Машине у експанзији: Преглед најновијих руских војних робота

Објављено: 10.07.2017.год.
Сцена из филма „Терминатор 3: Побуна машина“. Извор: kinopoisk.ru
Оружане снаге Русије ће се све више ослањати на роботе како би се губитак људских живота у будућим ратовима свео на минимум. По свему судећи, коришћење усавршених аутоматизованих система са аутономним управљањем ће обезбедити Русији доминацију на бојном пољу.


У потрази за главном оштрицом у будућим конфликтима Русија интензивно ради на стварању аутоматизованих система са аутономним управљањем за потребе сопствених оружаних снага. Примена робота може бити одлучујући фактор на бојном пољу и допринети да се избегну људске жртве.

Развојем и производњом робота у Русији се данас баве руски Фонд за перспективна истраживања (еквивалент америчке Агенције за напредне истраживачке пројекте DARPA) и различити научноистраживачки институти и центри.

„Руска реч“ представља најновије руске пројекте у области роботизоване војне технике.

Борбени роботи

Највећи напори у области војне роботике усмерени су на развој борбених робота који могу заменити војнике на бојном пољу.

Борбени робот „Нерехта” је конструисао руски Фонд за перспективна истраживања у сарадњи са фабриком „Дегтјарјов“. Овај робот ће се супротстављати оклопној техници.

 

Он има три модула: за борбу, транспорт и артиљеријско извиђање. Борбени модул ће у различитим варијантама бити наоружан митраљезима „Корд“ или „Калашњиков“.

Модул такође може бити наоружан аутоматским бацачем граната AG-30M и противтенковским ракетним системом.

„Нерехта” има компактну малу шасију са гусеницама и блиндираном конструкцијом за монтирање специјалне опреме.

Планирано је да се овај робот користи у тандему са беспилотним летелицама.

Биоморфни роботи

Као и у многим другим земљама, и у Русији се ради на конструисању биоморфних робота. Четвороноги робот Lynx ће бити наоружан митраљезом и противтенковским навођеним ракетама.

Примењиваће се у градским четвртима и индустријским зонама, на асфалтној, мермерној и дрвеној подлози, а такође на песку и непокривеним површинама.


Поред тога, Lynx ће моћи да функционише на леду, трави, снегу и у плићој води.

Овај „робот-звер“ ће се највероватније користити за извиђање, а такође за транспорт муниције и опреме, као и за координацију борбених дејстава.

Роботизовано обезбеђење

Велика пажња се посвећује развоју аутоматизовног обезбеђења које ће се користити за заштиту стратешких објеката.

Аутоматизовани систем који још није добио назив прави се за потребе Стратешких ракетних трупа у којима треба да штити укопане ракетне силосе.

Ово мало возило ће бити наоружано митраљезом и аутоматским бацачем граната.

Систем може да открива циљеве у ноћним условима, а да притом остане невидљив за непријатеља. Он ће се кретати око ракетног система и штитити га од напада.

Робот ће моћи да погађа циљеве у радијусу од 400 метара.

Мобилни систем роботизоване технике

Поред тога, ове године су Ракетне стратешке трупе почеле да обезбеђују своје објекте помоћу Мобилног роботичког система. Овај систем је предвиђен за извиђање, откривање и уништавање непокретних и покретних циљева. Подржава стандардне модуле са могућношћу отварања ватре, патролирања и чувања важних објеката.

Мобилни роботички системи откривају и прате циљеве, а такође отварају на њих ватру у аутоматском и полуаутоматском режиму. Роботи имају радар, као и оптичка и електронска средства за извиђање.

У току је рад на конструисању специјалног војно-поморског робота намењеног контроли и заштити државних граница и обалских зона. Он ће моћи данима да функционише у зони удаљеној 100 км од обале.

Овај робот ће се кретати без оператера унапред одређеном путањом и моћи ће да контактира са подморницама, бродовима и обалским станицама.

Робот у улози медицинске сестре

У руским научноистраживачким центрима је у току и рад на конструисању аутоматизованих возила која ће, као додатак војним роботима, моћи да евакуишу рањенике са бојног поља и пружају једноставну медицинску помоћ.

Биће роботизована и војничка опрема у оквиру пројекта под називом „Заштитник будућности“.

Уз њу ће ићи робот који ће бити лични војников помоћник. Он ће помагати војнику у уништавању циљева и евакусаће га са бојног поља.

У научно-производном удружењу „Сплав“ конструисан је роботизовани медицински систем „Ангел“, који ће моћи да поставља дијагнозу, саставља алгоритам процедуре лечења у фазама, прати здравствено стање пацијената и мења процедуру у случају потребе.

Робот ће бити направљен у стационарној и мобилној верзији. Мобилна верзија је конструисана за пружање помоћи оружаним снагама у ванредним ситуацијама и евакуисање пацијената из удаљених области.

Обе варијанте „анђела“ ће се користити и за потребе оружаних снага и за цивилне потребе. Министарство одбране планира да примењује ове роботе у удаљеним пограничним зонама и истуреним положајима на Арктику.

Још један робот, под називом „Стручњак“, конструисан је у Главном центру за истраживање и тестирање робота при Министарству одбране. Он ће моћи да евакуише рањенике са бојног поља.

„Стручњак“ / tehnoomsk.ru„Стручњак“ / tehnoomsk.ru

 

То је лако гусенично возило антропоморфног облика, са симулацијом руке, главе и тела.

Његова примарна намена је неутралисање бомби и мина које нису експлодирале, али ће се касније он користити и за пружање медицинске помоћи.

„Стручњак“ може да покрива терен гуменим тракама и да тако изван пута направи стазу дугачку преко 20 километара.

Роботи направљени од војне технике

Поред конструисања потпуно нових војних робота постоје и планови трансформисања постојећих војних возила у аутоматизована возила без возача.

„Уралвагонзавод“ учествује у модификовању тенка Т-90 са намером да од њега направи аутоматизовани тенк без посаде.

Аутономна верзија тенка Т-90 ће добити такозвано синтетичко око. У питању је савремени технички визуелни систем у коме сви уређаји са спољне стране тенка (радар, ласерски даљиномери и мултиспектралне камере) генеришу дигитализовану синтетичку слику бојног поља. Она се појављује на монитору тенка са посадом који руководи војном операцијом.

У том систему ће оператер у водећем тенку моћи да координира рад аутоматизованих тенкова без посаде.

Т-90 / wikipediaТ-90 / wikipedia 

Ради се и на аутоматизованој верзији најновијег тенка Т-14 „Армата“. Она треба да се појави 2018. године.

Поред тога, аутоматизовано возило за истраживање и чишћење терена вероватно ће бити направљено од оклопних платформи „Армата“ и „Бумеранг“. Оно ће моћи да пронађе и неутралише мине, а такође да уништи непријатељске утврђене положаје.

По речима генерала Јурија Ставицког, команданта Инжењеријских трупа, ово возило без возача ће омогућити да операције извиђања терена буду ефикасније.

Робот ће у дигиталном режиму и реалном времену слати контролном систему податке са извиђања, додао је генерал.

Аутономна машина ће помоћи оружаним снагама да обављају удаљено извиђање минских поља, да откривају и уништавају мине са удаљености од само 200 метара и да врше продор на утврђене положаје који су заштићени од тенкова и живе силе.

Борис Јегоров,
Руска реч


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Срби умеју да живе и умеју да умру

2017-11-13 07:45:03

Kао млада лекарка, Шкотланђанка Френсис Вејкфилд чим је објављен Велики рат дала је оставку на своје место медицинског мисионара у Нигерији и отпутовала кући у Шкотску...

Све­до­ци и бе­ле­зи јуначке од­бране Срби­је

2017-11-10 11:02:54

У Истражи­вачком центру DQM у При­јево­ру код Чач­ка отво­ре­на стал­на из­ло­жба по­свећена ра­кетном ди­ви­зи­ону ПВО Вој­ске Срби­је и обара­њу не­ви­дљивог америчког бомбарде­ра 1999.

Црвени и бели Срби у Октобарској револуцији и руском грађанском рату

2017-11-10 09:08:33

Један од најзначајнијих догађаја у двадесетом веку била је Октобарска револуција у Русији. Поред поданика бивше Руске Империје, у Грађанском рату који је уследио учешћа је...

Тамо далеко, у Одеси

2017-11-08 19:03:23

Десет октобарских/новембарских дана "који су потресли свет" 1917. године уздрмали су и односе историјских пријатеља и ратних савезника Србије и Русије. Влада и војска балканске краљевине, која се спремала за повратак у отаџбину, скоро у дану је остала без заштите оних у чију се помоћ уздала од почетка Великог рата, а међу онима који су директно осетили утицај сукоба "црвених" и "белих" у Русији били су припадници Српског добровољачког корпуса у Одеси и руски војници на Солунском фронту.

Ваздушна битка између совјетских и америчких авиона изнад Ниша

2017-11-07 21:35:27

Ваздушни окршај између снага америчког и совјетског ваздухопловства десио се на данашњи дан 1944.године на небу изнад Ниша. Повод за овај сукоб био је напад на...

Избеглице у Србију донеле царску Русију

2017-11-07 08:23:11

Телевизијска серија "Сенке над Балканом", хтели ми то или не, враћа нас у прошлост, враћа сећање на Београд од пре стотину лета. Враћа слике кад нимало...

Викинзи: У Европи страх и трепет, у Русији – обични плаћеници

2017-11-04 07:21:29

Владари старе и средњевековне Русије радо су се обраћали за помоћ професионалним војницима – како скандинавским ратницима, тако и припадницима номадских степских племена. Односи између државе...

Прича о Катарини Иларионовој Демини - „Каћуша велика и мала“

2017-11-03 14:15:43

Прича о Катaрини Иларионовој Демини (девојачко презиме Михајлова), једној од три жене руска војника са фронта које су постале хероји Совјетског савеза . Борила се за ослобођење Југославије. Њени саборци трагали су за њом читаве две деценије по целој Русији. Њен поновни сусрет са пријатељима са прве линије фронта био је права сензација. Данас, унука легендарне Каћуше обилази места у Керчу и Севастопољу у којима се борила њена бака, чије име поносно носи.

„Госпођо Милер, ужаснут сам, згађен и као сународник посрамљен шта сте приписали српском народу!“

2017-10-31 08:12:30

Немачки лекар Рудолф Хензел упутио је отворено писмо нобеловки Херти Милер након њеног контроверзног наступа у Београду. "Отворено писмо добитници Нобелове награде за књижевност, госпођи Херти Милер...

Др Душан Пророковић: Деле лекције о Косову и Русији

2017-10-29 16:03:04

Центар за стратешке алтернативе: Слобода се не добија "на парче", а правда СЕ НЕ примењује селективно

rt - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:

Восток пита


Да ли мислите да би требало подићи споменик Слободану Милошевићу у Београду?Фото дана Камчатка

Камчатка