Путовање у Пљос: Како схватити и заволети руску провинцију?

Објављено: 02.07.2017.год.
Илустрација: ТАСС/Наталија Гарнелис
Пејзажи малог града на обали Волге данас су један од препознатљивих „заштитних знакова” Русије.


Старица са марамом тера козе калдрмом. „Како вам је леп јарац!”, одушевљено јој рече туриста у белом сламном шеширу и маши се за фотоапарат. „Аха, личи на тебе!”, одговори му старица шкрипавим гласом, и строго додаде: „Не сликај! Козе ми се од тога разбољевају!”

Она удари штапом о калдрму и повуче огромног јарца уз улицу дуж дрвених кућа са изрезбареним прозорским оквирима и оронулог звоника према Саборној Гори са белим храмом на врху. На врху брда стоји педесетак људи. Сви као омађијани посматрају реку која се блиста између тамних брежуљака накострешених од мноштва кровова, црквених купола и врхова старих јела.

Илустрација: ТАСС/Наталија ГарнелисИлустрација: ТАСС/Наталија Гарнелис

 

Пре 120 година тај пејзаж је насликао Исак Левитан, тада још увек непознати сликар, а касније један од најбољих руских пејзажиста. Управо захваљујући њему је поглед са Саборне Горе у граду Пљосу постао препознатљиви „заштитни знак” Русије.

Кућа са мезанином

Пљос је удаљен од Москве 395 километара. То је минијатурни град, један од најмањих у Русији. Има свега две и по хиљаде становника, али девет цркава, пет музеја, једно позориште и прегршт разнобојних дрвених кућа разбацаних по шумовитим падинама брежуљака и јаруга. Уске улице под невероватно оштрим угловима спуштају се према Волги, најважнијој реци руске географије и руске културе. Иначе, Волга на овом месту није много широка.

 

Илустрација: ТАСС/Дмитриј Феоктистов Илустрација: ТАСС/Дмитриј Феоктистов

Најпознатија стара вила у Пљосу је кућа са мезанином на обали Волге, која је припадала трговцу Солодовњикову. Ту је 1888. године одсео 28-годишњи Исак Левитан са пријатељицом Софјом Кувшињиковом. Овај московски пар је путовао Волгом у потрази за инспиративним пејзажима, али без успеха, све док једне летње вечери Левитан са палубе пароброда није видео шумовито брдо окружено малим кућама. „Силазимо!”, одлучно је саопштио сапутници, не питавши капетана чак ни како се тај градић зове.

Изнајмљена соба у кући пљосовског трговца Солодовњикова напунила се сликарским платнима која нису стизала да се осуше. Левитан је сваког јутра постављао штафелај на брежуљцима Пљоса. А када је дошла јесен он је у Москви отворио изложбу својих пљосовских пејзажа и већ наредног дана је дојучерашњи сиромах постао чувен.


Илустрација: ТАСС/Дмитриј Феоктистов Илустрација: ТАСС/Дмитриј Феоктистов

„Ах, кад бих имао новца, купио бих од Левитана његово ’Село’. Оно је сво некако сиво, јадно, забачено, неугледно, али одише таквом красотом да се одвојити не могу...” – то је Антон Чехов писао своме брату.

После Левитановог успеха у Пљос су најпре нагрнули сликари „свих боја”, а затим и важне личности из Москве, Петербурга, Нижњег Новгорода и Казања. Куће пљосовских трговаца су откупљивали писци, композитори и љубитељи уметности, а у локалним театрима су давали представе чувени глумци. Пљос је постао „летње одмаралиште”.

Провинцијски комфор


Илустрација: Данил ЛитвинцевИлустрација: Данил Литвинцев

Најравније место брежуљкастог Пљоса је градски кеј дуг три километра, где се једна за другом ређају мале трговачке виле из 19. и с почетка 20. века. Дом Новожилова, имање Мојсејевих, дом Философове – сва та здања носе имена по ранијим власницима, трговцима са Волге, а данас су она део „предузећа” од кога живи цео град. Реч је о мрежи бутика и хотела под називом „Соборна Слобода”, која је пре двадесет година удахнула нови живот овом градићу.

Ресторан овдашњег једриличарског клуба у књизи утисака љубоморно чува захвалност Дмитрија Медведева који је од 2008. до 2012. био председник Русије: „Хвала, све је било веома укусно”. А на једној гостинској кући блиста се плочица постављена у знак сећања на боравак принца и принцезе од Кента. Мештани причају да се принцеза разнежила гледајући у рано јутро како пљосовске козе (којих овде има на све стране) једу хризантеме испод њеног прозора. Многи се жале да су цене у Пљосу превисоке. Ноћење у рестаурисаној трговачкој кући може коштати и 1.500 евра.

Где потражити прави руски пејзаж?

Илустрација: Данил ЛитвинцевИлустрација: Данил ЛитвинцевИсторијска вила трговца Солодовњикова на обали Волге није претворена у хотел. Кућа где је Левитан провео три летње сезоне 1888-1890. и насликао двеста слика које се сада чувају у најбољим музејима света и сама је постала музеј. У њој је васпостављена атмосфера трговачке куће с краја 19. века, а изложено је и неколико пејзажа Исака Левитана и његових ученика.

У суседном Музеју руског пејзажа изложена су класична дела пејзажиста руске школе: Саврасова, Богољубова, Жуковског, Шишкина и Клота. То је веома велика збирка за провинцијски градић са тако малим бројем становника (има их колико и станара у два московска солитера).

Тајна привлачности руске провинције

Свакога дана од маја до октобра се на пљосовском пристаништу „усидри” бели туристички брод. Волга је најважнија руска речна туристичка магистрала. Туристи се на крстарењу задрже у Пљосу неколико сати и за то време се труде да покупују све ланене столњаке у продавницама сувенира и димљене деверике од овдашњих риболоваца, и да успут сврате у пар најважнијих музеја.

 

Илустрација: Данил ЛитвинцевИлустрација: Данил Литвинцев

Контраст им праве срећници који су купили кућу у Пљосу или су на пар дана изнајмили вилу по цени читавог крстарења. Они викендом одлазе да погледају представу у пљосовском театру, а затим лежерно „проучавају” мени у неком ресторану. 

Илустрација: Данил ЛитвинцевИлустрација: Данил Литвинцев

И једни и други се сваке вечери пењу на Саборну Гору. Са врха обраслог брезама пружа се поглед на неколико пљосовских храмова, на брежуљке покривене дрвећем и избе које извирују из тог зеленила. Волга се губи негде на хоризонту, где је већ све равно, а та раван се на руском зове „пљос”. Тако је настао пејзаж који је захваљујући Левитану постао симбол унутрашњости Русије.

Данил Литвинцев,
Руска реч

 


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

На самом крају света: Живот на граници између Русије и САД

2017-11-05 09:19:17

„Тамо се човек умара од беле боје. Увек је снег, и свуда је снег – све до хоризонта. И сталан осећај глади. За животне потребе морају...

Најближи руски град: Проведите фантастичан дан у Калињинграду

2017-11-05 07:40:41

Шта још можете радити у Калињинграду осим што ћете гледати фудбал? Наводимо три сценарија за људе са различитим афинитетима и различитом „дебљином џепа”. 1. Ако нисте при...

Стаљинових Седам сестара: Пет чињеница о московским небодерима које вероватно нисте знали

2017-11-04 06:49:59

Какве тајне крију чувене „стаљинке“? 1. Бункери испод небодера у случају нуклеарног рата    Сергеј Фомин/Global Look Press Успомене на Други светски рат су још биле свеже, а Хладни рат...

Заљубите се у Сибир: Посетите Иркутск и Бајкал

2017-10-22 10:43:14

Од дрвених сибирских кућа и прогнаних аристократа 19. века до протагониста „Рата и мира“ и неописиве лепоте Бајкалског језера – посета Иркутску памти се за цео...

Туристичке туре по крововима Санкт Петербурга: спектакуларан поглед на северну руску престоницу

2017-10-12 08:28:34

Шетње по крововима Санкт Петербурга су дуго биле забрањене, а од ове године су легализоване. Дописница Russia Beyond је била у једној од таквих тура и...

Који је најбољи начин путовања по Русији: аутом, возом или авионом?

2017-10-10 15:52:44

Није једноставно путовати по највећој земљи на свету. Прочитајте наш водич и сазнајте о предностима и манама путовања аутомобилом, возом и авионом. Надамо се да ће...

Народи Дагестана – потомци древних номадских племена

2017-10-06 08:02:18

Колорит житеља планинских предела најјужније руске регије Житељи Дагестана имају само један проблем: људи се боје да им дођу у посету. Судећи по вестима које објављују медији,...

Владивосток: Путовање кроз најбрдовитију источну тaчку Русије

2017-09-04 20:51:00

Када је Никита Хрушчов посетио Владивосток (удаљен од Москве 9 037 км) 1959. године, након путовања у Сједињене Америчке Државе, изјавио је да ће дотад затворени...

Четири тајанствена локалитета у Русији са траговима древних цивилизација

2017-09-03 11:22:35

Петроглифи, сакралне мумије, Китова алеја и градови скривени у сред степе. „Руска реч” вас води у истраживање археолошког блага којим су фасцинирани чак и љубитељи натприродних појава.

Опипајте историју: Седам несвакидашњих руских музеја

2017-09-03 08:25:20

Ово су прави изузеци у свету музеја. У њима можете видети чудновате сандуке, замку за медведе која се користила за крађу аутомобила и посмртне маске. Чак се можете и спустити у Стаљинов подземни бункер!

rt turizam

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:

Восток пита


Да ли мислите да би требало подићи споменик Слободану Милошевићу у Београду?Фото дана Камчатка

Камчатка