападима НАТО авијације гинули су либијски цивили, међу којима углавном жене и деца. Реферат организације објављен је поводом годишњице усвајања резолуције СБ УН у Либији. Русија се приликом гласања 17. марта 2011. суздржала.

Маднат за оперцију у Либији алијанса је прво добила на 90 дана. На крају је она трајала 7 месеци и завршена је тек после физичке ликвидације лидера Џамахирије. За то време, по подацима савезника, НАТО авиони извели су преко 26 000 летова и уништили око 6000 војних циљева. А Амнести има друге информације: како је указано у реферату, мноштво Либијаца погинуло је за време бомбардовања објеката који нису били од војног значаја. За сада се зна са 55 жртава НАТО бомбардовања. НАТО у међувремену инсистира на своме, називајући либијску кампању високопрецизном. Због случајних жртава генерални секретар Фон Расмусен жали, али ту се ништа не може учинити – рат је рат. И уопште, маднат НАТО је завршен, и сада алијанса нема никакве везе са Либијом.

Ипак само саучешћем рођацима погинулих овог пута Расмусен не би требало да се извуче, истакла је у интервјуу за Глас Русије сарадница Амнести Интернешнл Донатела Ровера.

Желимо да НАТО истражи све ове случајеве. Зашто су куће цивила биле на удару: да ли су се поред њих налазили неки војни објекти или је то била грешка у раду НАТО технике? Треба утврдити истину. И ако је било противзаконитих дејстава, породице погинулих треба да добију компензацију.

Да приметимо да се у реферату Амнетси интернешнл ради само о Либијцима који су погинули непосредно од НАТО бомби. Ипак још више људи је погинуло од руку „устаника“ који је алијанса подржавала из ваздуха и и наоружавала на земљи.

Сада власт на терену држе локални командири, преко сто хиљада људи носи оружје, а делатност „централне власти“ – Прелазног националног савета – магловита је. У затвору се налази више од 10 000 људи, репресије против присталица Гадафија се настављају. Сви покушаји Међународног кривичног суда да добије информацију о дешавањима у затворима завршавају се неуспехом. А они који су донели такву „демократију“ Либији перу руке.

Између осталог, о Међународном кривичном суду. Убиство преко 50 цивила потпада под одређење злочина против човечности – значи, и под његову компетенцију. Ипак Хаг тешко да ће ризиковати да покрене оптужнице против било кога из НАТО руководства – Запад неће дозволити, сматра експерт Руског института за стратешка истраживања Аџар Куртов.

Саме државе које чине Северноатлантску алијансу често су користиле Међународни кривични суд у оним случајевима када им је било повољно. Када су са стопостотном вероватноћом могле да предвиде резултат. Тако је било на пример у току истраге злочина против човечности у ратовима на Балкану 90-их година.

Годину дана после почетка бомбардовања Либије чак и Запад признаје: цена „успеха“ се испоставила превеликом.


Извор: Голос России, фото: ЕПА    

Кључне речи: Либија, НАТО, годишњица, рат, сукоби,
Коментари (0) Додај коментар

ОСТАЛЕ ВЕСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Саудијска Арабија: Војна опција у Сирији и даље „у игри“

Саудијска Арабија: Војна опција у Сирији и даље „у игри“

[2015-11-27 15:55:44]
Војна опција у Сирији, као и подршка опозицији која се бори да збаци с власти сиријског...
Песков прокоментарисао Ердоганов став о С-400

Песков прокоментарисао Ердоганов став о С-400

[2015-11-27 15:21:30]
Анкара би, пре него што почне да говори о коришћењу С-400 у Сирији као о чину...

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

27.11.2015. Амерички генерал у пензији: НАТО треба да искључи Турску
27.11.2015. Бундестаг дао зелено светло за отварање поглавља
27.11.2015. Турски ловци чекали руски Су-24 у заседи
27.11.2015. Ердоган тражи састанак са Путином
27.11.2015. Саудијска Арабија: Војна опција у Сирији и даље „у игри“
27.11.2015. Русија укида безвизни режим са Турском
27.11.2015. Песков прокоментарисао Ердоганов став о С-400
27.11.2015. Иванцов: Међународни протекторат у БиХ мора да буде што пре укинут
27.11.2015. Лавров: Анкара прешла границу прихватљивог
27.11.2015. Појачане мере безбедности у Путиновој резиденцијиprobaруски космос свуда
форум
Rusko oruyje - beybednost
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: