Како српска музика осваја Московљане

Објављено: 21.04.2017.год.
Александар Дмитриjенко и Марија Худобина. Илустрација: Алина Јаблочкина


У петак 21. априла ће у језичком центру „Разговор“ у Москви бити одржан завршни концерт серије едукативних концерата балканске музике у оквиру пројекта Balkan Music Lab. Пета и закључна епизода овог пројекта одржана је 31. марта, али ће бити организован још један наступ због многобројних молби поклоника које је овај пројекат већ успео да окупи. Организатори пројекта и музичари поделили су своје утиске о серији концерата са порталом „Руска реч“.

„Разбијачи стереотипа“

Може се рећи да је 
пројекат Balkan Music Lab послужио и као музичка лабораторија, али и као лабораторија за разбијање стереотипа насталих током протеклих година. Музичари су московској публици показали колико је музика Србије и целог региона разноврсна и разнолика тако што су представили сопствене ковер верзије, народну музику, песме српских кантаутора, севдалинке и песме поп и рок звезда бивше Југославије. Са друге стране, московска публика је доказала музичарима да је поред Емира Кустурице и Горана Бреговића спремна да слуша и воли и друге музичаре балканског региона, који нису толико познати у Русији.

 

Илустрација: Александра ЧарскаИлустрација: Александра Чарска

Вјачеслав Чарски, продуцент групе Balkan Music Lab и уједно заменик главног уредника мултијезичког пројекта Russia Beyond The Headlines (RBTH) коме припада и наш сајт, истакао је да је ова акција у виду циклуса од пет епизода била врло успешна и да је, штавише, надмашила очекивања.

„У Москви постоји аудиторијум који је заинтересован за српску и ’југословенску’ музику различитих стилова. То је аудиторијум који већ слуша или је спреман да слуша не само Бреговића и Кустурицу, него и другу врло разноврсну музику на српском језику“, рекао је Вјачеслав.

 

 

Са њим се слаже и Александар Дмитриjенко, фронтмен пројекта Balkan Music Lab и уједно вођа популарног московског „bluegrass“ бенда Red Brick Boys. И он је нагласио да је постигнут много већи успех него што се очекивало.

 

Илустрација: Александра ЧарскаИлустрација: Александра Чарска

„Овај циклус је оставио бољи утисак него што сам могао да замислим. То је изузетно добро“, истакао је руски музичар. „Уверио сам се да Московљани који се интересују за Србију и Балкан нису опседнути стереотипима, и да међу њима има чак и добрих познавалаца појединих музичких жанрова: етно музике, кантауторских песама, југословенске поп или рок музике. Па ипак, поједини стилски правци, као на пример севдалинке које ја много волим, ипак су прилично егзотични за московску публику и ја нисам сигуран да их је она доживела на прави начин. То значи да још треба радити у том правцу“.

 

Илустрација: Александра ЧарскаИлустрација: Александра Чарска

Пројекат Balkan Music Lab је откриће за виолончелисткињу Марију Худобину, која је заједно са Чарским и Дмитријенком учествовала на готово свим концертима.

„Увек ми се допадала балканска музика, али раније нисам имала прилике да се ближе са њом упознам, а поготово да јој се потпуно препустим као учесник оваквог догађаја“, изјавила је Марија. „Надахнута сам и начином на који је организован цео пројекат, и бригом и искреном љубављу организатора према пројекту, и атмосфером на концертима коју су слушаоци стварали заједно са нама. Они су били истински заинтересовани за оно што се догађа на сцени. Свирајући ту музику човек постаје део културе која ју је изнедрила и омогућава тој музици да се поигра са њим. Док свирам, ја омогућавам музици да она у мени покаже нове боје, да се опроба у новим комбинацијама, и да скрене пажњу на неку другу своју димензију, или на неку другу димензију живота. Ја сам и као слушалац знала да су у балканској музици и језику необично испреплетани словенски и источни мотиви, али када су те понекад дијаметрално супротне боје почеле да се преплићу у мени самој. Чини ми се да је то управо оно што сам одавно хтела да осетим у души када сам учествовала у раду различитих музичких колектива, међу којима су били и руски, и ирански, и други народни ансамбли“.

 

Без дистанце са гледаоцима

Сви концерти су одржани у „кућном“ формату који је у Русији доста популаран, тј. у пријатељској и топлој атмосфери, тако да су се чак и људи који не познају баш најбоље организаторе и музичаре осећали „као код куће“.

 

Илустрација: Александра ЧарскаИлустрација: Александра Чарска

„За наше концерте смо одабрали формат који им одговара – неформалне музичке седељке без неке посебне дистанце са гледаоцем“, рекао је Александар Дмитријенко.

 

 

Међу гледаоцима је било и људи који проучавају или уче српски језик, и оних који су боравили у земљама бивше Југославије на одмору или имају тамо некретнине, и стручњака за Балкан, и представника дијаспоре, којих није било много али су зато били упечатљиви.

Одсуству дистанце између организатора и гостију допринело је и само место одржавања, тј. 
језички центар „Разговор“. Његова домаћица Ана Немова је сваког петка срдачно дочекивала госте.

„Идеју Вјачеслава Чарског и Александра Дмитријенка да се на бази ’Разговора’ организује Balkan Music Lab дочекала сам са одушевљењем“, испричала нам је Ана. „У Москви се још ништа слично није догађало. Програм едукативних концерата од почетка је деловао невероватно привлачно и у томе се нисмо преварили. Нашим гледаоцима су се изузетно допале и музичке нумере, и едукативни и оштроумни коментари којима су Александар и Вјачеслав пропратили композиције. Међу гледаоцима су били и наши ученици, који су учили и настављају да уче српски језик у ’Разговору’, били су и други пријатељи и љубитељи Србије – и стручњаци за овај регион, и московски студенти србистике, а такође Срби, Босанци, Македонци, па чак и Словенци из дијаспоре. Било нам је драго што можемо понудити нешто ново и занимљиво нашим ученицима и пријатељима, и упознати се са новим људима које такође интересује Балкан“.


 

Ана Немова прича како је са колегама сваке недеље нестрпљиво ишчекивала петак и уживање у предивној музици и дружењу са музичарима и гостима. „Цео март је за нас био као празник!“, додала је она.

Александар Дмитријенко је истакао да посетиоци концерата Balkan Music Lab нису били привучени само особеношћу мелодије и ритма српске и балканске музике, него и самим језиком и атмосфером. „Интернационална музичка стилистика на српском језику поприма национални колорит који је грађанима Русије занимљив“, рекао је музичар.


Хоће ли се наставити?

Многи гледаоци постављају питање да ли ће концерт 21. априла заиста бити последњи, или ће се Balkan Music Lab тријумфално вратити у просторије „Разговора“ да поново обрадује слушаоце. Музичари засада не могу недвосмислено да одговоре на то питање.

„За поједине епизоде пројекта је простор био сувише мали и није могао да прими све који су желели да дођу. То нас инспирише и приморава да размишљамо о неком наставку пројекта, али засада је тешко рећи хоће ли, рецимо, у јесен бити организована нека ’друга сезона’ пројекта Balkan Music Lab или ће музичари основати групу са сопственим садржајем, а не само ковер верзије народне и ауторске музике“, рекао је Вјачеслав Чарски. „Свакако има простора за развој и узрастање, за рад на аранжманима и на квалитету извођења. Све ово досада је одговарало „кућном“ формату концерта са „unplugged“ звуком, са много импровизација и ’џема’, али неће бити подесно за ’велику’ сцену. Свакако је потребно нешто мењати и ми ћемо размислити о томе“.

 

Ни Марија Худобина не жели да се растане са овим пројектом:

„У тој музици, а очигледно и у читавој тој култури, присутни су експресија и живи умесни хумор. То ме уверава да ово познанство вреди одржавати. Веома би ме обрадовало да видим пројекат Balkan Music Lab на сцени московских клубова или у неком другом формату. Тачније речено, било би ми драго да заједно са пројектом и даље гледам у истом правцу“.


 

Засада је рано говорити о наступима у московским клубовима, али је „Разговор“ увек спреман да отвори своја врата музичарима пројекта Balkan Music Lab.

„Да будем искрена, и ја и сви ’разговорци’, као и гости пројекта Balkan Music Lab, од свег срца прижељкујемо да се концерти наставе“, рекла је Ана Немова. „Москви свакако недостаје балканска музика, као и дивна, пријатна атмосфера коју она ствара заједно са својим извођачима!“

 

 

Илустрације: Александра Чарска  

 

Пројекат Balkan Music Lab и културно-језички центар „Разговор“ захваљују Саши Савићевићу и ресторану Орнамент на указаној помоћи у организацији дегустације аутентичних пића на нашим концертима, као и медијском партнеру Сеница.ру.

Рина Бикова,
Руска реч

 


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Ковачевић, Прилепин, Кустурица: Богат културни програм у Андрићграду на отварању Сајма књига на Видовдан

2017-06-26 09:43:39

Андрићград ће на Видовдан поново бити културна престоница Србије и Републике Српске. На свечаној церемонији прославе Видовдана и отварања Другог сајма књига, 28. јуна у 17...

Видовданске свечаности: Програм „Вишеградске стазе“ и „Сајма књига у Андрићграду“

2017-06-25 20:40:50

ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ, 27–28. јун   ВИШЕГРАДСКА СТАЗА 27. јун 12.00 Полагање цвећа на споменик Иву Андрићу поред моста Мехмед-паше Соколовића Програм ученика средње школе „Иво Андрић“ – Вријеме и мостови 18.00 Отварање изложбе слика са...

Сајам књига у Андрићграду од Видовдана до Петровдана

2017-06-25 08:30:35

Сајам књига у Андрићграду, који је дио пројекта „Видовданске свечаности“, биће одржан ове године од 28. јуна до 12. јула – од Видовдана до Петровдана. Директор Представништва...

Филм о Јасеновцу на фестивалу у Москви

2017-06-24 08:52:53

Московски међународни филмски фестивал отворен је прекјуче, а јуче је фестивалска публика могла да испрати и премијерну пројекцију српског дугометражног документарног филма „Завештање“, сачињеног од сведочанстава...

Руски национални оркестар „Осипов“ наступа у Београду

2017-06-22 09:05:13

Национални Академски оркестар руских народних инструмената „НП Осипов“, при Московској филхармонији, наступиће у оквиру регионалне турнеје 23. јуна у Београду у Великој дворани Коларчеве задужбине. Национални академски...

Свечаности у славу Видовдана: Вишеградском стазом до Андрићграда…

2017-06-21 23:06:02

У оквиру Видовданских свечаности које се традиционално одржавају у Андрићграду, ове године у каменом граду на Дрини, на Видовдан биће отворен други по реду „Сајам књига...

Преминуо руски глумац Алексеј Баталов

2017-06-15 21:11:23

Руски глумац Алексеј Баталов, који је играо у мелодрами награђеној Оскаром "Москва сузама не верује", умро је у 89. години

Ансамбл „Александров“ долази у Београд

2017-06-14 19:19:42

Aкадемски ансамбл песама и игара руске армије „Александров“, сматра се симболом и поносом руске културе. Има традицију дугу чак 87 година. Богата историја овог ансамбла тесно је...

Ученици из Србије путују у Русију на међународни камп „Артек“

2017-06-14 14:49:23

Ђаци две билингвалне школе из Србије боравиће током јула и августа у кампу Међународног дечјег центра „Артек“ у оквиру сусрета младих дипломата са вршњацима из 30...

Витезови освојили Лазарев град

2017-06-11 08:58:28

Крушевац у суботу био српска средњовековна престоница. Посетиоци могу да гађају из стреле, уче се хералдици

rt kultura2
РР банер култура

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:

Восток пита


Да ли сте за придруживање Србије ЕУ?