Машине у експанзији: Преглед најновијих руских војних робота

Објављено: 10.07.2017.год.
Сцена из филма „Терминатор 3: Побуна машина“. Извор: kinopoisk.ru
Оружане снаге Русије ће се све више ослањати на роботе како би се губитак људских живота у будућим ратовима свео на минимум. По свему судећи, коришћење усавршених аутоматизованих система са аутономним управљањем ће обезбедити Русији доминацију на бојном пољу.


У потрази за главном оштрицом у будућим конфликтима Русија интензивно ради на стварању аутоматизованих система са аутономним управљањем за потребе сопствених оружаних снага. Примена робота може бити одлучујући фактор на бојном пољу и допринети да се избегну људске жртве.

Развојем и производњом робота у Русији се данас баве руски Фонд за перспективна истраживања (еквивалент америчке Агенције за напредне истраживачке пројекте DARPA) и различити научноистраживачки институти и центри.

„Руска реч“ представља најновије руске пројекте у области роботизоване војне технике.

Борбени роботи

Највећи напори у области војне роботике усмерени су на развој борбених робота који могу заменити војнике на бојном пољу.

Борбени робот „Нерехта” је конструисао руски Фонд за перспективна истраживања у сарадњи са фабриком „Дегтјарјов“. Овај робот ће се супротстављати оклопној техници.

 

Он има три модула: за борбу, транспорт и артиљеријско извиђање. Борбени модул ће у различитим варијантама бити наоружан митраљезима „Корд“ или „Калашњиков“.

Модул такође може бити наоружан аутоматским бацачем граната AG-30M и противтенковским ракетним системом.

„Нерехта” има компактну малу шасију са гусеницама и блиндираном конструкцијом за монтирање специјалне опреме.

Планирано је да се овај робот користи у тандему са беспилотним летелицама.

Биоморфни роботи

Као и у многим другим земљама, и у Русији се ради на конструисању биоморфних робота. Четвороноги робот Lynx ће бити наоружан митраљезом и противтенковским навођеним ракетама.

Примењиваће се у градским четвртима и индустријским зонама, на асфалтној, мермерној и дрвеној подлози, а такође на песку и непокривеним површинама.


Поред тога, Lynx ће моћи да функционише на леду, трави, снегу и у плићој води.

Овај „робот-звер“ ће се највероватније користити за извиђање, а такође за транспорт муниције и опреме, као и за координацију борбених дејстава.

Роботизовано обезбеђење

Велика пажња се посвећује развоју аутоматизовног обезбеђења које ће се користити за заштиту стратешких објеката.

Аутоматизовани систем који још није добио назив прави се за потребе Стратешких ракетних трупа у којима треба да штити укопане ракетне силосе.

Ово мало возило ће бити наоружано митраљезом и аутоматским бацачем граната.

Систем може да открива циљеве у ноћним условима, а да притом остане невидљив за непријатеља. Он ће се кретати око ракетног система и штитити га од напада.

Робот ће моћи да погађа циљеве у радијусу од 400 метара.

Мобилни систем роботизоване технике

Поред тога, ове године су Ракетне стратешке трупе почеле да обезбеђују своје објекте помоћу Мобилног роботичког система. Овај систем је предвиђен за извиђање, откривање и уништавање непокретних и покретних циљева. Подржава стандардне модуле са могућношћу отварања ватре, патролирања и чувања важних објеката.

Мобилни роботички системи откривају и прате циљеве, а такође отварају на њих ватру у аутоматском и полуаутоматском режиму. Роботи имају радар, као и оптичка и електронска средства за извиђање.

У току је рад на конструисању специјалног војно-поморског робота намењеног контроли и заштити државних граница и обалских зона. Он ће моћи данима да функционише у зони удаљеној 100 км од обале.

Овај робот ће се кретати без оператера унапред одређеном путањом и моћи ће да контактира са подморницама, бродовима и обалским станицама.

Робот у улози медицинске сестре

У руским научноистраживачким центрима је у току и рад на конструисању аутоматизованих возила која ће, као додатак војним роботима, моћи да евакуишу рањенике са бојног поља и пружају једноставну медицинску помоћ.

Биће роботизована и војничка опрема у оквиру пројекта под називом „Заштитник будућности“.

Уз њу ће ићи робот који ће бити лични војников помоћник. Он ће помагати војнику у уништавању циљева и евакусаће га са бојног поља.

У научно-производном удружењу „Сплав“ конструисан је роботизовани медицински систем „Ангел“, који ће моћи да поставља дијагнозу, саставља алгоритам процедуре лечења у фазама, прати здравствено стање пацијената и мења процедуру у случају потребе.

Робот ће бити направљен у стационарној и мобилној верзији. Мобилна верзија је конструисана за пружање помоћи оружаним снагама у ванредним ситуацијама и евакуисање пацијената из удаљених области.

Обе варијанте „анђела“ ће се користити и за потребе оружаних снага и за цивилне потребе. Министарство одбране планира да примењује ове роботе у удаљеним пограничним зонама и истуреним положајима на Арктику.

Још један робот, под називом „Стручњак“, конструисан је у Главном центру за истраживање и тестирање робота при Министарству одбране. Он ће моћи да евакуише рањенике са бојног поља.

„Стручњак“ / tehnoomsk.ru„Стручњак“ / tehnoomsk.ru

 

То је лако гусенично возило антропоморфног облика, са симулацијом руке, главе и тела.

Његова примарна намена је неутралисање бомби и мина које нису експлодирале, али ће се касније он користити и за пружање медицинске помоћи.

„Стручњак“ може да покрива терен гуменим тракама и да тако изван пута направи стазу дугачку преко 20 километара.

Роботи направљени од војне технике

Поред конструисања потпуно нових војних робота постоје и планови трансформисања постојећих војних возила у аутоматизована возила без возача.

„Уралвагонзавод“ учествује у модификовању тенка Т-90 са намером да од њега направи аутоматизовани тенк без посаде.

Аутономна верзија тенка Т-90 ће добити такозвано синтетичко око. У питању је савремени технички визуелни систем у коме сви уређаји са спољне стране тенка (радар, ласерски даљиномери и мултиспектралне камере) генеришу дигитализовану синтетичку слику бојног поља. Она се појављује на монитору тенка са посадом који руководи војном операцијом.

У том систему ће оператер у водећем тенку моћи да координира рад аутоматизованих тенкова без посаде.

Т-90 / wikipediaТ-90 / wikipedia 

Ради се и на аутоматизованој верзији најновијег тенка Т-14 „Армата“. Она треба да се појави 2018. године.

Поред тога, аутоматизовано возило за истраживање и чишћење терена вероватно ће бити направљено од оклопних платформи „Армата“ и „Бумеранг“. Оно ће моћи да пронађе и неутралише мине, а такође да уништи непријатељске утврђене положаје.

По речима генерала Јурија Ставицког, команданта Инжењеријских трупа, ово возило без возача ће омогућити да операције извиђања терена буду ефикасније.

Робот ће у дигиталном режиму и реалном времену слати контролном систему податке са извиђања, додао је генерал.

Аутономна машина ће помоћи оружаним снагама да обављају удаљено извиђање минских поља, да откривају и уништавају мине са удаљености од само 200 метара и да врше продор на утврђене положаје који су заштићени од тенкова и живе силе.

Борис Јегоров,
Руска реч


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Кад срце проговори - Милици с љубављу

2018-04-17 06:02:15

Пише Бошко Антић, контраадмирал у пензији Свакодневно у злочиначкој агресији гину дјеца. Зликовци су им одузели дјетињство, умјесто у вртиће и школе шаљу их у склоништа. На...

Дан када смо бомбардовали Рајх

2018-04-06 14:20:53

  Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства Већина наших читалаца зна да је 6.4.1941. године без објаве рата бомбардован...

Последња кафанска прозивка

2018-04-06 13:39:28

Један сат после поноћи 6. априла 1941. године, зазвонио је телефон у једној београдској кафани. Глас са друге стране тражио је капетана Милоша Жуњића, командира 102. ловачке ескадриле. Пилоти Шестог ловачког пука авијације Краљевине Југославије кренули су у одбрану Београда у зору, из кафане „Зора”.

Прописно издеветани

2018-04-01 23:00:03

Фронтал.СРБ данас навршава пуних девет година и закорачује у деценијски јубилеј. У, вјероватно, никад горим условима за слободу говора.

Сјећање на руску окупацију Париза

2018-04-01 21:14:54

Приликом прве посјете Макрона и Путина (2017.) у Версају је уприличена изложба поводом 300 година дипломатских односа двије земље.

Солзбери: лажи свемирских димензија

2018-04-01 08:20:01

Није јасно чему се нада ова екипа из Лондона, која делује прекомично настављајући своју кампању, изгледа, у циљу ометања Светског првенства у фудбалу. Али, и јачи од ових сломили су зубе о Русију

Земљоделац се спасао кад је потопљена лађа француска

2018-04-01 08:08:04

Креће се лађа француска, још се пева песма из Великог рата. Певао ју је и Владислав В. Петронијевић Аћимовић (1885–1943), српски ратник из златиборског села Голова,...

Да се поштује резолуција ОУН 1244

2018-03-28 11:48:53

Пише др Дарио Видојковић Најновији драматични догађаји на Космету су показали сву пропаст Бриселских преговора, који и јесу досад углавном текли на штету Србије и српског народа на...

Зашто су хусари третирани као „најлуђа“ војска Царске Русије?

2018-03-22 00:29:14

Хусари су и у Европи и у Русији уживали репутацију најхрабријих једница руске армије. Њихове свакодневне навике, од испијања алкохола до изазивања на двобој за сваку...

Зашто више не поштујемо Запад

2018-03-19 15:36:23

Аутор: Маргарита Симоњан, главни и одговорни уредник РТ канала и МИА "Росија сиводња" Генерално, Запад сада треба да буде у страху, не од 76 процената за Путина,...

rt - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: