У кухињи с Толстојем, Гогољем и Пушкином: Рецепти чувених руских писаца

Објављено: 11.02.2018.год.
„Харинга с телетином. Књига о храни, писцима и рецептима“, Ељдар Оруџев. Илустратор: Ина Багајева. / Russia beyond


Руска књижевност може да вас научи пуно о животу у 19. веку, о финим манирама и лепим женама. Међутим, научиће вас и да кувате!

Кромпир à la Пушкин 

„Ја једем печени кромпир као какав мајмиста (застарели надимак за све балтичко-финске народе), а ровита јаја као Луј XVIII. То је моја вечера“, писао је песник Александар Пушкин својој супрузи Наталији.

„Харинга с телетином. Књига о храни, писцима и рецептима“, Ељдар Оруџев. Илустратор: Ина Багајева.

У Пушкиновом рецепту за печени кромпир можете уживати и ви. Скувајте ситан кромпир, ољуштите га и испржите на путеру са травама, сољу и бибером.

Овај рецепт, као и слику Пушкина са дугим ноктима (Пушкин је писао: Можеш бити разуман човек и размишљати о лепоти ноктију...) можете пронаћи у књизи Ељдара Оруџева „Харинга с телетином. Књига о храни, писцима и рецептима“.

„Ова књига се родила случајно. Наишао сам на рецепт за крупеник и изненадило ме што то једноставно јело традиционалне кухиње није популарно, па сам почео да проучавам то питање“, рекао је Ељдар за Russia Beyond. Аутор је касније одлучио да напише књигу са рецептима као поклон за своје пријатеље, а затим и за ширу публику.

Крупеник из породице Лава Толстоја

„Крупеник се може јести и топао и хладан“, каже аутор. „Може се припремити и без фила, на различите начине: као десерт (са сувим кајсијама или грожђем) или с поврћем. Једноставан је за припрему, а можете га направити и у калупу. Крупеник се прави од хељде која је јако здрава, али можете користити и било коју другу житарицу."

„Харинга с телетином. Књига о храни, писцима и рецептима“, Ељдар Оруџев. Илустратор: Ина Багајева.

Састојци:

  • Хељда - 600 г
  • Млеко
  • Јаја - 6 комада
  • Свежи сир - 200 г
  • Шећер - 1 кашичица
  • Со
  • Путер - 100 г

Како се спрема:

Скувајте хељду у млеку, додајте мало шећера и соли и оставите да се охлади. Затим додајте јаја и свежи сир. Све помешајте, ставите у калуп, горњи део премажите путером и пеците у претходно загрејаном шпорету (180 °C) 20 минута.

Нацврцајте се као Гогољ

Књига садржи неколико редака из Гогољевог писма његовом ујаку: „Ви не знате све моје врлине. Знам неке занате: добар сам кројач... радим у кухињи и добро се разумем у кување...“ Затим следи рецепт за коктел Гогољ-Могољ. Направите га и ви!

„Харинга с телетином. Књига о храни, писцима и рецептима“, Ељдар Оруџев. Илустратор: Ина Багајева.

Састојци:

  • 0,6 л козјег млека
  • половина лимунове коре
  • 50 г шећера
  • 1 беланце
  • 50 мл тамног рума
  • 100 мл вињака
  • прстохват цимета

Како се спрема:

Угрејте млеко у лонцу са лимуном, шећером и циметом. Кад проври, брзо га склоните с ватре. Док мешате, у смесу додајте беланце, рум и вињак. Послужити вруће.

Марија Афоњина,
Russia beyond


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

РТ: Дигитална бесмртност? Погребна агенција жели да „оживи“ мртве кроз вештачку интелигенцију

2018-02-24 08:34:38

Извор: Восток / РТ Шведска погребна агенција тражи волонтере за амбициозни пројекат вештачке интелигенције "Црно огледало" који ће покојнику дати дигиталну бесмртност и створити пут за комуникације...

Сибирски дечаци одговорили Ди Каприју: Дођи код нас у госте, полићемо те хладном водом

2018-02-23 13:57:49

Сибирски дечаци из Јакуцка одговорили су америчком глумцу Леонарду Дикаприју који је недавно изјавио да је забринут због тамошњих ниских температура. „Лео, здраво. Хвала што мислиш на...

РТ: Запањујућа фотографија једног атома у магнетном пољу

2018-02-15 09:07:01

Извор: Восток / РТ Невероватна, награђена фотографија показује како изгеда један атом заробљен у магнетноом пољу голим оком. "Јединствени Атом у Јонској замци" забележио је Дејвид Надлингер, са...

УАЗ одговорио Маску: На Марсу Теслу ће да шлепује руска „Буханка”

2018-02-12 14:42:37

Уљановски аутомобилски завод (УАЗ) одговорио је на лансирање најновије ракете-носача Falcon Heavy која је изнела електрични аутомобил у орбиту. На фотографији која је објављена на страници УАЗ-а...

У кухињи с Толстојем, Гогољем и Пушкином: Рецепти чувених руских писаца

2018-02-11 08:09:48

Руска књижевност може да вас научи пуно о животу у 19. веку, о финим манирама и лепим женама. Међутим, научиће вас и да кувате! Кромпир à la Пушкин  „Ја једем...

Авети прошлости: Напуштени руски градови од којих подилази језа

2018-02-06 08:34:00

Добро погледајте овe напуштенe градовe. Зар нису идеална места за снимање хорор или постапокалиптичних филмова? Верхњаја Губаха Верхњаја Губаха је вековима била типично уралско индустријско насеље. Појавило се...

Авети прошлости: Заборављена гробља бродова у Русији

2018-01-27 08:55:41

Није лако направити брод, али га није лако ни „пензионисати“. Процес демонтаже је тежак и зато се често праве „гробља бродова“, тј. места где се бродови...

Путин запањеном раднику у фабрици мотора: „Дајте да Вас пољубим“

2018-01-25 17:29:14

Председнику Русије Владимиру Путину током посете републици Башкирији и разговора са запосленима у предузећу за производњу мотора у главном граду Уфи, један радник предложио је да...

Брод који одолева зубу времена: Направљен у царској Русији, и још увек на бранику Отаџбине

2018-01-24 16:45:16

Данас у руској флоти има много старих бродова пројектованих још у совјетско време. Постоји, међутим, и брод који је направљен пре њих, још у Царској Русији....

Пругом кроз бескрајне просторе: Девет руских возова којима се обавезно треба провозати

2018-01-23 15:54:41

Русија је земља коју треба видети из воза. Можете бирати воз по своме укусу – најбржи, најлуксузнији, најстаромоднији... Сваки је вредан пажње и пружа непоновљиво задовољство. Сапсан То...

rt - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Јутро

Јутро